Poor Genetic Material – Spring Tidings 15th Anniversary Edition

Facebookrssmail

‘Spring Tidings’ is misschien wel het beste album van de Duitse symfonische prog band Poor Genetic Material, het is in ieder geval één van de favoriete albums van de band. Het thema van dit album is leven en dood, licht en donker. De woorden hebben vaak een diepere betekenis en zijn vrij cryptisch verweven in de teksten. Het geluid  van 2016 voldoet niet meer aan de huidige normen. Een re-release was makkelijker gezegd dan gedaan, het besluit om het album ook op vinyl uit te brengen leverde een extra uitdaging op. ‘Spring Tidings’ is te kort voor een dubbelaar, maar te lang voor een single album.  Daarom is de tracklist van lp en cd verschillend, ik bespreek de cd.

‘Three Steps Back’ heeft een prachtige sferische start. De zachte zang van Phil Griffiths past hier goed bij. Deze vrij korte, mysterieuze track loopt over naar ‘Blow-Up’.  Zang en muziek zijn hier krachtiger, maar er zijn ook kleiner gespeelde en gezongen stukjes. In deze delen bespeelt Dominik Steinbacher zijn cimbalen mooi zacht. Het einde voelt iets onnatuurlijk aan. ‘April’ heeft een mooi strak gespeeld intro. De licht theatrale manier van zingen is niet altijd volledig te verstaan. De tekst vertelt over het wachten op de warmte van de lente. De nadruk ligt op “beelden van de dood”, de kou en de spirituele leegte. De balans tussen instrumentale en vocale delen is prima, en er zijn ruim voldoende wendingen. De details in zang en muziek zijn goed verdeeld over de koptelefoon. Philipp Jaehne laat prima gevarieerde klanken op de toetsen horen. De strak gespeelde stukken zoals aan het begin keren een paar keer terug. Het klein gespeeld deel op het laatst is mooi!

De instrumentale opening van ‘Watercolours’ is prachtig, het geluid loopt mooi heen en weer in de koptelefoon. De muziek is teder en meeslepend, het fluitspel Pia Darmstaedter sluit hier perfect bij aan. Het geheel heeft bijna betoverende werking. De toetsen zorgen voor een verassende ommekeer naar meer power. De wending naar een rustiger deel verloopt geleidelijk. Het minimalistisch gespeeld deel wat hier op volgt, kruipt binnen een paar seconden onder mijn huid. Ik had gitarist Stefan Glomb en bassist Dennis Sturm nog niet genoemd, maar ook zij zorgen er mede voor dat dit een fantastische track is. Het is een hele persoonlijke tekst van Philipp. Hij schreef dit nummer als afscheidslied voor het kindje dat hij en zijn vrouw verloren in de 16e week van de zwangerschap.  De songtitel van ‘La Ville Qui N’Existait Pas’ is Frans, maar het nummer is in het Engels gezongen. De stad die niet bestaat refereert naar de stad van het licht. In de strijd van leven en dood, en van licht en donker, zal het licht overwinnen. Ook hier zijn er verrassende elementen. Zoals de muziek die op een gegeven moment langzamer en zachter wordt. Het nummer lijkt de eindigen, maar het is een korte rust. Er volgt een instrumentaal stuk. Als tempo en volume weer dalen, eindigt deze track wel. Ook ‘ … Or Right Ahead’ heeft veel (onverwachte) wendingen. Dit laatste nummer eindigt verrassend.

Een enkele wending verloopt niet helemaal perfect, maar er zijn ook prachtige “twists and turns”. Als de cimbalen wat krachtiger bespeeld worden, is het geluid soms iets te blikkerig. Vooral in het orgelspel hoor je af en toe 70’s invloeden. De bas is meer dan ‘alleen maar’ ritme instrument. De balans tussen de onderlinge instrumenten en de verdeling tussen zang en muziek is prima.  Vijftien jaar geleden kende ik Poor Genetic Material nog niet. Het was er niet van gekomen om op zoek te gaan naar hun muzikale verleden. Gelukkig is ‘Spring Tidings 15th Anniversary Edition’ nu uit, en dat is een goede re-release. (79/100) (Label QuiXote-Music)

Tracklist

Tracklist CD

01.Three Steps Back … 02:23

02. Blow-Up 04:04

03. April 06:56

04. Watercolours 09:31

05. Tidings 06:26

06. La Ville Qui N’Existait Pas 10:30

07. Lotus Eaters 06:58

08. … Or Right Ahead 03:58

Tracklist Vinyl

Side 1

01. Watercolours

02. April

03. Tidings

Side 2

01. La Ville Qui N’Existait Pas

02. Lotus Eaters

03. … Or Right Ahead

Line up

Phil Griffiths – vocals

Stefan Glomb – guitars

Philipp Jaehne – keyboards

Dennis Sturm – bass

Dominik Steinbacher – drums

Pia Darmstaedter – flute on Watercolours

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ