Metamorphosis – I’m Not A Hero

Facebookrssmail

Er zijn niet zo heel veel prog rockbands uit Zwitserland, toch zijn er wel een paar waaronder Clepsydra, en natuurlijk Metamorphosis. Deze laatste werd zo’n twintig jaar geleden opgericht door zanger/toetsenist Jean-Pierre Schenk, hij is de enige die de band nooit verlaten heeft. Het privéleven van Jean-Pierre heeft invloed op zijn muziek, moeilijke tijden zorgen voor hardere en gecompliceerdere muziek. ‘I’m Not A Hero’ is hun eerste album dat onder het label Progressive Promotion Records uit is gebracht.

‘Dark World’ heeft een rustige start. Door het gitaarspel van Olivier Guenat wordt de muziek intenser, maar niet sneller. Op den duur wordt je even stil van de sombere tekst, die half gesproken en half gezongen wordt door Jean-Pierre. Het gitaarspel vormt een prima combinatie met de bas. De drums klinken wat groezelig, maar dat mag hier. Het tempo hiervan is langzaam, maar steady. Dit past bij de fluisterende woorden, en bij de bijzondere klanken van de muziek. Ondanks de mooie melodie blijft de sfeer wat somber, en je wordt aangezet om intens te luisteren. Als het tempo omhoog gaat, wordt de muziek iets zwaarder. Het vleugje metal klinkt gelijk met de lichtere tonen van de toetsen, dit vormt een prima melange. Er volgt een vervormd ritmisch geluid, en dan ineens is het stil..Wat een indrukwekkend openingsnummer. De bastonen in ‘I’m Not A Hero’ zijn gaaf, ze vormen een mooi mix met de hoge (keyboard)tonen. De wending verloopt wat minder spectaculair dan gehoopt. Op een gegeven moment hoor je wanhoop in de (langzame) zang. De tonen van de keyboard houden regelmatig lang aan, meestal zijn ze dan achtergrond te horen. De emotie komt ook tot uiting door het gitaarspel, het einde sterft mooi weg. De woorden in ‘Little Stars Desintegrate’ klinken zorgzaam, de sfeer is wat lichter dan in de voorgaande nummers.

Zang en muziek zijn overal in balans, ook instrumentaal is alles goed in evenwicht, de melodieën zijn mooi. Een deel van de tekst wordt in een aantal nummers nogmaals gezongen, maar het voelt niet als een herhaling. In de zang is er niet heel veel variatie te hoen in toonhoogte en volume. Het grootste deel van de tekst zit tussen praten en zingen in. Het intense gitaarspel hoor je vooral tijdens de instrumentale stukken. In ‘I Will Leave Tonight’ zijn de licht symfonische elementen van onder andere het geluid van strijkinstrumenten en woordeloze koorzang onverwacht, maar zeer goed gekozen. Er is een mooie wending naar meer tempo en volume, de muziek wordt duidelijk zwaarder; toch blijven de klassieke invloeden nog even aanwezig. Het intro van ‘Leftovers’ is meeslepend, de tekst is bijna deprimerend. De hoofdpersoon lijkt met melancholie terug te kijken op zijn leven, toch is het sombere gevoel niet overheersend. De laatste zinnen zijn op een indrukwekkende manier gezongen. ‘So Hard’s The Road’ heeft een sferische start, het gitaarspel wat erbij komt geeft me kippenvel. Je merkt aan de tekst dat dit het laatste nummer is, optimistisch klinkt het allemaal niet. Het leven was/is niet makkelijk.. spijt en wrevel lijken te overheersen tijdens zijn overpeinzingen. Net als de meeste nummers, eindigt ook dit nummer met een langzame fade out.

Qua zang en sfeer zijn er enkele kleine raakvlakken met ‘Blackstar’, het laatste album David Bowie, maar het heeft niet dezelfde intensiteit. Toch kun er diverse emoties in horen, waar je je eigen interpretatie aan kan geven. Misschien hoor je er de ene keer berusting in, op een ander moment verslagenheid. Hoe dan ook de teksten zetten aan tot nadenken. De keyboards zijn belangrijk, toch krijgen ook de bas en gitaar alle ruimte. Het gitaarspel is vaak intens, de bas is regelmatig lekker dit aangezet. Over het algemeen is het geluid iets aan de doffe kant, maar op zich past het wel bij de het sobere sfeer van het geheel.  ‘I’m Not A Hero’ is een aangenaam melancholisch album. (81/100) (Progressive Promotion Records)

Tracklist

01. Dark World (7:37)


02. I’m Not A Hero (6:15)


03. Little Stars Desintegrate (7:24)


04. When Life Starts Again (3:39)


05. More Is Less (6:42)


06. I Will Leave Tonight (6:43)


07. Leftovers (7:00)


08. So Now What (4:15)


09. So Hard’s The Road (6:52)

Line up

Jean-Pierre Schenk – Vocals, Keyboards


Olivier Guenat – Guitars, Bass


Alain Widmer – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ