Eldritch – EOS

Facebookrssmail

Technische progpower/metal uit Italië. Dit land kent een paar vooraanstaande bands in het genre. Denk aan DGM, PFM, Le Orme en Kingcrow. Ook Eldritch hoort in dit rijtje thuis. In 1991 opgericht door gitarist Eugene Simone en zanger Terence Holler, nog steeds de twee vaste waarden van de band. Debuutalbum ‘Seeds of rage’ komt in 1995 uit op het Duitse ‘Inside Out Music’ label en trekt meteen aandacht van het metalpubliek. Na intensief touren met o.a. Threshold en Pain of Salvation groeit hun bekendheid en plaatverkoop neemt gestaag toe. Ze staan daarom op vooraanstaande metalfestivals als ProgPower USA  en Ready for Prog France.

Er vinden met het verstrijken van de jaren nogal wat bezettingswisselingen plaats en per periode veranderen ook de muzikale invloeden die andere bands op  Eldritch hebben. Complexe, technische prog neemt sinds de latere albums een steeds grotere rol in en na afwezigheid van 20 jaar is originele toetsenist Oleg Smirnoff teruggekeerd. En hoe!

Halverwege november komt het 13e studioalbum van Eldritch uit, getiteld ‘EOS’, naar de Griekse godin van de dageraad. De band heeft een lange weg afgelegd om tot het huidige niveau te komen. En dat is hoog, heel hoog. Eugene Simone ontpopt zich steeds meer als mastermind tijdens de schrijfsessies.  De muziek doet beslist niet onder voor die van de bands waarmee ze getourd hebben.  ‘EOS’ is een lust voor het oor, vooral liefhebbers van complexe metal zitten goed. Een instrumentaal intro gaat over in “Failure of Faith”, een der hoogtepunten van de cd. Eldritch geeft vol gas en doet hier denken aan Dream Theater ten tijde van ‘Images and words’. Razendsnelle riffs en strakke ritmes met melodieuze refreinen zijn exact volgens het progpower boekje. En dat met de perfecte zang van Terence Holler. Je kunt niet anders dan concluderen dat hier een stel topmuzikanten bezig is. Track twee en drie zijn van hetzelfde laken en pak. Vooral de zang valt weer in positieve zin op. Nr. vier, “Circles” lijkt Dream Theater of Symphony X in een stroomversnelling met nog meer power dan de Amerikaanse meesters.  Een complexe, redelijk ingetogen brug midden in het nummer leidt naar een zeer heavy einde.

“No obscurity” is een heavy metal ballad. Even gas terug dus, zeer op z’n plaats hier. Mocht Eldritch airplay krijgen dan is dit nummer bij uitstek geschikt hiervoor. Op naar het hoogtepunt van de plaat, track zes: de 11 min. durende epic “Sunken dreams”. Tempowisselingen, gitaar- en keyboardsolo’s, rustige en heftige passages a la Symphony X, Evergrey en Threshold  voeren naar de coda: het afsluitende, vervormde gitaargedeelte van dit prog-meesterwerkje.  De heren laten weer stuk voor stuk horen hoe goed ze hun instrument beheersen. Nog een paar snelle metaltracks volgen, waaronder de uitstekende titeltrack “EOS”, met daar tussenin de rockballad “I can’t believe it”. Prachtige melodie en wéér die mooie stem van Hollis. Last but not least een poppy, commercieel jaren ’80 rocknummer, compleet met 80s  keyboard intro, “Runaway”. Ligt meteen goed in het gehoor, maar ironisch gezien valt dit een beetje buiten de toon en past niet in het geheel.

Het songmateriaal op ‘EOS’ is vooral heavy. Strakke drums, riffs en ritmegitaren zijn het fundament onder de duizelingwekkende keyboard- en gitaarsolo’s. Uitstapjes richting AOR, thrash, classic prog en electronica zorgen voor veel afwisseling. Beluistering voelt als ritje achtbaan op topsnelheid. Je wordt naar alle kanten geslingerd. Rustpunten zijn schaars en daarom zijn de elf nummers een behoorlijk inspannende luistersessie. Geen moment van onoplettendheid kun je je veroorloven. Als het kwartje eenmaal valt kom je tot de conclusie dat de heren Eldritch zich met gemak tot de top van de progmetal mogen rekenen. Waarvoor hulde! (82/100) (Scarlet Records)

Eldritch:

Terence Holler – vocals
Eugene Simone- guitar
Rudj Ginanneschi- guitar
Oleg Smirnoff- keyboards
Dario Lastrucci – bass
Raffahell Dridge – drums

Tracks:

1  Dead blossom
2  Failure of Faith
3  The cry of a nation
4  Circles
5  No obscurity
6  Sunken dreams
7  Fear me
8  I can’t believe it
9  The awful closure
10  EOS
11  Runaway

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ