CD van de Week: Exodus – Persona Non Grata

Facebookrssmail

Hier is ie dan eindelijk! Het 12e studioalbum van de levende Bay Area Thrash legendes Exodus. Zeven lange jaren hebben we moeten wachten op de opvolger van het in 2014 uitgebrachte album ‘Blood In Blood Out’. Was het het lange wachten waard? Het antwoord is een volmondig ja! Exodus loopt nu al zo’n 40 jaar mee in de Metalwereld maar van gezapigheid is geen sprake, sterker nog, Exodus klinkt frisser en gretiger dan ooit. ‘Persona Non Grata’ kan zich moeiteloos meten met het beste werk wat ze hebben uitgebracht in de jaren 80.

Allereerst een compliment voor het zeer vette geluid van het album met dank aan de heer Andy Sneap die hier verantwoordelijk voor is. De riffs knallen werkelijk je speakers uit. Ook een compliment voor het mooie artwork van Pär Olofsson. Exodus laat op ‘Persona Non Grata’ horen hoe Thrash gespeeld moet worden en grijpt niet alleen terug naar de gloriedagen van de jaren 80, maar maakt ook gebruik van de mogelijkheden die deze tijd biedt. Ze staan met met beide voeten stevig in het heden. Zelfs de cliché teksten waar Exodus zich in het verleden nog al eens schuldig aan maakte zijn vervangen door wat meer doordachte lyrics. Alle bandleden leveren een topprestatie. Het lijkt erop dat ze na lange tijd hun volledige focus nu hebben op Exodus in plaats van de bands die in het nabije verleden ook veel tijd opslokten. Gary Holt met Slayer, Lee Altus die onlangs ook nog een geweldig album heeft uitgebracht met zijn band Heathen en brulboei Steve ‘Zetro’ Souza met zijn familieband Hatriot waarin zijn zonen Nick en Cody ook spelen. Nick en Cody Souza zijn trouwens ook te horen op ‘Persona Non Grata’ als backing vocalisten.

Ook oudgediende Rick Hunolt, die destijds Kirk Hammett verving die vertrok naar Metallica, speelt en zingt een deuntje mee op het nummer ‘Lunatic-Liar-Lord’. Grootste compliment gaat echter naar drum maestro Tom Hunting die na het (voorlopig) overwinnen van de vreselijke ziekte maagkanker weer ongelooflijke dingen laat horen. Je herkent zijn drumstijl uit duizenden maar hij speelt desondanks altijd functioneel en in dienst van het nummer. Samen met bassist Jack Gibson zet hij een solide en opzwepende basis neer voor de brute gitaarriffs en solo’s van de heren Holt en Altus.

Ook Steve ‘Zetro’ Souza laat zijn veelzijdigheid horen op dit album. Zijn kenmerkende stemgeluid wordt af en toe afgewisseld met hoge uithalen die doen denken aan Bobby ‘Blitz’ Ellsworth en ook het Chuck Billy-achtige gegrunt zit in zijn repertoire. Sommige stukken van nummers doen hierdoor ook wel aan Testament denken, niks mis mee overigens. Aan afwisseling geen gebrek. Epische Thrash-anthems zoals het titelnummer en ‘Lunatic-Liar-Lord’ die ondanks dat ze beidenruim boven de zeven minuten klokken geen moment vervelen. Het punky ‘The Beatings Will Continue’.

Het donkere ‘Prescribing Horror’ wat samen met het titelnummer en ‘Slipping Into Madness’ tot mijn persoonlijke favorieten behoort. En het door Gary Holt gespeelde zompige gitaarintro ‘Cosa Del Pantani’ wat je meteen doet denken aan ‘Cajun Hell’. Ook de midtempo banger met een riff die niet meer uit je hoofd verdwijnt ‘The Years Of Death And Dying’ mag niet onvermeld blijven. Maar eigenlijk is ieder nummer een feestje voor je oren. Dit album mag in geen enkele platenkast van liefhebbers van Thrash ontbreken. Ik verwacht niet dat er in de enkele weken dat 2021 nog oud is dat er nog een album wordt uitgebracht wat ‘Persona Non Grata’ van de nummer 1 positie van mijn persoonlijke jaarlijst gaat stoten (98/100) (Nuclear Blast Records)

Tracklist

1 Persona Non Grata (7:30)
2 R.E.M.F. (4:22)
3 Slipping Into Madness (5:33)
4 Elitist (3:58)
5 Prescribing Horror (5:09)
6 The Beatings Will Continue (Until Morale Improved) (3:01)
7 The Years Of Death And Dying (5:22)
8 Clickbait (4:31)
9 Cosa Del Pantano (1:13)
10 Lunatic-Liar-Lord (7:59)
11 The Fires Of Division (5:23)
12 Antiseed (6:17)

Line Up

Gary Holt – Guitars
Tom Hunting – Drums
Jack Gibson – Bass
Steve ‘Zetro’ Souza – Vocals
Lee Altus – Guitars          

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ