Eddie Vedder – Earthling

Facebookrssmail

Gek genoeg voelt deze ‘Earthling’ als Vedder’s eerste èchte soloplaat na een soundtrack (‘Into the Wild’ (2007) en één met ‘Ukelele Songs’ (2011)). Naast een enorm gevarieerde plaat is het er ook één die vrij dicht bij zijn werkgever Pearl Jam ligt. Daar zullen zijn fans niet rauwig om zijn, ook al wordt het niveau van het laatste prima PJ album ‘Gigaton’ uit 2020 net niet gehaald. Ondanks de aanwezigheid van zwaargewichten als Chad Smith (Red Hot Chili Peppers), Chris Chaney (Jane’s Addiction), Glen Hansard, Andrew Watt, Stevie Wonder, Elton John of een Ringo Starr. Vreemd genoeg heeft de pas 32-jarige Andrew Watt de dikste vinger in zowel de productionele- als songwriter-pap. Wie is dat ook alweer? De rockers kennen hem nog als jong gitaristje in het Glenn Hughes vehikel California Breed (2013), welke helaas na één mooi album al ter ziele was.

Daarna ging het snel en droeg Watt productioneel bij aan albums van sterren als Post Malone, Justin Bieber, Miley Cyrus, Avicii en ook Ozzy’s ‘Ordinary Man’ (2020). Over een bliksemcarrière gesproken.
Maar het gaat hier om Vedder natuurlijk. Deze ‘Earthling’ is onder te verdelen in rockers, ballads, punkrockers en buitenbeentjes. In de eerste categorie valt de uplifting wat poppy opener ‘Invincible’, waarin meteen de sterke strot die Eddie nog altijd heeft opvalt. Opvolger ‘Power of Right’ rockt nog een tandje zwaarder. De transparante productie van Watt maakt het een genot om naar te luisteren. Een ‘Brother the Cloud’ had zo op één van de platen van Pearl Jam kunnen staan en is gewoon een fijne track en terecht op single uitgebracht . Eén van de sterkste rocksongs is het heerlijk uptempo ‘The Dark’, met zijn aanstekelijke coupletten en stuwende drumwerk van Chad Smith.  

Dan over naar de (semi)ballads. Wat vleugjes blues en americana horen we in het relaxte ‘Long Way’. Het akoestische, midtempo en beetje Tom Petty-achtige ‘Fallout Today’ weet ook te raken en we horen Eddie op zijn gevoeligst in de lange en kippenvel-verwekkende, prachtige pianoballad ‘The Haves’. Vreemd genoeg volgen er hierna drie van die gejaagde halve punksongs die ook menig Pearl Jam album altijd wel weten te ontsieren. Gelukkig zijn het ook de kortste nummers op de plaat. ‘Good and Evil’ beukt lekker door, maar heeft een wat eentonig refrein. Het wat hakkende ‘Rose of Jericho’ is iets aangenamer luistervoer, waarna het vrolijke ‘Try’, met zowaar een erg enthousiaste Stevie Wonder op harmonica, als vreemdste én aanstekelijkste van de drie dit blokje afsluit.

Vervolgens de buitenbeentjes. ‘Picture’ is een vrolijk, swingend en geslaagd duet met Elton John. Stilzitten is geen optie bij dit brokje positiviteit. Het navolgende, wat melancholische ‘Mrs. Mills’ ademt The Beatles en heeft dan ook een drummende bijdrage van Ringo Star, maar is bovenal één van de mooiste nummers op de plaat. Vedder heeft een prachtige zangmelodie geschreven met veel orkestrale begeleiding en een heerlijk uitbundig feelgood-slot. Afsluiter ‘On My Way’ is een soort van nachtclub shuffle met wat tekstuele flarden uit ‘Long Way’, maar één die nergens heengaat en een overbodig slotakkoord is.

Eddie Vedder heeft een zeer gevarieerd en misschien wel iets tè gevarieerd album gemaakt, die alle kanten opgaat, maar tòch lekker wegdraait. Of een paar mindere songs na, is het volop genieten van beklijvende songs, Watt’s moderne productie en Eddie’s stem die nog geen greintje aan kracht heeft ingeboet. Kortom, fijne plaat, deze ‘Earthling’ en met afstand zijn beste solowerk.
(83/100) (Seattle Surf/ Republic Records)

LINE-UP

Eddie Vedder: vocals, guitars, keys
Andrew Watt: bass, guitars, drum machine
Josh Klinghoffer: guitars, bass, keys, piano, organ
Chad Smith: drums
Stevie Wonder: harmonic on  Try
Elton John: vocals and piano on Picture
Ringo Starr: drums, percussion on Mrs. Mills
Benmont Tench: hammond on Long Way and Picture
Abe Laboriel Jr.: drums, percussion on Picture
Danny Long: piano on On My Way
Harper Vedder: background vocals on Long Way
Olivia Vedder: background vocals on Try

TRACKLIST

1. Invincible
2. Power of Right
3. Long Way
4. Brother the Cloud
5. Fallout Today
6. The Dark
7. The Haves
8. Good and Evil
9. Rose of Jericho
10. Try
11. Picture
12. Mrs. Mills
13. On My Way

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ