CD van de Week: Black Swan – Generation Mind

Facebookrssmail

Een supergroep, deze Zwarte Zwaan, want bestaande uit zanger Robin McAuley (McAuley Schenker Group en gastzanger op diverse recentere albums van Schenker), gitarist Reb Beach (Winger, Whitesnake), bassist Jeff Pilson (Foreigner, The End Machine, ex-Dokken) en drummer Matt Starr (Ace Frehley, Mr. Big). Dat schept verwachtingen, die slechts gedeeltelijk ingelost werden met hun twee jaar geleden verschenen album ‘Shake the World’. De songs zaten prima in elkaar, maar op een echt eigen geluid of veel nieuwe invalshoeken viel de band niet te betrappen. Helaas werd er ook niet getourd, zoals meestal het geval is met door Frontiers in elkaar gezette projecten. Benieuwd of dit tweede album wat meer een eigen smoel heeft.

Het album is geheel bij elkaar gepend door McAuley, Pilson en Beach. Zowaar geen del Vecchio deze keer. Pilson blijkt ook verantwoordelijk voor de prima productie. Nog steeds is de hoge, wat hese stem van de nog altijd zeer goed zingende McAuley het grootste herkenningspunt. Buiten dat is het project en de muziek wel wat vergelijkbaar met Revolution Saints: ook een door Frontiers gecreëerde supergroep (met Jack Blades, Deen Castronovo en Doug Aldrich) die zich ook in het melodieuze rockspectrum begeven, echter met net wat betere nummers. Hoewel hun laatste album ook weinig toegevoegde waarde had. We krijgen op ‘Generation Mind’ voornamelijk midtempo rockers voor onze kiezen, enkele wat snellere tracks en natuurlijk de obligate rockballad.

Om eens met die laatste categorie te beginnen: het bluesy ‘How do You Feel’ is met 5.38 minuten de langste track en neemt zijn de tijd voor een mooie opbouw. Robin schreeuwt hier wat minder en klinkt daardoor wat relaxter en toegankelijker dan in het ruigere werk. De coupletten zijn mooi, het refrein wat cliché en zeurderig helaas. Het doet denken aan Whitesnake, al kan dat ook door het smaakvolle gitaarwerk en prachtige solo van Beach liggen. Afsluiter ‘I Will Follow’ begint als een ballad, maar wordt al snel beduidend steviger. Het blijkt een lekkere midtempo meezinger te zijn.

In de uptempo hoek vinden we het opzwepende ‘She Hides Behind’, welke volgt op de mooie instrumentale opener ‘Before the Light’. Het refrein is fijn, het gitaarwerk lekker vervlochten door het hele nummer uitmondend in een topsolo van Beach. Pas track nummer negen, het gedreven ‘Long Way Down’ is weer ècht uptempo te noemen. Een nummer zoals er al heel veel gemaakt zijn, al is de tempowisseling in het refrein leuk gevonden. Tot slot ‘Wicked the Day’, de sterkste van de drie, met dank aan de beklijvende chorus en de mooie twin-gitaaraccenten.

Uit het ruime aanbod midtempo rockers haal ik er een paar naar voren. De titelsong luistert lekker weg, maar meer ook niet. Het navolgende ‘Eagles Fly’ is heavy, heeft gedreven drumwerk en wederom een mooi uitgewerkte solo. Maar een ‘See You Cry’ of ‘Miracle’ bevallen dan wat beter omdat er wat meer ‘lucht’ in deze nummers zit. De stem van McAuley is namelijk prima, maar ook wat vermoeiend. Hij is nogal aanwezig zeg maar. Zeker omdat hij in ieder refrein ook de massale achtergrondzang verzorgd. Net een tandje trager is ‘Crown’, welke opvalt door misschien wel de mooiste solo’s op de plaat.

Al met al is deze tweede van Black Swan het voor de melodieuze rockfan wel weer een aanrader, met name vanwege het prima gitaarspel van geweldenaar Reb Beach. Echt een verrijking van het genre kan ik deze ‘Generation Mind’ niet noemen, maar het draait lekker weg en je zingt na een paar keer draaien al mee. Maar de band lijkt zijn kruit qua songmateriaal grotendeels op het eerste album al verschoten te hebben, deze klinkt toch iets teveel als een herhalingsoefening. Op een volgende graag iets meer buiten de veilige lijntjes kleuren heren!   
(78/100 – Frontiers Music)

LINE-UP:


Robin McAuley- Lead Vocals and Background Vocals
Reb Beach- Guitars and Background Vocals
Jeff Pilson- Bass, Acoustic Guitar, Keys and Background Vocals
Matt Starr- Drums and Percussion

TRACKLIST:


1. Before The Light
2. She Hides Behind
3. Generation Mind
4. Eagles Fly
5. See You Cry
6. Killer On The Loose
7. Miracle
8. How Do You Feel
9. Long Way Down
10. Crown
11. Wicked The Day
12. I Will Follow

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ