Nick Fletcher – The Cloud of Unknowing

Facebookrssmail

De Britse gitarist Nick Fletcher (o.a John Hackett Band) is al meer dan veertig jaar actief in de muziek. Zijn nieuwe album ‘The Cloud of Unknowing’ is gebaseerd op Dante’s Inferno, de contrasten tussen “licht” en “donker” zijn hier veel groter dan op zijn vorige album (‘Cycles of Behaviour’ uit 2021).

De eerste paar seconden van ‘Out of the Maelstrom’ zijn sferisch. Je voelt dat er een toename in tempo en volume gaat komen, toch komt deze eerder dan verwacht. Al snel is er weer een wending, de muziek klinkt nu vriendelijker. Het gitaarspel van Nick is goed te horen, maar hij heeft zich zeker niet op de voorgrond geplaatst. Want je hoort aangenaam veel toetsen en lekkere bas grooves. Het drumwerk is dynamisch, maar het geluid van de cimbalen is te flets/blikkerig. De meeste veranderingen verlopen vrij geleidelijk. Ongemerkt zit het geheel best complex in elkaar. Met vlagen is vooral het gitaarspel behoorlijk snel. De verandering naar een rustiger deel vormt de opbouw naar het einde van het eerste nummer.

Tijdens het rustige begin van ‘The Eyes of Persephone’ worden de cimbalen zacht bespeeld, nu is de klank mooi helder. Sprankelende pianoklanken en meeslepend gitaarspel vormen een mooie melange met het geheel. Vlak voor het einde is er een prachtige overgang naar een minimalistisch stuk, dit kruipt onder mijn huid. In ‘We Need to Leave This Place…Right Now!’ zijn er gesamplede geluiden van onder andere een sirene. Het geluid van piepende remmen lijkt iets te vroeg afgekapt. Na dit nummer van ongeveer 20 seconden volgt ‘Pandemonium’. Door de prog metal is dit heel anders, maar terugkerende elementen uit vorige nummers zorgen voor eenheid. Soms gaan delen van de muziek als het ware tegen elkaar in. Dan speelt Nick sneller en meer heavy dan de overige muzikanten, maar de harmonie blijft bestaan. Dat geldt ook als alle muzikanten de prog metal opzoeken. Het einde is mooi strak.

‘The Cloud of Unknowing’ start met diverse geluiden waaronder het slaan van een (kerk)klok. De mysterieuze muziek bevat mooie details, de gefluisterde zinnen sluiten hier mooi bij aan. Op de achtergrond lijkt er woordeloze zang te zitten.
Na een wending klinkt de muziek heel anders. Stuart Barbour heeft een mooie stem en een duidelijke uitspraak. Tijdens een instrumentaal stuk gaan tempo en volume omhoog. Deze dalen als de Stuart weer zingt, hierdoor blijven zang en muziek in balans. Delen hiervan blijven vrij snel in je hoofd zitten. Na een wending is er prachtig meeslepend gitaarspel, weer word ik geraakt. Dit vloeit uit naar een heel zacht gespeeld einde met fluisterende woorden.

Bijzondere soundscapes en ingetogen muziek geven het korte ‘Awakening the Hydra’ een mysterieuze sfeer. Je hoort de overgang naar ‘Dance of the Hydra’. De prog metal is mooi verweven met rustigere elementen. Het einde dooft mooi langzaam uit.
‘Arcadia’ bestaat voornamelijk uit akoestische gitaarklanken en een vleugje sferische muziek. Misschien moet je even wennen aan de vocale start van ‘The Paradox’. Stuart zingt zijn teksten op een verhalende manier, later hoor je dat hij “innerlijke rust” heeft gevonden. Weer is het gitaarspel gevarieerd, tijdens de uitgebreide instrumentale stukken zijn diverse geleidelijke transities. In een rustgevend deel zijn er mooie warme klanken. Het minimalistische stukje bevat subtiele details. Met een prachtige langzame fade out eindigt dit album.

Zang en muziek vormen een eenheid, de zang zit voornamelijk in de minder heavy stukken. Stiekem ben ik nieuwsgierig hoe een eventueel volgend album zou klinken als er een metalzanger(es) zou zijn voor de heavy stukken. De nummers zijn goed opgebouwd. Door de variatie op dit (grotendeels instrumentale) album komt de veelzijdigheid van Nick duidelijk naar voren. (86/100) (Eigen Beheer)

Tracklist

  1. Out of the Maelstrom
  2. The Eyes of Persephone

SCENES FROM THE SUBCONSCIOUS MIND (suite)

  1. Scene 1. We Need to Leave This Place…Right Now!
  2. Scene 2 Pandemonium
  3. Scene 3 The Cloud of Unknowing Part 1 Part 2 Part 3
  4. Scene 4 Awakening the Hydra
  5. Scene 5 Dance of the Hydra
  6. Arcadia
  7. The Paradox Part 1 Part 2

Lineup

Nick Fletcher – guitar, soundscapes
Dave Bainbridge – (Lifesigns, Celestial Fire, Iona, Strawbs) – Hammond, piano, synthesiser
Tim Harries (ex Bill Bruford’s Earthworks) – bass
Stuart Barbour – vocals
Caroline Bonnett – soundscapes, keyboards, sequencers, backing vocals
Russ Wilson (The Book of Genesis) – drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ