Retador – Retador

Facebookrssmail

Hoeveel korter kan het nog, opgericht in juni 2020 en nu al een full-album uitbrengen, zonder singles en EP etc. ? Dit is het uit het Spaanse Malaga Retador gegeven. In het voorjaar van 2021 wordt de huidige bezetting gecompleteerd en begint het schrijven van nummers. In het voorjaar van dit jaar wordt het album opgenomen. In juli klopt Xtreem Records aan de poort waardoor het album internationaal een groter bereik kan gaan krijgen. Kijkende naar de hoes welke wel wat oubollig is, weet je gelijk welke stijl je kunt verwachten, thrash metal. Volgens hun label een mix van de Duitse bands Kreator en Sodom en Amerikaanse thrash van Death Angel en Forbidden.

Titelnummer ‘Retador’ is een kort instrumentaaltje en hierin geven de Spanjolen gelijk hun visitekaartje af met een vette thrashriff en strak drumwerk. ‘La venda’ is de volgende track, welke min of meer in hetzelfde straatje als de opener ligt met heerlijk hakkend gitaarwerk op topsnelheid vertolkt. De rest van het album is veelal in hetzelfde straatje, veel zeer snelle thrashnummers zoals ‘Furia’, ‘Titeres’, lijkt qua beginriff op wat hun landgenoten Angelus Apatrida op hun laatste album hebben laten horen en heeft een refrein wat je gelijk uit volle borst mee wil brullen, ’Juicio final’ wat begint als ballad maar al snel op thrashsnelheid vervolgt. Wijselijk is het tempo niet continue hoog, nummers als ‘Violencia’ en ‘Deseo de matar’ hebben een midtempo start, boeien qua songstructuur net zo dan de snelle nummers en hebben beiden een goede break naar een hoger tempo met vervolgens fraaie gitaarsoli. ‘Corrupcion’ is het enige langzame nummer en klinkt extra dreigend bij de versnelling en de tweede vocalen en bevat zelfs een kort stuk blastbeats. Qua stem gaat Jofre wat meer richting Duitse thrash a la Kreator, zijn vocalen zijn in het Spaans en dat past mijns inziens prima bij hun agressieve thrash, instrumentaal gaat het wat meer richting Bay Area, zelf vind ik Retador best wel richting Exodus gaan. Het debuutalbum bevat eigenlijk alleen maar goede nummers, maar we moeten wachten tot het laatste nummer als je het over de absolute knaller hebt, ‘B52’, een geweldige stuwende riff, lichtelijk a la Slayer en welke een vleugje black in zich heeft, het geeft dit thrashnummer net dat beetje extra.

Instrumentaal en productioneel klinkt het album uitstekend, niemand minder dan Dan Swano heeft de eindmix verzorgd.

Doet Retador iets nieuws ? Nee, in het geheel niet, ze bewandelen de geijkte thrashpaden, maar wat ze doen, doen ze overtuigend en gewoon erg goed en dat is erg knap voor zo’n jonge band. Hopelijk gaan we nog meer horen van deze aanstormende thrashers.

85 /100 ( Xtreem Music )

Bandleden:

Jofre                                     –              Vocals, Guitar

Rolo                                      –              Guitars

Migueli                                –              Bass

Juan Jolocaust                   –              Drums

Tracklist:

1                    Retador

2                    La venda

3                    Furia

4                    Titeres

5                    Violencia

6                    Ton 618

7                    Deseo de matar

8                    Corrupcion

9                    Juicio final

10                B52

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ