NAILED TO OBSCURITY – BLACK FROST

Facebookrssmail

Op 11 januari bracht de Duitse Death Metal band Nailed To Obscurity hun tweede album ‘Black Frost’ uit.

De langverwachte opvolger van hun lovende debuutalbum ‘King Delusion’ (2017)

 

In 2005 opgericht door de gitaristen Jan-Ole Lamberti en Volker Dieken (De bandnaam ‘Nailed To Obscurity’ haalden zij af van een Hate Eternal album.) En na vele line up veranderingen vonden zij in hun huidige formatie de juiste samenstelling.

 

De band heeft de jaren daarna vooral veel getoerd en heeft daarmee een aardige live reputatie opgebouwd.

In 2014 stond de band op Wacken Open Air en in 2015 stond de band op het Summer Breeze festival.
Sinds hun bestaan heeft Nailed To Obscurity vooral veel gespeeld in voorprogramma’s van Paradise Lost, Arch Enemy, en Dark Tranquility.

Met hun nieuwste aanwinst ‘Black Frost’ op zak zal de band ook weer op tournee gaan samen met de bands Soilwork en Amorphis.

Titeltrack ‘Black Frost’ heeft de eer om het album te mogen openen met een opvoerend drumspel en gitaarriff die lekker in het gehoor liggen en de luisteraar direct nieuwsgierig maken naar wat er komen gaat. Daarop volgen mystieke cleanvocals van zanger Raimund Ennenga die bij het versnellen van het tempo overgaan in grunts.
Echt een geweldige opbouw die je vandaag de dag zelden nog hoort.
De titeltrack ontpopt zich verder als een echte opener met een fijne mid-tempo gitaarspel onder uitstekende gruntvocalen.
Ook de gitaarsolo als bridge en het uitstekende onderliggende bass spel zijn geweldig uitgevoerd zonder dat het te overgeproduceerd of te glad klinkt. Echt een gedroomde opener!

En ook de overige tracks liegen er niet om.
Songs als ‘Tears Of The Eyeless’, ‘The Abberrant Host’, en ‘Cipher’ zijn van uitermate hoogwaardige klasse.
Alhoewel tijdens het beluisteren duidelijk wordt dat gruntvocalen zanger Ennenga beter liggen dan de cleanvocals. Zijn cleanvocalstijl is niet altijd helemaal zuiver, maar door de uitmuntende productie blijven de songs staan als een orkaan.
Dat blijkt wel uit de track ‘Feardom’, waarin een aantal coupletten in cleanvocalstijl worden gezongen, waardoor de song als geheel niet helemaal uit de verf komt. De sound staat echter als een huis met een perfecte opbouw in sound, tot in de puntjes verzorgde gitaarsolo’s, een stuwende onderliggende bass spel die het geheel perfect samen weet te houden, en een drumspel die heerlijk doordreunt zonder overheersend te zijn.

Bij afsluiters ‘Resonance’ en ‘Road To Perdition’ begint ook het melodieuze een beetje te vervelen doordat de gitaarriffs een beetje van hetzelfde klinken, maar door de opbouw blijven het interessante songs om naar te luisteren. Met ‘Road To Perdition’ zet Nailed To Obscurity nog wel een stevige track neer met dit keer melodieuze gitaarriffs als bridge. Een interessante afwisseling, maar misschien was deze nog interessanter geweest als deze track halverwege geprogrammeerd stond in plaats van als afsluiter.
Deze band heeft veel meer in hun mars en met ‘Black Frost’ zullen de status van voorprogramma gauw ontstijgen naar eigen headlineshows. Dat de zangkwaliteiten van Raimund Ennenga meer liggen op het vlak van gruntvocalen dan op het vlak van cleanvocals is niet eens zo heel erg, want dit album bevat songs van hoge kwaliteit en wereldklasse die live absoluut op een zeer hoog niveau zullen zitten. Desalniettemin word je na het beluisteren van ‘Black Frost’ nieuwsgierig naar het liveoptreden. Echter zal de tour Nederland niet aandoen. De dichtstbijzijnde is op 3 februari in muziekcentrum Trix in Antwerpen, België.
(87/100) (Nuclear Blast)

 

TRACKLIST BLACK FROST

  1. Black Frost
  2. Tears Of The Eyeless
  3. The Aberrant Host
  4. Feardom
  5. Cipher
  6. Resonance
  7. Road To Perdition

LINE UP NAILED TO OBSCURITY

Raimund Ennenga – Vocals
Jan-Ole Lamberti – Guitar
Volker Dieken – Guitar
Carsten Schorn – Bass

Jann Hillrichs – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ