CD van de Week: Maerzfeld – Alles Anders

Facebookrssmail

Maerzfeld zullen hier wellicht minder mensen kennen dan Stahlzeit. Stahlzeit vult in ons landje steevast de zalen als Rammstein tribute. Die band brengt ook eigen materiaal onder de naam Maerzfeld. Die band brengt dit jaar een nieuwe plaat uit ‘Alles Anders’. Gaat het op dit album ook allemaal anders, of krijgen we een album zoals we deze van de band kennen?

Qua stem lijkt zanger Helfried ‘’Heli“ Reißenweber behoorlijk op Rammstein zanger Till Lindemann. Niet alleen dat, ook de looks hebben zeker gelijkenissen. Geen wonder dus dat de band net na het ontstaan Stahlzeit oprichtte om met een Rammstein tribute te gaan touren. Maerzfeld zelf werd in 2004 opgericht, een jaartje later was daar ook Stahlzeit. Toch kwam in 2011 pas het eerste studioalbum van Maerzfeld uit. Dit omdat in 2009 pas besloten werd de twee bands naast elkaar te laten bestaan.

Het album dan, dat is wel erg aan de korte kant. Net geen half uur lang, toch elf nummers lang wat dan wel weer een mooi aantal is. Met de titeltrack hebben direct een sterke opening. Synth introotje, waarna de stevige riff het overneemt in hetzelfde melodietje. Zeer catchy refrein. Kortom, typsich Neuen deutschen Härte. Dit wordt wel een zekerheid in de setlist als je het mij vraagt. Ook de reeds uitgebrachte single ‘Lange Nicht’ die het album afsluit hoort steevast op de setlist thuis en is wellicht het beste nummer op de plaat. Goeie opbouw en wederom een refrein dat blijft hangen. Het is net even anders en dat zorgt er in positieve zin voor dat het opvalt. De hele prettige doch net even te korte solo is klasse.

‘Bakkushan’ blijft ook lekker hangen en is met de heerlijke Duitse ‘Who-oh’ makkelijker een stukje mee te zingen. Ook hier wil ik de synth solo even benoemen. Op de plaat is de ballade ‘Ich Steige Auf’ terug te vinden. De pianoballad geeft een moment van rust tussen al het geweld en is precies halverwege het album dus strategisch neergezet.

Hoe grappig is het dan, dat daarna het stevigste nummer van de plaat gelijk dat rustpuntje weer vernietigd. ‘Keinen Sinn’ heeft geen zin in rust, maar wil stampen, rocken. Heerlijk! Nu is op de plaat ‘Alles Anders’ nou niet bepaald alles anders. Het enige wat opvallend veranderd is, is het nummer ‘Hübschler In’. Dit stond ook al in een meer duistere versie op het debuut, daar is ie dan toch, een Rammstein sausje overheen gegooid.

Op ‘Alles Anders’ horen we niet veel anders dan dat we van Maerzfeld gewend zijn. Echter krijgen we wel weer een ontzettend prettige plaat voorgeschoteld die best wel wat langer had mogen zijn. Ach, ja dat gaat ie gewoon wat vaker op repeat, zou dit dan ook een strategische zet zijn? Aanrader voor de liefhebbers van industrial en zeker voor de mensen met een Neuen deutsche Härten-hart. (85/100) (Metalville)

LINE UP : 

 • Ron Huber – keyboards
 • Mike Sitzmann – guitars
 • Jochen Windisch – guitars
 • Heli Reißenweber – vocals
 • Michael Frischbier – drums
 • Bernd Körber – bass

Tracklist:

 1. Alles anders
 2. Wach auf
 3. Bakkushan
 4. Ich bin der Tod
 5. 100 auf 0
 6. Ich steige auf
 7. Keinen Sinn
 8. Schönen Weltuntergang
 9. Hübschler:in
 10. Plötzlich tut es weh
 11. Lange nicht
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ