Copenhell, de derde dag des oordeels

Facebookrssmail

Copenhell heeft zichzelf stevig gevestigd als mekka voor iedereen die op zoek is naar een ongeëvenaarde rockervaring. Van de zinderende riffs tot de donderende drumslagen, dit festival vat de essentie van rock en metal in zijn puurste vorm. Met een indrukwekkende line-up van internationaal bekende acts en opkomende talenten levert Copenhell altijd een onvergetelijk feest van headbangen en adrenalinevolle optredens.

De roots van het festival gaan terug naar het bescheiden begin in 2010, toen het de Deense muziekscene voor het eerst op gang bracht. Sindsdien is Copenhell exponentieel gegroeid, tot de verbeelding sprekend van fans over de hele wereld en een reputatie opbouwend als een van de beste rockfestivals van Europa. Het festival begon op woensdag geweldig, maar de derde dag Copenhell ging anders dan gehoopt.

Korpiklaani

De Finse folkmetalveteranen begonnen vroeg met hun waarschijnlijk beroemdste nummer, gezongen in metalbars over de hele wereld, ‘Beer Beer’. Daarna was de toon gezet en hadden de mensen zin in meer. Voor het podium was een eindeloze moshpit, en een heleboel mensen waren aan het crowdsurfen. Zelfs aan de randen van het veld stonden mensen op hun plaats te dansen. De band had nummers in zowel het Engels als het Fins, wat natuurlijk een hele mooie taal is, maar helaas helemaal niemand verstond. Dit was echter geen nadeel voor de band, het was de muziek die een universele taal sprak. De show zelf was geweldig, de muziek had een hoog tempo en de muzikanten werkten goed met elkaar samen. Niet iedereen kan viool en mondharmonica zo goed combineren als deze Finnen dat kunnen. Het is duidelijk dat de band folkmuziek voor metal heeft staan, en niet andersom. Halverwege werd het publiek in de heuvels verzocht zich te verwijderen vanwege een dreigende stortbui met donder en bliksem. Dit had echter weinig invloed op de stemming en de band speelde door, als professionals. Wie Korpiklaani eerder gezien had, zou zeker zeggen dat dit een van hun betere shows was.

Napalm Death

Napalm Death was niet de gelukkigste groep deze dag. Hoewel ze ongeveer de helft van de geplande speeltijd hun gebruikelijke grindcore / extreme metal act gelardeerd met vuurbommen afleverden, moesten ze dat helaas doen tijdens een stortbui met zo’n harde wind dat de show uiteindelijk moest worden afgebroken. Maar het sierde ze dat ze pas ophielden met spelen toen het absoluut nodig was om veiligheidsredenen. Het was maar goed dat ze dat deden, want na afloop raakte een van de gigantische schermen die naast het podium hingen los en viel naar beneden. Het publiek was waarschijnlijk ook niet het grootste waarvoor ze ooit gespeeld hadden, omdat veel mensen al beschutting zochten vanwege het weer, maar de mensen die er waren, kregen in ieder geval een geweldige show toen ze op het podium stonden.

De Hel breekt los bij Architects

Het geprogrammeerde optreden van ‘Architects’ kon helaas niet doorgaan. De weergoden waren Copenhell niet goed gezind, of juist te goed, want ze maakten er een echte hel van, waardoor optreden niet mogelijk was. Misschien hadden de christelijke demonstranten buiten het festival in 2016 wel een punt, toen ze zeiden dat Copenhell een scheur naar de hel had veroorzaakt had en een storm had opgeroepen, want het weer had dit jaar zeker weer veel invloed. Zelfs nadat de stortbuien en bliksem waren gaan liggen, waren er vertragingen en technische problemen op elk podium.

Cabal

Dit alles trof Cabal waarschijnlijk het meest, want ze hadden niet alleen vertraging en technische problemen met een van hun monitoren, maar ze moesten ook optreden voor een nogal vochtig en ongeïnteresseerd publiek, teleurgesteld over de recente afzeggingen. En dat is jammer, want het optreden zelf was eigenlijk best goed. De Deense deathcore band staat bekend om het leveren van een brute en innemende show, en leadzanger Andreas Bjulver deed zijn uiterste best om alles om te draaien.

Hij probeerde zelfs mensen een muur des doods te laten maken, maar iedereen miste zijn rij en het leek allemaal een beetje dom. Hij gaf echter niet op en stagedivide en crowdsurfte tijdens de laatste paar nummers, waardoor de boel toch nog een beetje op gang kwam. Al met al deed de band hun best met de hand die ze kregen, en presteerde beter dan we hadden durven hopen onder de gegeven omstandigheden.

Slipknot

Als er één uitdrukking is die in je opkomt als je Slipknot live ziet, dan is het wel ‘stage presence’! De band heeft het hele publiek vanaf het begin geboeid met de indrukwekkende visuals op het podium. Ze speelden een aantal van de grootste hits van zowel oude als nieuwere albums, en het publiek vond het allemaal geweldig, zong mee en ging uit zijn dak. Hoewel de band meerdere keren van gezicht is veranderd, niet alleen wat betreft de maskers, maar ook wat betreft de daadwerkelijke leden, zetten ze nog steeds een geweldige show neer.

Net als de laatste keer dat ze op Copenhell waren, eindigden ze de show sterk door het publiek te laten hurken en dan op te springen op hun teken, wat altijd een publiekstrekker blijft. Je hoorde de hele dag mensen praten over dit concert, en gezien het feit dat het grootste deel van het festival het weer trotseerde om te komen opdagen, was Slipknot zeker het hoogtepunt van de line-up van deze derde dag van Copenhell.

Foto’s (c) Morten Holmsgaard Kristensen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ