Evile – The Unknown

Facebookrssmail

‘The Unknown’ is het 6e album van deze Britse Thrash band. Ik moet zeggen dat ik behoorlijk verrast ben. Evile bevaart op ‘The Unknown’ een aanzienlijk andere koers dan op hun voorgaande albums. Was voorganger ‘Hell Unleashed’ nog één van hun bruutste albums met overwegend nummers gespeeld in een moordend tempo, komt Evile nu met een album met overwegend loodzware mid-tempo nummers. De nadruk ligt op de (zeer goede) riffs, melodieuze solo’s en de sterk op James Hetfield gelijkende zang van Ol Drake.

Voor de liefhebbers van het oudere snellere werk hebben we de nummers ‘Sleepless Eyes’ met riffwerk dat zich kan meten met dat van Exodus. Ook het up-tempo nummer ‘Out Of Sight’ klinkt vertrouwd. Afsluiter ‘Balance Of Time’ wijkt ook enigszins af van de rest van het album en ligt qua stijl tussen de mid-tempo nummers die de hoofdmoot vormen op dit album en het wat snellere werk wat we gewend zijn van Evile.

Na meerdere luisterbeurten wordt ‘The Unknown’ steeds beter. Evile maakt compositorisch een grote sprong voorwaarts. Zowel muzikaal als tekstueel heeft ‘The Unknown’ veel te bieden. Ook het geluid is voortreffelijk met dank aan Chris Clancy. De teksten behandelen onder andere thema’s als depressie, dementie, het overwinnen en herkennen van tegenslagen en angsten en zelfs het gevoel en de daarmee gepaarde onzekerheden wanneer je voor het eerst ouder wordt van een kind. ‘The Unknown’ is dus een titel die de behandelde thema’s volledig dekt.

Evile bewijst met dit album dat ‘langzaam’ zeker niet synoniem is aan radiovriendelijk. ‘The Unknown’ is namelijk heavy as fuck! Mijn persoonlijke favorieten zijn het snelle ‘Sleepless Eyes’ , het loodzware op doom-tempo gespeelde ‘Monolith’ en de Thrash ballad ‘When Mortal Coils Shed’ waarop het duidelijkst te horen is welke progressie Evile heeft gemaakt. Met dit album stelt Evile fans van het oudere werk niet teleur en gaan ze er hopelijk veel nieuwe fans bijwinnen. (88/100) (Napalm Records)

Track List

 1. The Unknown (4:46)
 2. The Mask We Wear (5:18)
 3. Monolith (4:12)
 4. When Mortal Coils Shed (7:06)
 5. Sleepless Eyes (3:40)
 6. Out Of Sight (2:57)
 7. At Mirror’s Speech (5:12)
 8. Reap What You Sow (3:58)
 9. Beginning Of The End (5:35)
 10. Balance Of Time (4:17)

Lineup

 • Ol Drake – Vocals/Guitar
 • Adam Smith – Guitar
 • Joel Graham – Bass
 • Ben Carter – Drums
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ