Puscifer neemt 013 mee de ruimte in

Facebookrssmail

Het is zaterdag 1 juli als Puscifer in 013 staat. De band is een creatie van Maynard James Keenan, wellicht beter bekend van zijn werk in Tool of A Perfect Circle. De band tourt nauwelijks en wordt vaak gecomplimenteerd voor zijn theatrale shows, waardoor het niet verbazingwekkend is dat er in de rij voor de show al veel Duits en Engels te horen valt. Gelukkig tourt de band niet alleen; darkwave duo Night Club verzorgt de support van deze avond.

Gelukkig voor Night Club is het zo goed als uitverkochte 013 een uur voor aanvang open, wat de vulling van de zaal ten goede komt. Zangeres Emily Kavanaugh is er snel bij om de interactie met het publiek te zoeken, wat in het begin nog niet heel erg wil lukken, maar gedurende de set steeds soepeler gaat. Zowel Emily als DJ Mark Brooks (ja, degene die ook regisseur was van de animatieserie Metalocalypse) zijn lekker beweeglijk en proberen het publiek mee te krijgen in hun show. De set bouwt rustig aan op qua intensiteit en het publiek lijkt aan het einde ook redelijk opgewarmd te zijn voor Puscifer.

Het is stipt 21:00 als de set van Puscifer begint na wat groovy muziekjes tussendoor. De setup met verhoogd platform achter de drums en LED schermen wordt direct gebruikt om een SPAM (ham in blik) commercial te laten zien, waarin benadrukt wordt dat mensen die opnames maken door de gehaktmolen worden gehaald. De band betreed het podium gehuld in de pakken en zonnebrillen die in vele van de videoclips te zien zijn, om zo te beginnen aan de set die in het teken staat van zijn laatste album ‘Existential Reckoning’. Tijdens de 2 uur die de band vult met muziek, video-intermezzos en een klein beetje theaterspel komt het gehele album aan bod, inclusief een aantal toppers van eerdere albums.

Qua concertervaring is het lastig om te zien waar Puscifer een gelijke heeft; het buitenaardse gevoel wat de muziek kan hebben wordt versterkt door zowel de aankleding van de band als de manier waarop zij zich over het podium bewegen. Voeg daar de visuals op de LED muren aan toe en de naadloos aansluitende lichtshow aan toe, plus het feit dat de band uitermate sterk is live en de band steekt al gauw met kop en schouders boven de menigte uit. Het feit dat er geen telefoon in de lucht te zien is helpt hier alleen maar mee; als bezoeker ben je continue de volle 100% aanwezig bij de ervaring die de band voor je uitgedacht heeft. Het geheel voelt vaag, buitenaards en trippy; alsof 013 tijdelijk een ruimtestation was wat ergens in het heelal ronddwarrelde.

De set die Puscifer op deze avond heeft neergezet heeft het publiek duidelijk omver geblazen; wellicht duurt het nog een jaar of 5 voordat zich weer een kans voordoet om de formatie live te zien, maar dit is iets waar je zeker bij wilt zijn. Want bij zijn is mee maken, en al helemaal bij Puscifer.

Foto’s (c) Jeroen Schortemeijer

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ