Sherinian/Phillips – Live

Facebookrssmail

Dit album is een jaar geleden opgenomen tijdens een one-off gig gespeeld in Ventura, Californië. Het is eigenlijk een soort best of album geworden van nummers die terug te vinden zijn op Sherinian’s solo albums. De muzikanten zijn allen wel bekend en staan garant voor virtuoos spel. Derek Sherinian is bij de lezers van Rockmuzine waarschijnlijk het meest bekend van zijn deelname aan Dream Theater en de ‘super’ groepen Black Country Communion en Sons Of Apollo. Drummer Simon Phillips heeft onder andere bij Toto en The Who de stokken vastgehouden, ook heeft hij naam gemaakt met zijn eigen band Protocol en drumt hij op 7 van de 9 solo albums van zijn partner in crime Derek Sherinian. Het viertal wordt gecompleteerd door gitarist Ron ‘Bumblefoot’ Thal (Guns ‘n’ Roses, Sons Of Apollo) en bassist Ric Fierabracci die vooral in de jazzwereld bekendheid geniet maar die de rockers wellicht kennen van de band Planet X.

Het album begint met ‘The Vortex’ en ‘Empyrean Sky’, nummers die terug te vinden zijn op Sherinian’s solo albums ‘The Phoenix’ en ‘Vortex’. ‘Temple Of Helios’ en ‘Inertia’ gaan wat meer de Jazzrock/Fusion kant op. ‘Alpha Burst’ staat op het album ‘Mythology’ uit 2004. Hierna krijgen we een nogal saaie drumsolo van Simon Phillips genaamd ‘Barnacus’ waarop hij los en jazzy improviseert en als ik het goed hoor dit doet op alleen de toms. Op ‘Seven Seas’, eveneens van het album ‘Vortex’ mag bassist Ric Fierabracci even in de spotlights staan en Thal krijgt zijn moment op het daaropvolgend gitaarintermezzo genaamd ‘Ascension’.

Daarna wordt ‘The Phoenix’ ingezet. Voor mij het beste nummer van het album met lekker double bass werk van Phillips. Vervolgens worden de bandleden voorgesteld door Simon Phillips om vervolgens af te sluiten met mijn 2e favoriete nummer van dit Live album ‘Aurora Australis’. Op dit lange nummer mogen alle 4 de bandleden nog even volledig los gaan. Het muzikale vakmanschap is onomstreden, laat daar geen twijfel over bestaan. Toch voelt dit album aan als een gemiste kans aangezien alle nummers vrijwel hetzelfde gespeeld worden als op de studio albums en dus weinig tot niets toevoegen aan de discografie van Sherinian. Wat meer ruimte voor improvisatie had dit album een stuk waardevoller gemaakt voor de fan. (80/100) (Inside Out Music)

Tracklist

 1. The Vortex (4:43)
 2. Empyrean Sky (4:20)
 3. Temple Of Helios (6:17)
 4. Inertia (4:32)
 5. Alpha Burst (4:01)
 6. Barnacus (3:22)
 7. Seven Seas (5:51)
 8. Ascension (2:48)
 9. The Phoenix (4:55)
 10. Introduction (0:31)
 11. Aurora Australis (11:27)

Lineup

 • Derek Sherinian – Keyboards
 • Simon Phillips – Drums
 • Ric Fierabracci – Bass
 • Ron ‘Bumblefoot’ Thal – Guitars
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ