Damnation Plan – The New Horizon

Facebookrssmail

Damnation Plan is een relatief jonge progressive Melodeath metalband opgericht in 2004 afkomstig uit Finland. Er is wel wat veranderd sinds hun vorige album’Reality Illusion’. Allereerst is bassist Jukka Vehkamaa vervangen door Jaakko Nikko. Ook heeft tweede vocalist Tommy Tuovinen (Mygrain) die verantwoordelijk was voor de screams Damnation Plan verlaten. Zodoende neemt overgebleven zanger Asim Searah alle zang op dit album voor zijn rekening. Dit heeft als gevolg dat 99% van de zang clean is. Iets wat ik persoonlijk niet erg vind. Zijn op Roy Khan’s gelijkende stemgeluid bevalt me uitstekend en hoor ik liever dan de screams van Tommy Tuovinen.

Ook muzikaal gezien kun je Damnation Plan wel vergelijken met Kamelot. Geen ingewikkelde muzikale krachtpatserij maar goede metalnummers met stevige gitaren en progressieve invloeden. Het gitaarwerk doet me denken aan landgenoten Children Of Bodom. De teksten handelen over de vraag of we gaan leren van onze gemaakte fouten of doorgaan met de ingeslagen weg en onze ogen sluiten voor de noodlottige consequenties die deze met zich meebrengen. Anders gezegd, wordt het uitsterven of de verandering die we nodig hebben voor een betere hernieuwde start?

‘The New Horizon’ duurt redelijk kort met een krappe 33 minuten. Ik heb EP’s besproken en in mijn bezit die langer duren. Maar misschien is dat ook wel de kracht van dit album. Kwaliteit boven kwantiteit. De 5 nummers op ‘The New Horizon’ klokken met uitzondering van ‘Dreamdead’ allen tussen de 5 en 8 minuten. Speciale vermelding gaat uit naar Jarkko Lunnas die niet alleen (zeer goed) drumt maar ook nog keyboards er bij doet. Verder is hij verantwoordelijk voor de hoes en het uitstekende geluid waar hij bij geholpen is door mede bandleden Asim Searah en Kalle Niininen. Een fijn (mini)album waar fans van Melodeath metal met progressieve invloeden zeker plezier aan beleven. (73/100) (Inverse Records)

Tracklist

 1. The New Horizon (7:50)
 2. Dreamdead (4:36)
 3. To The Sun (6:36)
 4. Under The Veil Of Sea (7:58)
 5. Emotional Trials (5:47)

Lineup

 • Asim Searah – Vocals
 • Kalle Niininen – Guitar/Keyboards
 • Antti Lauri – Lead Guitar
 • Jaakko Nikko – Bass
 • Jarkko Lunnas – Drums/Keyboards
 • Guests : Jari Palaimo – Keyboards on ‘The New Horizon’ & Jussi Kulomaa – Keyboards on ‘Under The Veil Of Sea’ & ‘Emotional Trials’
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ