Marcel Coenen- Guitartalk 2021

Facebookrssmail

Gitarist Marcel Coenen is niet meer weg te denken uit het prog metal circuit, zo is hij onder andere Guitarist bij Metal Attack NL. Daarnaast speelt hij onder andere bij de Gary Moore Tribute Band. In 2003 kwam zijn solo debuut album ‘Guitartalk’ uit. De technische mogelijkheden van het opnemen zijn sindsdien verbeterd, hierdoor werd de wens van Marcel steeds groter om dit album opnieuw uit te brengen. Door de bijdragen van gastmuzikanten en vocalisten heeft Guitartalk een ware metamorfose ondergaan. De release van ‘Guitartalk 2021’ is 1 November.

De metal is in ‘Independence Day’ meteen aanwezig, het gitaarwerk is heerlijk, en de bas is lekker vet. Het drumwerk van Hans in ‘t Zandt is goed. Wel is het geluid van de cimbalen iets te iel. Jammer want de cimbalen die Hans gebruikt, hebben wel een mooie volle ronde klank. Er zijn volop wendingen, soms is de muziek licht chaotisch, op andere momenten is de (complexe) rock metal minder hectisch. Deze mooie openingstrack heeft leuke opbouw naar het einde.  In ‘Race Against Time’ ligt het tempo flink hoog, maar dit is met behoud van dynamiek. Natuurlijk komt het gave gitaarspel, waarin Marcel veel variatie laat horen, goed naar voren. Uptempo delen worden afgewisseld met meespelend gitaarspel. ‘Less is Moore’ heeft met zijn sferische start meteen het mooie gevoel van een Gary Moore ballad. Ondanks zijn gave gitaarspel heeft Marcel de andere muzikanten ruim voldoende ruimte gegeven. Je hoort Rene Kroon op zijn keyboard. In het deel met meer power laat Hans dynamisch drumwerk horen. Alles is prima aangevuld door Frank de Groot op bas. Weer is er een prima opbouw naar het einde toe. 

In ieder nummer zit er genoeg variatie, maar ook de nummers onderling verschillen genoeg. Door de Oosterse invloeden is ‘Endless’ weer heel anders dan zijn voorgangers. De woordeloze zang van Micky Huismans sluit hier perfect op aan. De bas grooves zijn duidelijk aanwezig. De balans tussen alle instrumenten blijft bestaan. De diversiteit is er ook in de nummers die volgen. In ‘Fusion’ hoor je onder andere sprankelende pianoklanken, en de meer elektronisch kant van de toetsen. Dit wordt zowel afgewisseld als vermengd met de metal rock.De twists and turns blijven komen, de meest onverwachte zijn misschien wel die in ‘Station Araminta.’ Een paar keer worden er jazz invloeden tussen de muziek verweven. Vooral op het laatst komen de komen de orgelklanken mooi naar voren. Na het prachtige, meeslepende ‘Mayra’ volgt ‘Human Experiments’. De krachtige stem en het hoge bereik van Pascal Remans past bij de metal. Weer zijn er volop veranderingen in tempo en volume.

In het mooie, iets rustigere ‘Inner Alchemy’ zijn de zachter gespeelde delen op de cimbalen mooi van klank. Er is leuk gespeeld met de verdeling van de muziek over de koptelefoon, dat is onder andere  te horen in ‘Do Or Die’. Ollie Oldenburgh zingt dit metal nummer, ook zijn stem past goed bij het geheel. Sommige delen zijn super snel gespeeld, maar de melodie blijft bewaard. Het hoge tempo van ‘BиpTyo3’ is lekker opzwepend, daarnaast zijn er er zijn leuke rusten in verwerkt. Dit laatste nummer eindigt sferisch.

‘Guitartalk 2021’ is duidelijk een album van een gitarist, Marcel trekt met zijn ongelooflijke gitaarspel veel aandacht naar zich toe. Toch krijgen de overige muzikanten over het algemeen genoeg ruimte. Het is lang niet alleen maar heavy metal, er zijn volop veranderingen in tempo en volume, en stijlen. Het geheel zit complex in elkaar, dus het duurt wel even voordat je dit album echt goed kent. Al blijven enkele nummer na een paar keer luisteren al deels in je hoofd kleven, dus de balans tussen toegankelijkheid en complexiteit is ook goed. (84/100) (Eigen Productie) 

Tracklist: 

01. Independence Day
02. Race Against Time
03. Less Is Moore
04. Shoreline
05. Move That Groove
06. Endless
07. Fusion
08. Station Araminta
09. Mayra
10. Human Experiments
11. Athem
12. Inner Alchemy
13. Do Or Die
14. The Wet Season
15. Fairy Tale
16.Rebel
17. BиpTyo3 

Gastmuzikanten:

 • Hans In T Zandt (Praying Mantis) – Drums
 • Koen Herfst (Vandenberg) – Drums
 • Pim Goverde (Godscum) – Drums
 • Martin Kuipers (Barstool Philosophers) – Drums
 • Richard Ritterbeeks (Henk Westbroek) – Bass
 • Frank De Groot (ex-Arabesque) – Bass
 • Yessine Belgith (Carthagods) – Bass
 • Rene Kroon (ex-Sun Caged) – Keys
 • Franck Faber (ex-Lemur Voice) – Keys
 • Micky Huismans – Vocals
 • Pascal Remans (Metal Attack) – Vocals
 • Ollie Oldenburgh – Vocals 
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ