Adje Vandenberg laat de jaren 80 herleven in de Muziekgieterij

Facebookrssmail

Ik ga al ruim 40 jaar naar concerten en festivals dus ik heb zowat alle zalen en stadions in Nederland wel van binnen gezien. De Muziekgieterij in Maastricht is een uitzondering op deze regel. Ik wandel deze donderdagavond dus voor de eerste keer deze concertzaal binnen en wordt meteen aangenaam verrast door het vriendelijke en behulpzame personeel en de mooie aankleding van het pand. Zo hangen er bijvoorbeeld toms van een drumstel aan het plafond die dienst doen als lamp. De Muziekgieterij is een groot pand dat bestaat uit verschillende gedeeltes. Zo zijn er bijvoorbeeld repetitieruimtes is er een cafégedeelte centraal in het gebouw waar je een al dan niet alcoholische versnapering kan nuttigen in afwachting van de band die je gaat bekijken en is er een grote zaal (waar ik nog niet geweest ben) die plaats kan bieden aan 1100 mensen en een kleine zaal waar Vandenberg vanavond speelt die plaats kan bieden aan ruim 400 mensen. Die zijn er deze avond ook want alle kaarten zijn verkocht.

Voorprogramma is de Marco Mendoza band. Marco Mendoza is een ervaren bassist die in talloze bands heeft gezeten en met evenzovele artiesten heeft gespeeld ik noem Ted Nugent, Journey, en Thin Lizzy maar er zijn er nog veel meer. Vanavond speelt hij wat eigen nummers afgewisseld met nummers van bands/artiesten waar hij mee heeft gespeeld. Het begin van het optreden wordt geplaagd door geluidstechnische mankementen. Zo is op het tweede nummer totaal geen bas te horen en moeten we het doen met alleen gitaar, drums en zang. Gelukkig wordt het probleem gauw verholpen maar het geluid blijft het gehele optreden helaas erg matig.

Na zo’n 45 minuten is het optreden gedaan en ik moet bekennen dat ik niet erg onder de indruk ben van de Marco Mendoza band. Van iemand met zo’n karrevracht aan ervaring en talent kan en mag je meer verwachten, jammer.

Als we na een iets langer dan geplande ombouwpauze de klanken van de soundtrack van Twin Peaks horen en de lichten doven kunnen we ons opmaken voor Vandenberg. Vandenberg speelt deze avond een fijne mix van nummers van de recente albums ‘2020’ en de allernieuwste ‘Sin’, afgewisseld met de bekendste Vandenberg nummers, natuurlijk passeren er ook wat Whitesnake nummers de revue. De maestro wordt bijgestaan door drummer Joey Marin de Boer van Delain en bassist Randy van der Elsen die vanavond helemaal een thuiswedstrijd speelt aangezien zijn wieg in Limburg staat en last but not least de Zweedse zanger Mats Levén die onder meer heeft gezongen bij Yngwie Malmsteen, Therion en de Zweedse Doom Metal band Candlemass.

Het geluid is gelukkig ook een stuk beter zodat we onder meer kunnen genieten van de Whitesnake nummers ‘Fool For Your Loving’, Here I Go Again’ en een akoestische versie van ‘Sailing Ships’ met alleen Adje Vandenberg op akoestische gitaar en zanger Mats Levén. Natuurlijk ontbreken de ‘Gouwe Ouwe’ nummers ‘Your Love Is In Vain’, ‘Burning Heart’, ‘Wait’, ‘Different Worlds’ en ‘Friday Night’ ook niet.

De rest van de avond wordt gevuld met nummers van de laatste 2 albums ‘2020’ en ‘Sin’ waarvan ‘Freight Train’ en ‘Sin’ me het beste bevallen. ‘Ride Like The Wind’ wordt ontsierd door een volledig overbodige drumsolo en is voor mij het enige minpuntje van deze avond. Het is mooi om te zien dat Adje Vandenberg die toch alles heeft meegemaakt nog steeds zo enthousiast is en gesteund door de 2 jonge honden Koen Herfst en Randy van der Elsen en ervaren rot Mats Levén ons trakteert op een mooie nostalgische avond waarin de jaren 80 herleven. Ik en de rest van de Muziekgieterij hebben genoten.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ