Ihsahn – Ihsahn

Facebookrssmail

Vegard Sverre Tveitan beter bekend onder zijn artiestennaam Ihsahn brengt onder zijn pseudoniem zijn inmiddels achtste album uit. De Noorse multi-instrumentalist, zanger en componist blijft natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de legendarische blackmetal band Emperor. De muziek die Ihsahn sinds zijn vertrek bij Emperor maakt heeft tegenwoordig nog weinig te maken met de agressieve blackmetal die Emperor speelde alhoewel zijn solowerk nog steeds blackmetal elementen bevat.

Echter omvat de muziek van de solo artiest Ihsahn een veel breder palet aan muzikale kleuren. Zo hoor je niet alleen black metal maar bevatten de vernuftig in elkaar gezette composities ook klassieke invloeden, jazz, progressieve en ambient invloeden die wegluisteren als een soundtrack van een horrorfilm. Je hoort als het ware het bloed uit je luidsprekers komen.

Dit album verschijnt in twee uitvoeringen. Een volledige orkestrale versie en een reguliere studioversie die ik nu bespreek. Beide albums bevatten dezelfde nummers maar klinken volledig anders. De nummers blijven ook in de orkestrale versie volledig overeind staan wat bewijst hoe goed alles in elkaar zit. De studioversie bevat overigens nog meer dan voldoende orkestrale fragmenten om de progliefhebber bij de aandacht te houden. Het is onbegonnen werk ieder nummer te omschrijven. Er gebeurt zoveel en de muziek bevat zo veel verschillende lagen dat je zelf deze muzikale traktatie moet ervaren. Het liefst met een koptelefoon of een geluidsinstallatie met goede luidsprekers. Alle nummers zijn ware meesterwerkjes en doen niet voor elkaar onder, maar mijn persoonlijke favoriet is ‘Blood Trails To Love’ wat nog het beste te omschrijven is als een progressieve semi-ballad.

Ihsahn bewijst met zijn achtste studiowerk dat er zelfs anno 2024 nog muzikale grenzen verlegd kunnen worden. Ik ben benieuwd wat deze Noor in de toekomst nog meer moois voor ons in petto heeft. Ik raad iedereen die van progmetal houdt dit album aan te schaffen. De toekomst moet het uit gaan wijzen maar ik vermoed dat dit album een klassieker in het genre gaat worden. Een essentieel album derhalve. (98/100) (Candlelight Records)

Track List

1 Cervus Venator (1:19)

2 The Promethean Spark (4:52)

3 Pilgrimage To Oblivion (4:20)

4 Twice Born (3:37)

5 A Taste Of The Ambrosia (4:23)

6 Anima Extraneae (1:40)

7 Blood Trails To Love (5:05)

8 Hubris And Blue Devils (7:54)

9 The Distance Between Us (4:30)

10 At The Heart Of All Things Broken (9:13)

11 Sonata Profana (1:44)

Line Up

Vegard Sverre Tveitan (Ihsahn) – Vocals, Guitars, Bass, Keyboards & Producer/Composer Guests

Tobias Ørnes Andersen – Drums

Chris Baum – Violin

Tobias Solbakk – Percussion

Angell S. Tveitan – Percussion 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ