Bonfire – Roots

Facebookrssmail

In 1972 richtte gitarist Hans Ziller uit het Beierse Ingolstadt een schoolbandje op met de naam Cacumen. Plaatselijk succes van deze hardrockers nam in de loop der jaren steeds meer toe en langzaam werd gedacht aan het uitbrengen van een lp. Het BMG platenlabel had wel interesse, onder voorwaarde dat bandleden werden vervangen én een nieuwe naam gekozen werd. Met als gevolg dat alleen Ziller over bleef en die moest een verse bezetting samenstellen. De naam Cacumen veranderde in Bonfire en onder deze naam kon het gezelschap de studio in. Hun debuutplaat “Don’t touch the light” verscheen in 1986 en kreeg lovende kritieken.
Sindsdien volgden nog een aantal bezettingswisselingen en in Bonfire anno 2021 is Ziller wederom het enig overgebleven bandlid van het eeste uur. Studioalbum nummer 17, “Fistful of fire”, kwam zo ongeveer gelijk uit op het moment dat de hele cultuursector in maart 2020 werd platgegooid door Covid-19 maatregelen. Sindsdien heeft Bonfire geen enkele mogelijkheid gehad om de plaat live te promoten. De tour werd in eerste instantie verplaatst, daarna compleet geschrapt.

Ziller en z’n mannen zitten niet bij de pakken neer. Plannen voor een nieuw projekt worden gesmeed. Een semi-akoestisch album met herbewerkte nummers uit de hele Bonfire discografie moest het gaan worden. 19 oude tracks worden herschreven en van een nieuw arrangement voorzien. Voeg daar nog 5 nieuwe nummers aan toe en je hebt genoeg materiaal om er een dubbelalbum van te maken. “Roots” wordt de toepasselijke naam van de plaat …..

“Roots” is niet voor de fan die een hardrock- of metalalbum verwacht zoals je van Bonfire gewend bent. Hier hoor je akoestische gitaren, piano en keyboards als belangrijkste instrumenten. Perfect passend bij de mooie stem van Alexx Stahl en de meerstemmige koortjes door de rest van de band. Vernuftig zijn riffs en passages uit nummers van Bonfire’s helden Led Zeppelin, Deep Purple en Eric Clapton in de muziek verwerkt. Een mooi eerbetoon aan Jon Lord is zijn kenmerkende Hammond-geluid dat hier en daar opduikt.
Ballads en uptempo songs wisselen elkaar af zodat er geen moment van verveling ontstaat. Uitzondering op de akoestische regel is de laatste track ‘Wolfman’: een pure hardrocker waarin alle (electrische) registers worden opengetrokken. Alexx Stahl huilt a la David Coverdale als een wolf: het nummer zou niet misstaan op een van de latere Whitesnake-albums.

Akoestische platen van hardrockbands zijn natuurlijk een zeker risico. Maar “Roots” ligt ver boven het gemiddelde. Puur, eerlijk en emotioneel gespeelde muziek. De kracht van een nummer hoor je immers pas vaak als het in een uitgeklede versie gespeeld wordt. En daarin is Bonfire met vlag en wimpel geslaagd!

Tijdens het opnameproces van “Roots” is een crowdfundingsactie gestart om een financiële buffer op te bouwen. De maatregelen als gevolg van Covid-19  hebben ervoor gezorgd dat  het water veel muzikanten inmiddels aan de lippen staat. Bonfire kun je steunen door tickets van livestream optredens te kopen. Ook is speciale merchandise zoals originele mastertapes en een gitaarversterker van Hans Ziller te koop. En uiteraard de nieuwe “Roots” als 2LP of 2CD. (80/100)  (AFM records)

Tracklist

CD1

1 Starin’ eyes
2 American nights
3 Let me be your water
4 The price of loving you
5 Comin’ home
6 Ready 4 action
7 Give it a try
8 Sleeping all alone
9 Who’s foolin’ who
10 Why is it never enough

CD2

1 Fantasy
2 When an old man cries
3 Love don’t lie
4 Lonely nights
5 Under blue sky
6 You make me feel
7 No more
8 The devil made me do it
9 Without you
10 Your love is heaven to me
11 Piece of my heart
12 Youngbloods
13 Our hearts don’t feel the same
14 Wolfmen

Line up

Alexx Stahl– lead vocals

Hans Ziller– guitar

Frank Pané– guitar

Ronnie Parkes– bass

Tim Breideband– drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ