Festival Welcome to Hell    

Facebookrssmail

In maart 2023 wordt voor de 1e keer door LoudNoise het 1-daagse festival Welcome to Hell in de Effenaar te Eindhoven georganiseerd. De lineup is grotendeels thrash gerelateerd, Venom Inc. is headliner en met enkele andere aanstormende bands als Butcher en Hellripper en een zeer goed gevulde zaal, is die eerste versie een groot succes.

Dat er in 2024 ook weer een Welcome to Hell komt, lag in de lijn der verwachting en die komt er dan ook op zaterdag 13 april. De lineup 2024 is er 1 om van te watertanden voor de thrashliefhebber met bands als Midnight, Angelus Apatrida, Gama Bomb en Cyclone. Met 2 bands meer dan in 2023 start de 2024-versie iets eerder dan die van 2023 en ook nu weer is het speelschema erg strak, want zodra in de ene zaal een band is afgelopen, begint in de andere zaal gelijk de volgende band, als je elke band wilt zien is het dus haasten geblazen. Wellicht een idee voor de volgende versie om toch bijvoorbeeld 5 minuten pauze tussen elke band in te gelasten ?

Het Friese Bladecrusher mag de spits afbijten, speelt een mix van thrash met crossover, gooit er gelijk goed de beuk in en weet hun energie meteen op het al talrijk aanwezige publiek over te brengen, want er is gelijk een pit welke overigens de hele dag door bij elke band aanhoudt. De Slayer-cover ‘Black magic’ gooit nog wat extra olie op het vuur.

Het hoofdpodium wordt geopend door het Eindhovense Headless Hunter, zij spelen dus een thuiswedstrijd. Hun thrash welke door de zang ook wat richting death gaat, komt bij mij wat minder goed over doordat het geluid wat korrelig overkomt en de zang aan de zachte kant in de mix staat.

Battlecreek uit Duitsland is al 20 jaar actief in de thrash en heeft een kakelvers derde album in de aanbieding en promoot dit momenteel als support van Angelus Apatrida. Hun thrash komt wat in de buurt van Exodus en dat kan deze schrijver wel waarderen, ook al is het voor een eerste keer altijd wel wat lastig om je goed een beeld te kunnen vormen over de gespeelde nummers.

De tweede band op het hoofdpodium is het Engelse Devastator. Het wordt voor de Engelsen hun eerste optreden buiten Engeland. Ook Devastator heeft net een nieuw album uit. Hun blackened thrash met vaak een melodieus en bijna swingend tintje spreekt mij persoonlijk heel erg aan en gelijk bij hun opening ‘Walpurgisnacht’ is het volop genieten. Vandaag bestaat hun set voornamelijk uit nummers van dit wereldwijd heel erg goed ontvangen album. In juni spelen ze op Into the Grave in Leeuwarden, gaat dat zien, al ben ik inmiddels niet meer objectief.

Het Amerikaanse Bewitcher zet vervolgens de kleine zaal op hun kop met hun vuige rock ’n roll, volgens Metal Archives blackened speed metal, waar ik met name het blackened gehalte persoonlijk nauwelijks waarneem. De 3-mansformatie brengt goed en geen al te moeilijk in het gehoor liggende metal.

In de grote zaal is het dan tijd voor de veteranen van het Belgische Cyclone. Onder aanvoering van de altijd zo sympathieke en bevlogen Guido Gevels weten de Belgen goed wat het publiek wil horen, nummers van hun 2 albums uit het 2e deel van de jaren ‘80, kwalitatief zeer goede thrash met voor mij persoonlijk nog altijd ‘In the grip of evil’ als hun beste nummer.

Net als Cyclone is ook High Command op tournee met headliner Midnight, dus is het logisch dat deze Amerikanen ook vandaag op het podium staan. De band speelt een mix van thrash met wat hardcore-invloeden waarbij groove om de hoek ligt. Persoonlijk kan deze stijl mij wat minder bekoren. De inwendige mens moet ook gevoed worden, daar pak ik dan ook na een paar nummers even de tijd voor.

Op het hoofdpodium komt dan 1 van de hoogtepunten van de dag, het Ierse Gama Bomb levert een spervuur aan korte thrashnummers op het enthousiaste publiek af. Zanger Philly Byrne is een rasentertainer pur sang, eerst al door met een knalrose pak aan te treden, maar ook door zijn zeer aanstekelijke wijze van de nummers aan elkaar praten en zijn zeer leuke drukke gedrag. Als dan ook nog ‘mascotte’ Snowy op het podium komt, kent de doldwaasheid geen remming. Hun setlist bevat een dwarsdoorsnede van hun 8 albums tellende oeuvre en gaat er in als zoete koek.

De band welke misschien wel het meeste opzien baart is het Indiase Kryptos, het is nu eenmaal uitzonderlijk dat donkere mensen thrashmetal maken. En toch draaien de Indiërs niet sinds kort mee, want de band is al in 1998 opgericht, het zevende studio-album komt er binnenkort aan. Je merkt aan alles, dat de heren van Kryptos enorm genieten van de zaal welke heel enthousiast op hun mix van heavy en thrash metal reageert. Hun beste nummer is mijns inziens het snelle ‘Afterburner’, hetgeen zorgt voor een flinke pit.

Angelus Apatrida is de laatste jaren een veel en graag geziene gast op de Nederlandse podia. De Spanjaarden bestaan al sinds 2000, maar met name hun laatste 2 studio-albums hebben veel indruk gemaakt. Hun stijl komt flink in de buurt van Testament. Vandaag wordt een furieuze set ten gehore gebracht. Jammer is dat de heren wat statisch zijn waardoor het optreden ietwat routineus overkomt al klinkt de muziek zonder meer als een klok.

Het kleine podium wordt afgesloten door Insanity Alert, een Oostenrijkse band, maar met een Nederlandse zanger. Hun stijl is thrash met crossover, hun nummers duren meestal erg kort, thematisch is het een al party wat de klok slaat, je denkt dan toch al snel terug aan de tijd van bv. S.O.D., DRI, Toxic Holocaust etc. Na een paar nummers ken je het kunstje wel en begint het toch wel teveel van hetzelfde te lijken, omdat nummers nauwelijks op gang zijn of het volgende nummer dient zich al weer aan.

Headliner van de dag is dus het Amerikaanse Midnight. De 3-mansformatie live is eigenlijk een 1-mansband van oprichter Jamie Walters, beter bekend als Athenar. De heren brengen blackened speed metal ten gehore, een vuige mix van Motorhead met Venom, metal met een saus van punk en rock ’n roll. Ook Midnight heeft net een nieuw album uitgebracht en brengt de meeste nummers hiervan ten gehore. In 1 uur tijd worden er heel wat nummers gespeeld, het tempo ligt moordend hoog en daarnaast razen Athenar en met name Lord Vanik als een stel doorgesnoven ADHD+’ers over het podium, ongelofelijk wat een energie deze heren ten toon spreiden. En die energie slaat naadloos over op het publiek, want ondanks dat er al 7 uur thrash in de Effenaar te beluisteren is geweest, is er bij het Midnight-optreden een grote en heftige pit gaande en vliegen de crowdsurfers en stagedivers je om de oren. Bij de laatste tonen gaat Lord Vanik met gitaar en al ook nog eens crowdsurfend door de zaal om het gekkenhuis compleet te maken. Een meer dan geweldige en terechte afsluiter van deze fantastische dag.

Samenvattend kan gesteld worden, dat Welcome to Hell 2024 een geweldig festival is geweest met een strakke organisatie en een zeer enthousiast publiek. Hopelijk komt er volgend jaar een derde visie van dit voornamelijk thrashfeest met weer net zulke aansprekende bands.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ