50 jaar rockhistorie in een tot de nok toe gevulde Pul

Facebookrssmail

Ter gelegenheid van het 50(!) jarige bestaan van deze legendarische band spelen Dave Meniketti , (slag)gitarist John Nymann, bassist Aaron Leigh en drummer Mike Vanderhule een bloemlezing van de indrukwekkende catalogus van Y&T. Alle albums komen deze avond aan bod, ook de mindere albums worden niet overgeslagen. Maar laten we duidelijk zijn, een “slecht” Y&T-nummer is nog altijd een goed classic rock nummer. Ik neem even het feel-good nummer ‘Summertime Girls’ dat mede door MTV een grote hit werd in 1985 als voorbeeld.

Alle mannen beschikken over een goede stem en daar wordt ook dankbaar gebruik van gemaakt wat het luisterplezier alleen maar vergroot. Dave Meniketti is het enige overgebleven originele bandlid, drummer Leonard Haze is overleden en  bassist Bob Gardner en gitarist Wayne Stitzer houden zich met andere dingen bezig of zijn gestopt. Dave Meniketti is nog steeds goed bij stem, zeker als je weet dat hij de respectabele leeftijd heeft van 70 jaar. Natuurlijk haalt hij niet alles meer maar het scheelt niet veel en het zij hem vergeven.

Zoals altijd begint het concert met ‘Open Fire’ waarna het album ‘In Rock We Trust’ aan de beurt is met ‘Rock & Roll’s Gonna Save The World’. Het debuutalbum wordt vertegenwoordigt met ’25 Hours A Day’ gevolgd door het magistrale ‘Struck Down’ wat op het gelijknamige tweede album staat. Één van de vele hoogtepunten van deze avond voor zover je hier van mag spreken want het is één groot muzikaal (o)orgasme in de Pul. Veel mensen waaronder ondergetekende vreesden dat ‘I Believe In You’ niet gespeeld zou worden aangezien deze publiekslieveling en tevens klassieker de laatste paar optredens niet in de setlist was opgenomen. Gelukkig is ‘I Believe In You’ vanavond wel aan de beurt tot grote vreugde van alle aanwezigen.

Bij het uit 1983 afkomstige ‘Mean Streak’ maakt Y&T even een valse start maar na een vijftal seconden wordt ie opnieuw ingestart en ditmaal wel zoals het hoort. Bij ‘Midnight In Tokyo’ vraagt Dave Meniketti om de legendarische gitaarriff aan het begin van het nummer mee te zingen en dat gebeurt ook. Het zoveelste kippenvelmoment van deze avond. Wanneer de klanken van het laatste nummer ‘Forever’ uitsterven gaan de zaallichten aan en zit deze nagenoeg perfecte avond erop. Nagenoeg perfect omdat ik graag ‘Winds Of Change’ en ‘Barroom Boogie’ had willen horen. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Nadat Dave Meniketti belooft heeft om niet met pensioen te gaan en volgend jaar weer gewoon van plan is terug te komen wordt er afscheid genomen en keert werkelijk iedere bezoeker van de uitverkochte Pul  meer dan tevreden huiswaarts. Aangezien ik geen jaar kan wachten ga ik gewoon aanstaande dinsdag naar Heerlen. Want van Y&T krijg je nooit genoeg. 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ