John Garcia (W2 Poppodium Den Bosch, 11-11-2014)

Facebookrssmail

John Garcia4
Californische woestijn, lange haren en zware gitaren in Willem 2 op de avond dat het Oeteldonkse carnavalsseizoen begint. In W2 Poppodium ontwaarik welgeteld 2 mensen in het publiek met een carnavalssjawl om, de overige toeschouwers zijn vooral in stemmig zwart gehuld. De aanleiding van deze hoogmis van de stoner-rock is dat John Garcia, de legendarische voorman van Kyuss, Slo Burning en Vista Chino op zijn toer eenmalig Nederland aandoet en daarvoor het sfeervolle W2 Poppodium uitgekozen heeft. Op de Europese toer neemt John 2 bands op sleeptouw: Steak uit Londen en Komatsu uit Eindhoven Rockcity.

Steak2Steak is een viermansband uit Londen, opgericht in 2010. Hun Facebook pagina vermeldt onder andere Kyuss, Fu Manchu, Monster Magnet en Truckfighters als invloeden. Dan weten de kenners wel hoe de vlag erbij hangt; gortdroge hardcore stonerrock. “if you want fuzzed up stoner grooves, then you want a piece of Steak.” Zeggen de mannen zelf. Steak speelt een korte, harde maar vooral intense set. Het bandgeluid wordt vooral bepaald door de loodzware bas van Cam en de gruizige fuzzy riffs van gitarist Reece. Drummer Sammy houdt het geheel in het juiste spoor met zijn felle ritmes, terwijl zanger Kippa de teksten over bier en “babes” in de microfoon spuwt. Sammy wordt enigszins gehinderd door technische problemen met de drumkit, maar laat zich daar tijdens de nummers niet door weerhouden de rest van de band op te jagen met zijn harde klappen. De nummers van Steak worden echt interessant als bassist Cam of gitarist Reece even uit hun comfortzone van loodzware riffs kruipen en met een solo of een tegendraads basloopje het nummer even open gooien. Een lekkere loodzware show als voorprogramma, het aanwezige publiek kan al dit stonergeweld ook prima waarderen en de meeste hoofden schudden mee en menige luchtgitaar wordt ter hand genomen.

KomatsuKOMATSU is een “überlompe sludgeformatie” uit Eindhoven en speelt een mix van sludge, stoner en metal. De band is in 2010 opgericht door een aantal veteranen uit het Eindhoven Rockcity circuit. De stijl van Komatsu wordt vergeleken met bands zoals Queens of the Stone Age, Torche, Mastodon, Monster Magnet en Karma to Burn. Sinds het verschijnen van hun goed ontvangen debuutalbum ‘Manu Armata’ in 2013komt KOMATSU in een stroomversnelling en staan ze onder andere in het voorprogramma van Karma to Burn, Truckfighters en Red Fang . Inmiddels is KOMATSU een crowdfunding actie via Kickstarter begonnen om in 2015 hun nieuwe album op te kunnen nemen.

De band betreedt het podium onder de tonen van een Ennio Moricone achtige western soundtrack. De eerste loodzware riffs blazen gelijk de herinnering aan de soundtrack uit je gedachten. KOMATSU heeft er zin in: “Wat lekker om na de afgelopen week weer eens gewoon Nederlands te kunnen praten op het podium”.

KOMATSU´s sound is afwisselend kiezelhard en melodisch, waardoor de steenharde gruizige sludge riffs des te harder binnenkomen. Zanger Mo heeft een lekkere rauwe stem die de duistere teksten nog een extra lading geeft. De hoofden van de toeschouwers, die inmiddels behoorlijk talrijker zijn geworden, schudden geestdriftig mee en hier en daar worden de teksten woordelijk meegezongen. Een van de hoogtepunten van de show is ´Komatsu´ van KOMATSU´s eerste titelloze ep, met de onvermijdelijke gruizige riffs, maar ook complexe tempowisselingen en een prachtige bijna melodieuze solo. Een ander hoogtepunt is het loodzware ´New Low´van ´Manu Armata´ met zijn killer riff en het refrein dat in je kop blijft hangen “You found a new low, give it up and let it go”. Het laatste hoogtepunt is de afsluiter van de show, het majestueuze ‘Blackwater’. KOMATSU speelt een geweldige set: hard, intens en op momenten melodieus. De band bevestigt hiermee dat ze behoort tot de top van het genre in Europa.

John GarciaJohn Garcia is zo’n beetje mister Stoner himself, hij was samen met de ook enigszins bekende Josh Homme voorman van de stoner band der stoner bands Kyuss. Daarna was hij betrokken bij talloze bands en projecten die geïnspireerd zijn op Kyuss, zoals Slo Burn, Unida, Hernando en Vista Chino. Hernando heeft in zijn korte bestaan nog een hechte relatie opgebouwd met W2, het concert in 2005 zagen zij als één van hun beste aller tijden en is als ‘Live at W2’ op dvd uitgebracht. Op deze tour put John Garcia zowel uit zijn rijke verleden als dat hij nummers van zijn recent verschenen titelloze album speelt. Dit nieuwe album laat duidelijk zien dat Garcia niet alleen teert op zijn rijke verleden, maar nog steeds geïnspireerd is en een geweldige songschrijver en zanger.

Garcia heeft een topband verzameld voor deze tour, stuk voor stuk jonge gasten, maar wat klinken ze lekker; spetterende drums, sexy maar loodzware bas en een gitarist die zowel zwoel als gruizig speelt. Garcia is geïnspireerd en geweldig bij stem. Wat volgt is een geweldige show die tegelijkertijd sensueel en keihard is. Kyuss klassiekers als ‘One Inch Man’, ‘El Rodeo’, ‘Whitewater’ en ‘Green Machine’ worden afgewisseld met ‘July’’ en ‘Pilot the Dune’ van Slo Burn en geweldige nieuwe eigen nummers als ‘The Blvd’, ‘Saddleback’ en ‘5000 Miles’. Hoogtepunten in deze geweldige show zijn moeilijk aan te wijzen, maar de Kyuss klassieker ‘El Rodeo’ met zijn sexy basloopje was geweldig, ‘Pilot the Dune’ van Slo Burn is één van de publieksfavorieten en wordt massaal meegeschreeuwd. Ook ‘Flower’ van John’s nieuwe album krijgt een prachtige uitvoering met zijn geweldige riff en de sexy stem van John. Afsluiter ‘Green Machine’ wederom één van Kyuss’ klassiekers is een waardige afsluiter van een steengoeie show, knetterhard en sexy met een geweldige solo en het publiek van W2 Poppodium dat helemaal uit zijn dak gaat.

John Garcia laat overtuigend zien dat hij er als artiest nog toe doet en niet op zijn glorieuze verleden teert met een zeer geïnspireerde show die wat mij betreft tot het beste van 2014 behoort.

Foto’s (c) Natasja Spierings

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ