Into the Grave zaterdag: na regen komt crowdsurfing

Facebookrssmail

Net als we allemaal weer een beetje zijn opgedroogd, pakken de donkere wolken zich opnieuw samen aan de start van de tweede dag van het Into The Grave festival in Leeuwarden. De opkomst lijkt daar gelukkig niet onder te lijden, en het plein voor de Oldenhove stroomt vol. Vandaag wederom een afwisselend programma van power tot punk tot doom en death metal met onder meer ‘Gloryhammer’, ‘Dying Fetus’, ‘Suicidal Tendencies’ en als afsluiter onze satanistische vrienden van het Poolse ‘Behemoth’.

Dust Bolt

We gaan van start met een bak trashmetalgeweld van het Duitse ‘Dust Bolt’, bestaande uit Lenny Bruce (Vocals/Guitar), Flo Dehn (Guitar), Ben Muenzel (Bass) en Nico Rayman (Drums). De band bestaat sinds 2007 en deelde het podium al met grootheden als Exodus, Obituary en Power Trip. Het laatste album getiteld ‘Mass Confusion’ dateert van 2016 en dit jaar wordt de opvolger verwacht. Deze opwarmer van vandaag laat zich moeilijk negeren en vocalist Lenny Bruce en zijn band zetten een strakke show neer waar de energie vanaf knalt. Er wordt gerend, gesprongen (en volop gespuugd door Bruce) op deze mix van hardcore en trashmetal. Stilstaan bij ‘Dust Bolt’ is geen optie!

Goatwhore

‘Goatwhore’ werd in 1997 opgericht door voormalig Acid Bath / Crowbar gitarist Sammy Duet en bestaat in de huidige setting verder uit Ben Falgoust (vocals), Zack Simmons (drums) en Robert Coleman (live bass). Als ‘Goatwhore’ begint te spelen, komt het wederom met bakken uit de lucht. Het publiek dat geen poncho heeft weten te bemachtigen, zoekt zijn toevlucht bij de beperkte schuilmogelijkheden op het terrein. Een kleine harde kern blijft echter moedig voor het podium staan om te moshen op de rauwe tonen van deze blackened trash metalband.

Gloryhammer

De Glitter & Glamour komt vandaag van de Brits-Zwitserse powermetalband ‘Gloryhammer’. Deze werd in 2012 opgericht door toetsenist Christopher Bowes van een ander carnavalsnummer binnen de metal; Alestorm. Gloryhammer wordt naast Bowes (aka Zargothrax) gevormd door Thomas Winkler (aka Angus McFife, vocals), Paul Templing (aka Ser Proletius, guitars), James Cartwright (aka The Hootsman, bass) en Ben Turk (aka Ralathor, drums). De zelfbenoemde Heroic Fantasy Power Metal Warriors staan op het podium in ridderpakjes en brengen op ridiculeuze wijze epische strijdliederen ten gehore. Nu ben ik persoonlijk niet zo’n carnavalsfan, maar gelukkig voor de band staat het publiek voluit mee te brullen met onder meer ‘Legend of the Astral Hammer’ (jawel, met enorme hamer) en Angus’ zelfbevlekkende lijflied.

Dying Fetus

Van carnavalsmetal gaan we in één moeite door naar de stervende foetus uit de Verenigde Staten. Al sinds 1991 ontfermen de heren John Gallagher (gitaar, vocalen), Sean Beasly (bas) en Trey Williams (drum) van ‘Dying Fetus’ zich over niets ontzienende death/grindmetal.

Van dik hout zaagt men planken muziek zeg maar. De ‘less is more’ pakkende riffs en literaire hoogstandjes zoals ‘from Womb to Waste’ en ‘Kill your mother, rape your dog’ zijn voor deze simpele fotograaf echter wat te hoog gegrepen. Beseffende dat ik deze genialiteit nooit zal kunnen bevatten, druip ik af voor bier en een rondje metalmarkt. Dat gezegd hebbende, mosht het publiek hier vrijwel net zo vrolijk op door als de vorige act, waarmee complimenten voor de organisatie voor deze excellente programmering.

Suicidal Tendencies

Het volgende feestje valt onder de bezielende leiding van Mike Muir van ‘Suicidal Tendencies’. Deze crossover legendes, of eigenlijk legende, aangezien Cyco Miko het enige overgebleven bandlid is, staat bekend om hun energieke combinatie van trash en punk. Op een pauze hier en daar na is deze band onvermoeibaar sinds de jaren ’80. De huidige lineup bestaat op dit moment naast Mike uit niemand minder dan drumlegende Dave Lombardo, Dean Pleasants (gitaar) en Ra Diaz (bass). ‘Suicidal’ trapt af met het toepasselijke nummer ‘You can’t bring me down’. Ik weet niet wat ze frontman Cyco Miko geven voorafgaand aan de show, maar die vent is werkelijk niet te stoppen. En hij preekt net zo graag als dat hij rondrent over het podium, blijkt uit de diverse intermezzo’s en goedbedoelde levenslessen. De moshpit gaat los en het kan helemaal niet meer op wanneer het publiek wordt uitgenodigd gezellig op het podium te komen staan voor een massaal onderonsje. Na dit optreden kunnen de stage technici eindelijk lekker aan de slag met Duct tape om het gesloopte podium weer bij elkaar te plakken!

Paradise Lost

What goes up, has to come down. Van de high energy van Suicidal duikt Into The Grave in een diep dal met de pioniers van de doom en death metal: Paradise Lost. Deze Engelse doommetalband werd opgericht in 1988 en heeft wereldwijd een status opgebouwd die geen introductie meer behoeft. De lineup bestaat uit Nick Holmes (vocalen), Greg Mackintosh (guitar), Aaron Aedy (Guitar), Steve Edmondson (bass) en Waltteri Väyrynen (Drums). Vorig jaar bracht Paradise Lost haar 15dealbum uit genaamd ‘Medusa’.

Hoewel er nog veel te veel daglicht is voor een doommetalband als Paradise Lost, gaan de heren rustig en zwaar van start met het opbeurende ‘No Hope in Sight’ van het al wat oudere album ‘The Plague Within’. Wat opvalt is de tablet die voor Nick Holmes op de grond is geplaatst, staan daar de teksten op of kijkt hij ondertussen Netflix? We zullen er wellicht nooit achter komen, en dat doet er ook niet toe. Het optreden van Paradise Lost is wat teleurstellend en weet het publiek niet te raken zoals ik dat in het verleden wel eens heb gezien. En dat is jammer, want Paradise Lost heeft een enorme bak kwaliteit en ervaring in huis.

At The Gates

De Zweedse death metal band At The Gates staat bekend als een van de grondleggers van de ‘Gothenburg death metal sound’. At The Gates werd opgericht in 1990 en kreeg vijf jaar later een welverdiende plek in de metalgeschiedenis met de het album ‘Slaughter Of The Soul’. Na een stop op de top, keerde de band toch weer terug met onder meer het ijzersterke album ‘At War With Reality’ in 2014. De hekken worden bemand door Tomas Lindberg (vocals), Jonas Björler (bass), Adrian Erlandsson (Drums), Martin Larsson (Guitars) en Jonas Stålhammar (Guitars).

Na de treurige tonen van Paradise Lost knalt At the Gates er niets ontzienend in op Into The Grave met de titelsong van hun nieuwe album ‘To Drink From the Night Itself’. Daarna gaan we al moshend, headbangend en crowdsurfend terug in de tijd met vooral veel aandacht voor het allereerste album. Het toppunt van de publieksstunts tijdens Into The Grave is zonder twijfel de man op scootmobiel die breed grijnzend de lucht in gaat om een stukje te crowdsurfen. At the Gates, geen speld tussen te krijgen!

Children of Bodom

Ook de Finse band ‘Children of Bodom’ is een bekende uit het verleden.  Deze melodische deathmetal /powermetalband werd opgericht in 1993 en bestaat uit Alexi Laiho (gitaar en vocalen), Jaska Raatikainen (drum), Henkka Blacksmith (bas) en Janne Wirman (keyboard). Albums als ‘Follow the Reaper (2000) en ‘Hate Crew Deathroll’ (2003) sieren of sierden menig platenkast van de metalhead in die tijd.

Voor zo’n klein mannetje heeft gitarist Alexi Laiho een ongelofelijke hoeveelheid power en venijnigheid in huis. ‘Children of Bodom’ speelt nummers uit hun gehele repertoire. Dit is de laatste show van hun Europese zomertour en de heren lijken wat blasé in hun communicatie. Hoewel de publieksinteractie zeer beperkt blijft, zetten ze echter wel een strakke en sterke show neer.

Behemoth

Into The Grave 2018 sluit deze 8ste editie af met een indrukwekkende show van de duivelminnende Oosterburen van ‘Behemoth’. De Poolse band ‘Behemoth’ werd 25 jaar geleden opgericht door frontman Adam Darski aka Nergal, maar brak pas echt door in 2009 met de albums ‘Evangelion’ en later ’The Satanist’ (2014). De band bestaat uit Nergal (gitaar, vocalen), Zbigniew Promiński (aka Inferno, drums), Tomasz Wróblewski (aka Orion, bas) en Patryk Sztyber (Seth, gitaar). Met vuur en vlam en indrukwekkende intermezzo’s spelen de heren naast het oudere werk ook de nieuwe single God = Dog van het 11destudio album ‘I loved You At Your Darkest’. Behemoth bewijst zich een waardige afsluiter van Into The Grave met een duistere en snoeiharde show die zijn weerga niet kent.

Ondanks de regen wederom een succesvolle editie van Into The Grave met een afwisselende en sterke line-up van bands. Prima georganiseerd en een pluspunt voor de recyclebare bekers en de sympathieke mensenvangers voor de crowdsurfers. Geluid liet hier en daar te wensen over, maar is wellicht beperkt vanwege de centrale locatie van het festival in de binnenstad van Leeuwarden. De eerste band voor volgend jaar is traditiegetrouw al aangekondigd: Testament!

: (c) RUTH-LESS PHOTOGRAPHY

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ