Machine Head – Bloodstone & Diamonds

Facebookrssmail

machine headDat Machine Head een band is, die zich in de afgelopen 22 jaar heeft ontwikkeld, is inmiddels wel bekend. Na een verbluffend debuut met ‘Burn my Eyes’, via een muzikale zoektocht tijdens ‘The Burning Red’ en na het uitbrengen van het inmiddels klassieke ‘The Blackening’ komen Bay Area Trashers met hun 8e studio album ‘Bloodstone & Diamonds’.

Drie jaar na de release van ‘Locust’ heeft Machine Head er weer aardig wat wijzigingen op zitten. Het eerste album niet via het Roadrunner label maar door Nuclear Blast en het eerste album zonder de bassist van het eerste uur, Adam Duce. Dat Machine Head dit album serieus heeft genomen blijkt wel uit het feit dat ze de Amerikaanse tour met Children of Bodom, Epica en Battlecross in september af hebben gezegd om zich volledig te kunnen concentreren op dit album. Vooral Children of Bodem heeft ze dat niet in dank afgenomen.

155x155 (1)Om ‘Bloodstone & Diamonds’ kort samen te vatten; een combinatie tussen ‘The Blackening’ en ‘Through the Ashes of Empires’ waarbij duidelijk terug wordt gegrepen naar eerder succes. Is dit een vernieuwend album? Nee, maar hij klinkt wel verdomde lekker en strak. De productie is uitstekend en het gitaar- en drumgeluid staan op standje verscheuren.

155x155Machine Head heeft op de laatste 3 albums op meerdere nummers invloeden uit de klassieke muziek gehaald. Op ‘Bloodstone & Diamonds’ wordt het openingsnummer ‘Now we Die’ zelfs volledig gedragen door viool-geluiden. Het tweede nummer ‘Killers & Kings’ is begin dit jaar al uitgebracht als opwarmertje voor de fans. Het is ook het nummer dat de beste impressie weergeeft van het gehele album. Het nummer knalt werkelijk je speakers uit en de teksten van mr. Flynn zijn furieus. Enige rustmomenten zijn ook weer ingebouwd met de nummers ‘Sail into the Black’ en ‘Damage Insite’. Juist bij deze nummers merk je dat Machine Head een volwassen band is geworden die goed nadenkt over de opbouw van een album.

Alleen moet Machine Head het natuurlijk niet gaan overdrijven, want wat de echt fans willen zijn toch de up-tempo nummers zoals ‘Night of the long Knives’. Live zal dit nummer samen met ‘Now we Die’ en ‘Killers and Kings’ de aanvulling worden op de klassieke nummers in de setlist waar Machine Head niet meer om heen kan zoals ‘Imperium’, ‘Davidan’ en ‘Halo’.

Voor de echte fans heeft Machine Head een aantal speciale edities uitgebracht waaronder het 48 pagina’s dikke mediabook en diverse vinyl uitgaven. Zeer de moeite waard voor degene die nog een fysiek exemplaar in hun kast willen hebben van hun favoriete band. (8,5/10) (Nuclear Blast)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ