Saint Vitus – Saint Vitus

Facebookrssmail

Deze Amerikaanse Doom-Metal band bestaat al sinds 1979, toen nog onder de naam Tyrant. Vanaf 1981 opereren ze onder de naam Saint Vitus die ontleend is aan het nummer Saint Vitus Dance van Black Sabbath, hun grote voorbeeld en inspiratiebron. Samen met Trouble en The Obsessed mag Saint Vitus beschouwd worden als één van de boegbeelden van de US-Doom Metal.

Saint Vitus voldoet aan alle verwachtingen. Ruim veertig minuten lang hoogstaande Doom/Stoner Metal zwaar beïnvloed door grote voorbeeld Black Sabbath. Er staan twee grote verrassingen op het album te weten ‘City Park’ wat eigenlijk geen song is  maar een soort soundscape. Het is een vier minuten lang durende soundtrack van een horrorfilm met gesproken woord. De gitaareffecten en gemixte geluiden zoals wind , moerasgeluiden en op het eind het hysterisch gelach van een kind zorgen voor een beklemmende sfeer. Heel apart en gewaagd om zoiets op een album te zetten waarvoor hulde.

Afsluiter ‘Useless’ is een onvervalst Punkrock nummer wat me doet denken aan Carnivore. Dit is waarschijnlijk een kwinkslag naar het feit dat ze hun debuutalbum (ook getiteld Saint Vitus maar dit terzijde) uitgebracht hebben op platenlabel SST. Een label dat voornamelijk Punk-albums uitbracht. Een 7,5 voor het muzikaal gebodene en een half puntje extra erbij vanwege de twee apart vermelde nummers
(80/100)(Season Of Mist)

Tracklist: Saint Vitus
1 Remains (6:23)
2 A Prelude To (3:19)
3 Bloodshed (3:03)
4 12 Years In The Tomb (5:23)
5 Wormhole (5:22)
6 Hour Glass (5:22)
7 City Park (4:00)
8 Last Breath (6:38)
9 Useless (1:32)

Line Up: Saint Vitus
Dave Chandler – Guitar
Scott Reagers – Vocals
Henry Vasquez – Drums
Pat Bruders – Bass

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ