Scorpions (Ahoy – Rotterdam, 27-11-2014)

Facebookrssmail

Opener vanavond is The Treatment, een in 2008 opgerichte Engelse hardrockband uit Cambridge. Ze hebben tot nu toe twee albums gemaakt; ‘this might hurt’ in 2011 en ‘running with the dogs’ in 2014. Daarnaast kan je wel stellen dat het een ervaren support act is. Ze hebben al geopend voor Alice Cooper, Steel Panther, Thin Lizzy, Kiss/Mötley Crüe, Slash en bij de Frantic Four Status Quo reunion.

Ook hebben ze op diverse festivals gestaan waaronder Sonisphere, Download festival en Castle Donington. Anyway. De jochies zetten een energiek optreden neer met hun AC/DC achtige hardrock. Het klonk zeker niet verkeerd en de nummers luisteren lekker weg. Alleen het is onbekend en dan is het lastig om een oordeel te vellen. Voorlopig krijgen ze het voordeel van de twijfel. Ga de albums eens beluisteren en dan eventueel een clubshow bekijken.

En dan The Scorpions. Opgericht in 1965, 100 miljoen verkochte albums en vanaf 2010 bezig met hun afscheidstournee. Met hun afscheidstournee zijn ze gelukkig gestopt omdat er maar geen eind aan kwam. Nu zien ze wel wanneer het eindigt of zou Kiss gedreigd hebben met een rechtszaak om het record afscheid nemen te behouden. Het Scorpions publiek kun je verdelen in de klassieke hardrocker, de arbeidsvitaminen luisteraar en de popmuziek liefhebber. Allen minimaal 30+ waren aanwezig in de Ahoy. Ahoy? Ja de Ahoy wat voorheen de concerthal van Nederland was tot de HMH en de Ziggo hun intrede deden.
scorpions l
Wellicht heeft het afscheid nemen zijn tol geëist en dacht een deel van het publiek dat ze al gestopt waren aangezien de Ahoy maar redelijk gevuld is met circa 4.500 bezoekers. De 2e ring was afgesloten, het podium naar voren gehaald zodat de 1e ring vrijwel vol zit. The Scorpions is momenteel Rudolf Schenker, Klaus Meine en Matthias Jabs. Drummer James Kottak (de laatste tijd voornamelijk in het nieuws door zijn alcohol en drugsproblemen in The Far East) en bassist Pawel Maciwoda zijn de laatste in de rij ingehuurden sinds de oude ritme sectie Herman Rarebell (drum) en Francis Buchholz (bas) is vertrokken. Die spelen momenteel met Michael Schenker de eerste Scorpions gitarist en jongere broer van bandleider Rudolf. Nu moet wel gezegd worden dat James Kottak een uitstekende drummer is die ook nog eens een opvallende drumsolo weggeeft waarbij veelvuldig interactief gebruik wordt gemaakt van de enorme videowand achter hem.

scorpions kDe set bestaat uit een doorsnede van het enorme repertoire. Opvallend is dat er nog best veel songs worden gespeeld van de laatste niet al te sterke albums. Voor de rest bestaat de set uit klassiekers en hits uit de 70’er, 80’er en 90’er jaren. Zanger Klaus Meine is nog uitstekend bij stem, Rudolf Schenker heeft nog steeds peper in zijn reet en rent een marathonnetje weg en Matthias Jabs doet ook nog zijn ding. Een feest van herkenning met een geweldige lichtshow inclusief veelvuldig vuurwerk. Er lijkt vrijwel geen slijtage op te zitten. Wel zoals al langer bekend op het haar van Klaus Meine en Matthias Jabs want hun petjes zitten muurvast op het vlees eronder.

scorpions c

De band kondigde aan dat ze volgend jaar hun 50-jarig jubileum gaan vieren. Ze denken niet meer aan stoppen en waarom zouden ze ook. Als je nog zo’n show kan neerzetten en je heb er nog zo’n plezier in. Waarom zou je. Zouden ze op Graspop 2015 al hun harde nummers spelen? We gaan het zien.

Foto’s (c) Marcel Hakvoort/Rockmuzine

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ