Dutch Steel (80’s Metal from the Netherlands)

Facebookrssmail

Dutch-SteelOnlangs vond ik in mijn mailbox een aantal bestanden van het album Dutch Steel (80’s Metal from the Netherlands), met het verzoek om hier mijn licht over te laten schijnen. Dat wil ik wel, ik ben de beroerdste niet, maar het lijkt wel een trend te worden dat promotors niet meer de moeite nemen om de echte cd, voor het gemak van de recensent dient, te sturen. Een postzegel is blijkbaar kostbaarder dan de tijd van de schrijver die hij/zij er in steekt. Het ontbreken van de info die je bijv. in het booklet van de cd kunt vinden, maakt het recenseren er niet makkelijker op, zeker niet wanneer het, zoals in dit geval, een compilatie dubbelaar betreft. Ik zal me daardoor alleen op de muziek richten en zal het een andere recensie worden dan dat men van mij gewend is.

Dutch Steel bevat 34 songs en geeft een prima overzicht van Nederlandse Heavy Metal bands uit de 80’er jaren. Met maar liefst 31 bands kan je ervan verzekerd zijn dat er menig wenkbrauwtje gefronst wordt. Namen als Future Tence en Together doen bij mij geen belletje rinkelen terwijl Picture, Martyr en Highway Chile mij zeer bekend in de oren klinken, maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Dutch Steel, dat door Robert Haagsma (o.a. journalist van Aardschok) is samengesteld, geeft wel inzicht van wat de beginjaren van Heavy Metal geweest zijn en hoe het genre zich tot op heden ontwikkeld heeft. Over het algemeen zijn de songs goed te pruimen, hoewel ik de indruk krijg dat er ook enkele demo’s tussen zitten. Dat geeft niet, het betreft tenslotte een tijdsdocument, dus ook met de technieken van toen. Wel wordt duidelijk waarom de ene band een langer bestaansrecht had als de ander. Zo zijn o.a. Picture en Martyr, in een of andere bezetting, nog steeds actief.

Datzelfde Picture en Highway Chile zijn met 2 en 3 songs het sterkst vertegenwoordigd op deze terugblik. De invloeden van bands als Iron Maiden, Judas Priest, Saxon, Motörhead druipen van de meeste nummers af. De zanger van Hammerhawk weet zelfs de stem van Lemmy akelig goed te benaderen. Neder-Metal is op zijn beurt weer een inspiratie bron voor huidige bands als DeWolff gebleken, want ‘Angels of Beware’ van Lady, zou uitstekend in het repertoire van deze band passen.

Na een eerste luisterbeurt komen natuurlijk meteen enkele favorieten bovendrijven, maar bij de 2e draaibeurt worden enkele vraagtekens al uitgegumd en door kruisjes vervangen. Tussen al het gitaar-geweld is er zelfs nog een plekje ingeruimd voor een ballad, in dit geval ‘Suicide’ van Emerald. Dutch Steel biedt een fraai panorama op het Nederlandse Metal-landschap uit lang vervlogen tijden, dat misschien nog wel een vervolg gaat krijgen omdat er toen nog véél meer te zien was. Naar verluidt zal Dutch Steel medio januari ook op rood-wit-blauw vinyl te verkrijgen zijn. (8/10) (tonefloat)

Track listing:
1. Picture – Eternal Dark
2. Sword – Excalibur
3. Frankenstein – Jesus
4. Exciter – All Night In Red Light
5. Sad Iron – Powertrash
6. Highway Chile – Fever
7. Vortex – Open The Gate
8. Gilgamesj – Revolution
9. Martyr – Speed Of Samurai
10. Angus – Warriors Of The World
11. Vault – Behind The Walls Of Death
12. Elise – Seven Witches
13. Vopo’s – Conquer
14. Seducer – Torcher
15. Proud Existence – The Trial
16. Defender – City Ad Mortis
17. Highway Chile – Midnight Delight
18. Picture – Bombers
19. Allied Forces – Attack
20. Hammerhawk – Discovery
21. Dark Wizard – Trip To Doom
22. Future Tense – Condemned To The Gallow
23. Ear Danger – Beelzebub’s Frien
24. Highway Chile – Bite In Anger
25. Emerald – Suicide
26. Together – Playing Games
27. Lady – Angels Of Beware
28. Valkyrie – Ancient Steel
29. Final Heiress – You’re In My Heart
30. Impact – Misantrope
31. Black Knight – I’m The One To Blame
32. Warwick – I Want To Live
33. Savage – Starbreaker
34. Aggressor – Profession Of Violence

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ