Amberian Dawn – Looking For You

Facebookrssmail

‘Looking For You’ is het achtste album van de Finse band Amberian Dawn. Eerlijk gezegd was deze band niet eerder op mijn pad gekomen. Hun muziekstijl maakte mij nieuwsgierig. Ze profileren zichzelf als een melodische Abba metalband, waarbij ze veel gebruik maken van keyboards. Amberian Dawn ‘s toetsenist Tuomas Seppälä heeft samengewerkt met Abba bandlid Benny Andersson, en met de Finse toetsenist Kebu. Samen hebben ze gezocht naar de perfecte sound voor deze match van pop en metal.

‘United’ heeft een opzwepende start, de melodie is bijna vrolijk. De zang is vriendelijker van kleur dan we meestal in de metal horen. De positieve tekst past in het geheel, dit kun je inderdaad Abba Metal noemen. Natuurlijk hoor je ook rockend gitaarspel, voor echte metal is het te licht, te braaf. Zang en muziek worden op het einde helaas weggedraaid.

‘Eternal Fire Burning’ heeft een vrij rustige, keyboard gedragen start. Door de eenvoudige structuur en de goed verstaanbare zang, kun je delen van de tekst na een paar keer al meezingen. De opbouw en de verdeling/afwisseling tussen de ‘Abba’ stukken en de rock/metal verloopt tot nog toe vrij voorspelbaar. De geluidskwaliteit van beide stijlen is prima.

‘Looking For You’ is de titeltrack, ook dit is een ‘feel-good’ mix van pop en rock/metal. De opbouw is nogmaals coupletje- refreintje. De vrolijke, opzwepende poppy sound is belangrijker dan de metal. Dat ze zich droevig en eenzaam voelt is aan de happy sound van de muziek niet te merken.

‘Symphony Nr.1 Part 3 – Awakening’ heeft door de symfonische elementen een klassieke inslag. De zang en muziek zijn in balans. Wel hadden de symfonische elementen hadden wat voller mogen klinken. Dit is geen pop met metal, maar symfonie met metal, en is een welkome afwisseling. Later wordt er een vleugje pop aan toegevoegd. Een groot deel van de tekst wordt in hoog tempo gezongen. Na een klein gezongen en gespeeld deel, gaan tempo en volume weer omhoog. De metal in combinatie met symfonie is pakkend neergezet. De structuur is boeiender, de toegankelijkheid is gebleven.

‘Lay All Your Love On Me’ is natuurlijk een Abba cover. Hoewel ze een eigen versie hebben gemaakt, met veel keyboardspel erin, is het origineel herkenbaar. Hier had ik zeker wat meer metal in verwacht. De ‘Au Revoir’ is een kort instrumentaal keyboard nummer. Je hoort een mix van symfonische en elektronische klanken, er is geen metal te horen. ‘Cherish My Memory’ tot slot is weer pop met zo nu en dan wat metal erin verwerkt.

Diverse nummers zijn aan het einde weggedraaid, hier had een gecomponeerd einde mooier geweest. Mede door de elektrische klanken van het keyboard, heeft de pop een groter aandeel dan de metal. En de metal die er is, gaat richting de hardrock toe. Door de ‘softheid’ zal dit de liefhebbers van de heavy metal niet aanspreken. Door de eenvoudige opbouw zijn de nummers niet heel boeiend, maar toegankelijk zijn ze wel. (71/100) (Napalm Records)

Tracklist:

01. United 3:43        
02. Eternal Fire Burning 4:17
03. Looking For You  3:37   
04. Two Blades 3:42
05. Symphony Nr.1 Part 3 – Awakening 5:59          
06. Go For A Ride 3:56        
07. Butterfly 3:36   
08. Universe 3:45     
09. Lay All Your Love On Me – ABBA cover 3:54   
10. Au Revoir 2:03    
11. Cherish My Memory Re-mastered (Bonustrack)  4:20

Line up:

“Capri” Virkkunen- zang
Emil Pohjalainen – gitaar
Jukka Hoffren – bas
Joonas Pykälä-aho – drums
Tuomas Seppälä- keyboard

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ