Christmas Country and Roots Night (Helmond, 27-12-2014)

Facebookrssmail

Country-en-Roots-Night-2014-WEB[1]Helmond is gehuld in stemmig wit als ik bij het TOV gebouw aankom voor een avond traditionele Amerikaanse muziek. Ofwel: “Derde kerstdag is een prima dag om er tussenuit te knijpen. Veel mensen hebben het kerstdiner achter de rug en zijn op weg naar de oliebollen; dan is een avond live-muziek met niet al te harde muziek een prima tussenstation. Roots, folk, country, bluegrass, blues en ‘n beetje rock. Dat krijgen de mensen te horen.” Aldus de organisator Erik van Tilburg.

The Hillbilly Hayride
Het feest wordt geopend door het bluegrass gezelschap The Hillbilly Hayrides. Een band die traditionele bluegrass speelt met meerstemmige zang, banjo, mandoline, lapsteel en ukelele. Over het country gevoel zegt de band zelf: “Dat we ons kunnen inleven in deze muziek van het Amerikaanse platteland, is eigenlijk niet zo gek. Op onze lapsteel kapper na, komen we regelrecht uit de Peel. Een hayride was het oogstfeest bij het naar binnen halen van de eerste baal hooi. Wat is nou het verschil met een aspergefeest?”

En feesten kunnen de Hayrides! Hoewel de onderwerpen van de liedjes vaak behoorlijk triest zijn, is het enthousiasme van het 6-koppige gezelschap aanstekelijk. Zelfs “het meest trieste liedje ooit, vol moord en doodslag, dus een dag uit het dagelijks leven in Someren-Heide” aldus zanger/bassist Paul, wordt vol enthousiasme gespeeld. Bij ‘Chickenpie’, “het lekkerste eten na de frikandel speciaal” weer volgens Paul, gaat het dak eraf en bezwijkt het kleine podium van de foyerzaal bijna onder de 6 rondspringende Hayrides. Met hun humor, vrolijke liedjes en enthousiasme pakken de Hillbilly Hayride iedereen in het publiek in, of je nu fan bent van bluegrass of niet.

Hoodoo Monks & The Holy Spirits
Bij de Hoodoo Monks ligt de naamgeving een beetje ingewikkeld. De Hoodoo Monks wordt gevormd door een duo bestaand uit zanger/mondharmonicaspeler Erik van Tilburg en gitarist Benito Berndsen. Daarnaast zien we tijdens de show ook drummer Pit Maypole die Black Mambo Boogie vormt. Om het geheel nog ingewikkelder te maken worden de drie heren in het tweede deel van de show ook nog eens bijgestaan door de twee bevallige dames van the Holy Spirits. Hoe klinkt dat nou, de Hoodoo Monks? Zelf noemen ze het “Electrified Chicago Blues”.
Live valt vooral het rauwe directe geluid op van de gitaar samen met de mondharmonica. Pure blues dus, met vaak korte nummers over verloren liefdes en liefdesverdriet. Als de Holy Spirits de band komen versterken helt het geluid over naar gospel, maar behoudt het zijn prettige rauwe directheid met steeds een hoofdrol voor de mondharmonica en de gitaar.

The Feliciano’s
The Feliciano’s is een folkgroep met zes rasmuzikanten waarbij de rolverdeling niet heel strak vast staat. Zo wisselt de contrabas regelmatig van handen en wordt de leadzang onder verschillende leden verdeeld. Bij de Feliciano’s zien we twee bekenden terug die we ook al bij de Hoodoo Monks op het podium hebben gezien. Erik van Tilburg speelt nu vooral percussie en Anne-marie Smits zien we terug als lead-zangeres bij de Feliciano’s.
The Feliciano’s maken feelgood folkmuziek die varieert van bluegrass country tot blues en soul.. De band weet er een feestje van te maken op het podium. Het hoogtepunt van de show is een prachtig gezongen Dolly Parton cover ‘Jolene’.

JJ Cale Tribute Band
Na het overlijden van de legendarische JJ Cale hebben een aantal Eindhovense muzikanten zich vanaf dat moment verenigd in de JJ Cale Tribute Band die met liefde en passie het repertoire van JJ Cale ten gehore brengt. De muziek van JJ Cale is een mix van country, blues en rock&roll, hij wordt wel gezien als een van de grondleggers van de Americana.

Het eerste wat opvalt bij de JJ Cale Tribute band is de geniale ombouw van de keyboards van de band: “JJ Cale Reanimation Squad” prijkt er op. De band speelt strak, met hoofdrollen voor zangers Dylan van Meurs en Niek van der Klundert en de gitaristen Dylan van Meurs en Coos van der Klundert. Doordat de hele band op stoelen zit tijdens de show oogt het geheel wat statisch, maar e de JJ Cale klassiekers als ‘After Midnight’ en ‘Cocaine’ klinken absoluut lekker.

Voltage
De bluesrockers van Voltage, die normaal klinken als een hedendaagse versie van Status Quo en AC/DC hebben voor vanavond de “high powered Blues and Rock & Roll” thuisgelaten en hebben een unplugged set voorbereid. Zanger Dave en gitarist Gijs hebben zich dan ook een akoestische gitaar aangemeten. Verder zijn de versterkers een standje lager gezet en zitten Gijs, Dave en Dirk op barkrukken in plaats van dat ze het podium rondrennen. Wat gebleven is, is de aanstekelijke energie die uitgaat van de band.

Zanger Dave is getooid met een fijne cowboyhoed terwijl gitatrist Gijs al snel een ‘Hillbilly Hayride ‘ pet aangereikt krijgt door een van de Hillbillies. Voltage speelt vanavond een mix van country en bluesklassiekers afgewisseld met verrassende versies van eigen nummers. Zo wordt Rooster uitgevoerd als een country song en krijgt travelling man juist een extra bluesy behandeling. Voor de gelegenheid heeft de band mondharmonica-virtuoos Sander Boes gevraagd Voltage te versterken. Hierdoor kan de band voor het eerst hun prachtige nummer ‘Harbour Starboard’ voor het eerst live spelen. Dit nummer vormt samen met een geweldige uitvoering van ‘Motherfucker Jones’ en de vette blues van de Doors cover ‘Roadhouse Blues de hoogtepunten van een heel lekkere Voltage show. Ver na tweeën is het overgebleven publiek zo enthousiast dat Voltage een toegift moet spelen. Dat wordt de blues traditional “Sweet Home Chicago”

Voltage laat horen dat ze ook akoestisch haar mannetje staat, maar ook dat de nummers ook in zo’n kale setting prima overeind blijven. Wat mij betreft mag de band dit vaker doen, zolang ze ook maar vol gas blijven geven in hun elektrische shows.

Tenslotte
Christmas Country and Roots Night is een evenement dat meer publiek verdient dan deze editie aanwezig is. Ik heb veel plezier gehad met muziek waar ik normaal weinig mee heb zoals de country van de Hillbilly Hayride en de Feliciano’s. Ik heb genoten van de vette blues en gospel van de Hoodoo Monks, van de Americana van de JJ Cale Tribute band en natuurlijk van de blues-country-rock van Voltage.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ