Sabaton (013 Tilburg, 11-1-2015)

Facebookrssmail

SR4A8128

Voor het eerste concert van het nieuwe jaar mocht ondergetekende afreizen naar het Tilburgse 013. Vanavond staat Sabaton op het programma. De tournee om de nieuwe plaat Heroes te promoten is ‘Heroes on tour’ gedoopt en de support wordt verzorgd door het Finse Battle Beast en Delain uit ons eigen kikkerlandje. Omdat uw reviewer wegens andere verplichtingen de voorprogramma’s helaas heeft moeten missen (aan het publiek te merken is het door beide voorprogramma’s in ieder geval uitstekend opgewarmd), beperkt dit verslag zich tot het hoofdprogramma waar iedereen uiteindelijk voor naar de uitverkochte 013 is getogen.

Love them or hate them… Over de populariteit van Sabaton is inmiddels al genoeg gezegd en geschreven (een eigen cruise, festival en ereburgers van Polen) en met het uitstekende in 2014 verschenen album ‘Heroes’ is het succesverhaal van deze band alleen nog maar verder vergroot. En de ver van tevoren uitverkochte 013 bevestigd de populariteit van deze band maar weer eens. Op Graspop 2014 had ik al wat songs van het nieuwe album live mogen aanschouwen, en ook tijdens deze show komen er uiteraard weer de nodige aan bod (een derde van de set bestaat uit nieuwe songs) waarbij vooral ‘To Hell and Back’ en ‘Night Witches’ het live erg lekker doen.

Als de intro van Europe’s ‘The Final Countdown’ uit de PA klinkt en de zaallichten dimmen dan is het zover. Sabaton schiet uit de startblokken met ‘Ghost Division’ en het enthousiaste publiek klapt en zingt vanaf het begin af aan alles mee. De sympathieke Zweden zijn zoals we van ze gewend zijn minstens net zo enthousiast als het publiek en wat volgt is een mooie mix van oud en nieuw werk (er komen vijf songs van Heroes voorbij: To Hell and Back, 7734, Resist and Bite, Far from the Fame, Night Witches).

Voor persoonlijke favoriet ‘Primo Victoria’ moeten we wachten tot de toegift, maar uiteraard komt deze ook weer voorbij. De zaal is een grote springende massa en als laatste toegift krijgen we nog ‘Metal Crüe’ voorgeschoteld. Hierna is het helaas alweer (veel te snel) uit met de pret en mogen we ons weer gaan voorbereiden op een lange werkweek. Voor degene die hier niet bij konden zijn en zin hebben in een heerlijk power metal avondje, zeg ik ‘koop kaarten voor deze show’ want deze heren stellen live eigenlijk nooit teleur!

Setlist Sabaton:
1. The Final Countdown
2. Ghost Division
3. To Hell and Back
4. Carolus Rex
5. The Carolean’s Prayer [SWE]
6. Gott Mit Uns (SWE)
7. 40:1
8. 7734
9. Resist and Bite
10. Far from the Fame
11. Swedish Pagans
12. Uprising
13. Night Witches
14. Primo Victoria
15. Metal Crüe

Tekst: Arjan van Klei

Foto’s (c) Armelle van Helden/ RockMuzine

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ