Sierlijk theater van le Butcherettes en woeste fysiek van the Picturebooks

Facebookrssmail

Een avondje alternatieve rock staat er op het programma deze avond in Merleyn. Le Butcherettes toeren door Europa en ze nemen de Picturebooks op sleeptouw. Le Butcherettes is een garage punk band uit Guadalajara Mexico.  The Picturebooks is een alternatief rockduo uit Gütersloh Duitsland.

The Picturebooks

ariane-van-ginneke-the-picturebooks-13-15The Picturebooks mogen vanavond het spits afbijten. Zanger-gitarist Fynn Claus Grabke is de zoon van skatelegende Claus Grabke. Het is dus niet verwonderlijk dat Fynn Claus Grabke en drummer Philipp Mirtschink elkaar op de lokale skatebaan tegenkwamen. De boezemvrienden en bandleden delen naast skaten ook een passie voor het bouwen en berijden van custom built motoren. In hun werkplaats delen drumkits en gitaarversterkers de ruimte met lasapparaten en draaibanken. De muziek van the Picturebooks reflecteert hun levensstijl; fysiek, rauw, hard en gevoelig tegelijk. Maar vooral heel fysiek. Zo heeft Philipp een drumkit die bijna alleen uit trommels bestaat, geen bekkens, alleen een klok. Hij heeft een voorliefde voor mega drumsticks waarmee hij de vellen letterlijk ranselt. Samen met de rauwe bluesriffs van Fynn Claus op een overstuurde akoestische gitaar klinkt de muziek the Picturebooks bijzonder intens. Dat begint gelijk met het intense ‘PCH Diamond’, nog voor het eerste nummer is afgelopen druipt Philipp van het zweet.

ariane-van-ginneke-the-picturebooks-14-16De mannen spelen een geweldige, intense set en bewaren het lekkerst tot het laatst. The Picturebooks hebben zojuist een nieuw album opgenomen en de band speelt daarvan ‘Bad Habits Die Hard’, een tragisch liefdeslied dat het gevoel van de woestijn oproept. Daarna volgt het moddervette en catchy ‘The Rabbit and the Wolf’. Het absolute hoogtepunt van de show van the Picturebooks is het briljante ‘Your Kisses Burn Like Fire’, tegelijkertijd intens, donker, hard en gevoelig. De band belooft plechtig volgend jaar terug te komen met meer nieuwe muziek, het publiek kan niet wachten.

Le Butcherettes

ariane-van-ginneke-le-butcherettes-9-copy-26Le Butcherettes is zangeres Terri Gender Bender. Niet alleen is de zangeres/gitarist het enige overgebleven lid van de oorspronkelijke formatie uit 2007. Terri is ook de absolute blikvanger van de band. Le Butcherettes maakte indruk in de Mexicaanse underground scene met hun opzwepende garagepunk met radicaal feministische boodschap. In 2009 verhuisde Terri Gender Bender de band naar Los Angeles. Le Butcherettes deelde het podium met grote bands als the Dead Weather, the Yeah Yeah Yeahs, Deftones en the Mars Volta. Op het nieuwe album, ‘A Raw Youth’ krijgen le Butcherettes steun van grootheden als Iggy Pop en John Frusciante.

Nadat het podium is omgebouwd voor le Butcherettes vallen vooral de glimmende rode kleedjes rond de keyboards en het toefje rode tule op de gitaarversterker op. Het contrast met de massieve drumkit en de vintage gitaarversterkers van the Picturebooks kan haast niet groter zijn.  Drumster Alejandra Luna Robles en multi-instrumentalist Riko Rodríguez-López nemen vrij geruisloos plaats achter hun instrumenten. De opkomst van Terri gaat veel minder geruisloos. Ze komt op in een groene pilotenoverall en knalrode hakschoenen. Terri’s performance is een kruising tussen Nina Hagen, Siouxsie Sioux en Kate Bush. Druk gebarend, dansend en springend, afwisselend zingend, fluisterend en schreeuwend trekt ze alle aandacht naar zich toe. De ritmetandem Alejandra en Riko leggen ondertussen onverstoorbaar de snaarstrakke fundamenten voor de theatrale performance van frontvrouw Terri. In de muziek van le Butcherettes klinkt een opwindende mix van garagerock, postpunk en new-wave. De show draait vooral rond de theatrale invallen van Terri Gender Bender, dan weer reciteert ze een gedicht in het Spaans, daarna zingt en speelt ze gitaar zonder versterking zodat het publiek bijna ademloos aan haar lippen hangt. Tijdens ‘Dress Off’ gaat de overall uit en gaat de diva verder in een rood jurkje. Hoogtepunt van de show zijn het uiterst dansbare ‘Stab My Back’ en het rauwe ‘They Fuck You Over’.

De show van le Butcherettes is een opwindende combinatie van felle garagerock en theatrale performance. Zangeres Terri gaat telkens net niet over de top. Het publiek hangt aan haar lippen en schreeuwt na afloop gepassioneerd om meer. Zonder succes, na een welgemeend “Thank you” stapt de band van het podium en gaan de zaallichten aan. We zagen twee heel verschillende bands aan het werk, maar wat hen bindt is de intensiteit en passie waarmee ze hun muziek brengen.

Fotografie: Ariane van Ginneke

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ