Vanderberg’s Moonkings (Tivoli Pandorra Hall – Utrecht, 14-01-2014)

Facebookrssmail

 

VanderBergs Moonkings9

Vandaag in 1973 konden we kijken naar de live uitzending van Elvis Presley’s concert; Aloha from Hawai. In 2015 gaan we naar Vandenberg’s Moonkings in Tivoli, Utrecht.

Vandenberg’s Moonkings is in 2013 opgericht waarna ze eind dat jaar hun titelloze debuutalbum opnamen dat op 24 februari 2014 werd uitgebracht. Het album stond 6 weken in de album top-100 met de 3e plaats als hoogste notering. Drie dagen voordat het album werd uitgebracht was startte de European tour met een optreden in de bands Hometown Enschede (Atakk). Het vervolg brengt ze naast Nederland in Spanje, Duitsland, Engeland, België en Frankrijk. Tijdens de festivals kan je niet om ze heen. Ze staan vrijwel overal met uitzondering van Pinkpop en Lowlands.
Net als bij de vorige Nederlandse optredens is The Road Home de support act. De rockband rondom  de broers Kenneth en Luke Christoffel (ja, de broers van … en de vorige band van Mart Nijen Es)  timmert serieus aan de weg in heel Europa. Ook dit optreden is goed, spontaan en levert zeker nieuwe zieltjes op. Hoe leuk zou een tour zijn met the Road Home & Mandrake’s Monster (de andere band waarin Sem Christoffel en Mart Nijen Es samen spelen).

Recensies genoeg van Vandenberg’s Moonkings maar het is de eerste keer dat Vandenberg’s Moonkings of een van de leden ervan in de nieuwe Tivoli spelen. Dat werd tijd ook want hier moet Nederlands hardrock trots ook gespeeld hebben.

Ze openen met ‘Line of Fire’ waarna op twee na alle nummers van het album worden gespeeld en ook songs van Vandenberg; ‘Burning Heart’ en Whitesnake; ‘Judgement Day’ en ‘Here I go again’. Afgesloten wordt er met the Free’s ‘All right now’. Aan de basgitaar van Sem Christoffel is te zien dat hij punkrock roots heeft. Door zijn opleiding is hij breed georiënteerd en onderlegd maar verborgen is het niet. Foo Fighters fan Mart Nijen Es speelt niet zoals Tayler Hawkins maar zit qua gevoel wel tussen zijn attractieve Foo Fighters  en ingetogenere Alanis Morissette tijd in. Leuk geprobeerd, maar hier doe je hem tekort mee. Mart is een uitstekend drummer die niet met iemand vergeleken hoeft te worden. Als we beide in 2012 afgestuurde aan de ArtEZ Pop Academie mannen de Air Force Base noemen dan zijn zij de basis van waaruit Ad Vandenberg als een spitfire kan excelleren. Een international in voetbaltermen. Dat Jan Hoving kan zingen en een heerlijke stem heeft wisten we al. Daarnaast heeft hij gewonnen aan charisma en persoonlijke uitstraling.

De band is vergeleken met een jaar geleden heel goed op elkaar ingespeeld en heeft er nog steeds heel veel plezier in. Geen gespeelde vrolijkheid of elkaar geen spotlight gunnen. We kunnen denk ik nog wel effe van deze band genieten. Ook kunnen we wel stellen dat dit de beste Nederlandse hardrockband van het moment is. Vermoedelijk wordt er na deze tour een Amerikaanse tour gedaan en kunnen we ze weer verwachten op de zomerfestivals. Daarna mogen ze van mij gaan werken aan een nieuw album met een presentatie in de Paradiso. Is er toch nog wat te wensen over.

Setlist the Road Home: Rebels, Teenage Dancer, Save Me, Janey, Too cold to Run, We’re coming Home, Always on the Run, Starting over.

Setlist Vandenberg’s Moonkings: Line of Fire, Steal away, Leave this Town, Feel it, Breathing, Close 2 You, drumsolo, Judgement Day, Burning Heart, Good Thing, Leeches, Lust n Lies, Here I go Again, Nothing Touches, Allright Now (toegift).

Foto’s : Dirk van den Heuvel – Rockmuzine/Maxazine

 

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ