Wishbone Ash (De Pul – Uden, 07-02-2015)

Facebookrssmail

01 - Wisbone  Ash

De van oorsprong Britse rockband Wishbone Ash, welke al sinds 1969 bestaat, doet ook dit jaar traditiegetrouw Nederland aan tijdens hun tournee. Zij bezoeken ons land voor 4 concerten en de eerste in deze reeks vond afgelopen zaterdag plaats in Uden. Een optreden in de Pul, heel toepasselijk, één van Nederlands oudste poppodia wat al sinds 1968 bestaat, bijna even oud als Wishbone Ash zelf dus.
De band, met vanaf het eerste uur frontman, zanger en gitarist Andy Powell (1950) in de gelederen, speelt Rock in de klassieke zin van het woord. De band kent veel wisselende samenstellingen en even zoveel albums waarvan de bekendste en meest succesvolle toch wel Argus uit 1972 is. Hun muziek heeft in de loop van de jaren verschillende invloeden doorstaan en mee beleefd en kenmerkt zich door prachtige rock gitaar-riffs, harmonieuze zang -en gitaarpartijen maar ook psychedelische en symfonische kantjes maar dan zonder toetsenwerk.


Sinds de van oorsprong Finse gitarist Muddy Manninen in 2004 zich bij de band heeft gevoegd kan het publiek tijdens de live optredens rekenen op mooi slide gitaarsolo’s en een degelijke ondersteuning in de zangpartijen. Overigens laat bassist Bob Skeat die al vanaf 1998 met Andy Powell samenwerkt in de band zich in deze ook niet onbetuigd. Sterker nog, het lijkt er tijdens het concert op dat hij af en toe de hoge noten makkelijker haalt dan Andy zelf. En dat allemaal met een guitige glimlach vanonder zijn baseball petje wat met zijn hoofd lijkt te zijn vergroeid. Deze man kent inmiddels ook alweer 58 lentes, maar hij toont er zeker 20 minder.
Het “jonkie” in de band met zijn slechts 35 jaar is drummer Joe Crabtree die de gelederen vanaf 2007 is komen versterken. Een op het eerste gezicht wat ingetogen drummer die moeiteloos de stevigere rocknummers mee drumt maar ook heel klein en subtiel het ritme weet te bepalen tijdens de rustige stukken. Ik ken hem uit de tijd dat hij bij de symfonische rockband Pendragon speelde.


De band opent deze avond met het nummer ‘Real Guitars Have Wings’ uit 1987. Een prachtig nummer waarbij beide gitaristen in bijna volledige harmonie spelen, wat zo mooi klinkt dat het bijna op zingen lijkt. Met als tweede nummer ‘Blue Horizon’ uit 2014 naar het gelijknamige album. Andy Powel belooft vervolgens om alle klassiekers uit de jaren ’70 te spelen omdat deze zo gewaardeerd worden door het Nederlandse publiek, waarop de eerste tonen van ‘The King Will Come’ worden ingezet.
Het goed bezette De Pul wordt inderdaad getrakteerd op de favoriete nummers zoals ‘Warrior’ , ‘The Pilgrim’ , ‘Blowin’ Free’ en misschien wel de meest bekende, ‘Phoenix’ . Maar ook een oud bluesnummer uit 1959 van Jimmy Reed ‘Baby What You Want Me To Do’ (beter bekend als ‘You Got Me Running’) komt er als aangename verrassing tussendoor. Het is duidelijk dat de band in deze samenstelling al langer speelt want elke uitvoering staat als een huis! Het publiek geniet en is merkbaar onder de indruk van deze show.


Veel te snel, de tijd vliegt werkelijk om, zijn we aan het einde van het optreden beland. Wishbone Ash brengt als toegift het “nieuwe” “Deep Blues” uit 2014 en “Living Proof” uit 1980 en dan is het echt gedaan met de pret voor deze avond. Wij
hebben genoten van een top optreden van een paar waanzinnige muzikanten. En hoewel Andy Powel op 19 februari van dit jaar de pensioengerechtigde leeftijd van 65 zal bereiken lijkt het er niet op dat hij op zijn lauweren zal gaan rusten. Gelukkig maar, want het “we want more” vanuit de zaal klinkt welgemeend.


Setlist:
Real Guitars
Blue Horizon
The King Will Come
Warrior
Throw Down The Sword
Rock ’n Roll Widow
Ballad Of The Beacon
Baby What You Want Me To Do ( You Got Me Running)
The Pilgrim
Blowin’ Free
Jail Bait
Lady Whiskey
Phoenix
——————-
Deep Blues
Living Proof

© Foto’s Rob Sneltjes / RockMuzine.nl

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ