Monster Magnet (Effenaar, 18-02-2015)

Facebookrssmail

20150218_MonsterMagnet_Effenaar_9140Retro-rock profeten Monster Magnet zuchten het grootste deel van de negentiger jaren onder de vooroordelen van de “alternative rock fashion nazis”. Pas aan het eind van de jaren ’90 kreeg de band loon naar werken. Hun vierde album ‘Powertrip’ werd een groot succes vooral door de rockhit ‘Spacelord’. Vanaf dat moment werd Monster Magnet gezien als een van de meest vooraanstaande bands uit de Stoner rock scene.

Je doet de muziek van Monster Magnet echter tekort door er het label Stoner op te plakken. De band heeft een eigenzinnige mix van metal, seventies hardrock, stoner, psychedelica en een forse dosis spacerock tot haar handelsmerk gemaakt. De veteranen van Monster Magnet teren zeker niet alleen op oude glorie: in 2013 maakte de band een geweldig album ‘Last Patrol’ wat ze eind 2014 nog eens opnieuw interpreteerden op ‘Milking the Stars’, een album dat ik eerder recenseerde voor Rockmuzine. Deze eigenzinnige rockband komt tijdens hun Europese tour weer eens naar de Effenaar. En ze brengen Bombus, een gezelschap rockende vikingen uit Götenborg, mee als voorprogramma.

Bombus
Bombus noemt zichzelf op hun website “Bombus, a most user friendly band from GBG Sweden”. Het Zweedse viertal is in 2009 opgericht en vindt haar inspiratie voornamelijk bij bands als de Melvins, Black Sabbath en the Jezus Lizard. In 2013 brengt de band haar eerste album ‘Bombus’ uit. De internationale rock pers vergelijkt Bombus vaak met Motorhead: “If Motorhead had a rocking child with Entombed and Venom – it would sound like Bombus” (Metalhammer –DE).

Als Bombus onder het geluid van een klassiek symfonieorkest het podium van de Effenaar betreedt is de grote zaal nog aardig leeg en heeft een groot deel van het publiek nog de nodige interesse in de bar. De band, in leren jacks en strakke spijkerbroeken gehuld en getooid met imposante snorren laat er geen gras over groeien. Al in het openingsnummer vliegen de thrashmetal riffs je om de oren. Ook het publiek aan de bar krijgt in de gaten dat er op het podium iets moois gebeurt. En al snel verzamelt het publiek zich voor het podium en wordt er massaal geheadbangd.

Zanger Feffe overtuigt met zijn rauwe, krachtige zang en een geweldige flying V gitaar. Samen met gitarist Matte zorgt hij voor een permanent spervuur van gitaarriffs en solo’s. Het fundament hiervoor wordt gelegd door de furieuze drummer Peter en bassist Jonas. Na een razendsnelle opening komt er ruimte voor wat meer dynamiek, in ‘Master the Reality’ bijvoorbeeld, wordt het tempo soms wat teruggeschroefd waardoor het snoeiharde refrein “MASTER THE REALITY” (ook goed om mee te brullen) extra hard binnenkomt. ‘Let Her Die’ is zelfs meer stoner rock dan metal. ‘Biblical’ is een van de hoogtepunten, met een killer gitaarriff en de nodige ritmewisselingen. Het volgende hoogtepunt is de afsluiter ‘Into the Fire’ dat slepend opent met Black Sabbath achtige gitaren en opbouwt naar een ziedend slot.

Bombus is een bandje om in de gaten te houden en dat kan op verschillende gelegenheden dit jaar, zo staan we in april op Scumbash, maar ze staan ook op Rock in Park en Rock am Ring in Duitsland.

Monster Magnet
De Effenaar is inmiddels aardig volgelopen en effectief opgewarmd door de vikingen van Bombus. Op het scherm achter het podium worden psychedelische filmpjes geprojecteerd samen met een moderne vorm van de ouderwetse vloeistofdia. Dat is de enige opsmuk van het podium, verder draait het om de muziek. Hoewel de heren van Monster Magnet op leeftijd zijn hebben ze er zin in en vliegt de band er gelijk vol in met ‘The Right Stuff’ een cover van Hawkwind. De loodzware riffs van ‘Dopes to Infinity’ worden ondersteund door een moddervet fundament van grommende bassen en knallende drums.

Monster Magnet is loodzwaar en snoeihard, maar tegelijkertijd, door de psychedelische jams en de spacey geluiden die zanger Dave Wyndorf uit zijn gitaar en toverdoosje weet te toveren ook groovey en catchy. Natuurlijk is Dave Wyndorf de blikvanger van de band met zijn expressieve zang. Maar de twee uitstekende gitaristen van de band maken echt het geluid van Monster Magnet, massieve riffs afgewisseld met inventieve psychedelische solo’s. Als recensent heb ik de gewoonte om mijn favorieten tijdens een show met een uitroepteken aan te geven. Ik betrap me er bij de show van Monster Magnet op dat ik bij bijna alle nummers een uitroepteken zet.

Als ik dan toch hoogtepunten van de geweldige show moet noemen zijn dat er drie: ‘Last Patrol’ dat drijft op een killer gitaarriff en waarin beide gitaristen afwisselend soleren. De band opent de toegift met het prachtige ‘Three Knight Fishers’, een Donovan cover, met een afwisseling tussen spacy, psychedelische stukken en loodzware stoner riffs. Als een volleerde talkshow host kondigt Dave Wyndorf de afsluiter ‘Spacelord’ aan en als een man brult de Effenaar mee tijdens het refrein “Spacelord Motherfucker!”. Nog één keer geven band en publiek alles. ‘Spacelord’ is een geweldige afsluiter van een show waarvan ik zeker ben dat hij hoog in mijn jaarlijstje van 2015 komt te staan.

Foto’s (c) Egbert Schroeder, RockMuzine.nl

Setlist:
The Right Stuff
Dopes to Infinity
Look to Your Orb for the Warning
Twin Earth
I Live Behind the Clouds
Last Patrol
Spine of God / American Pie
End of Time
Stay Tuned
Three Kingfishers
Tractor
Spacelord

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ