Amaranthe (Doornroosje Nijmegen, 10-03-2015)

Facebookrssmail

AmarantheAmaranthe, de Zweedse melodieuze-deathmetal- en powermetalband, stond dinsdagavond aan het begin van hun Europese tournee in een uitverkocht Doornroosje. Het gezelschap rondom zangeres Elize Ryd maakt pakkende, moderne, melodieuze metal opgefrist met sprankelende elektro-invloeden en enorm catchy refreinen. De afgelopen jaren is Amaranthe gegroeid tot een band die zich kan meten met namen als Delain, Battle Beast en Halestorm. Tijdens deze Europese tour worden de support acts verzorgd door melodieuze-deathmetal band Engel en de glamrockers van Santa Cruz.

Laatstgenoemde trapt de avond iets voor half acht af, met opener We Are the Ones to Fall. Invloeden van bands als Guns ‘n’ Roses en Mötley Crüe klinken duidelijk door in hun muziek. Santa Cruz heeft een stevig geluid met nummers die na één keer horen meteen meegezongen kunnen worden. Na zeven nummers zit de set er op en mogen de bandleden zelf hun eigen instrumentarium opruimen.

Vervolgens is het de beurt aan Engel. Niet geheel verwonderlijk dat zij in het voorprogramma staan. Amaranthe bandlid Johan Andreassen heeft namelijk enige tijd in Engel gespeeld. Engel zorgt duidelijk voor meer enthousiasme bij het publiek en de tien gespeelde nummers vliegen voorbij.

Bijna is het dan zover: Amaranthe!

Amaranthe weet precies hoe ze het publiek moeten klaarstomen. Eén voor één komen de bandleden, met luid applaus, op het podium tevoorschijn. Elize Ryd, de frontvrouw van de band is vanavond erg goed bij stem. Dit wordt nog eens versterkt met de zangstem van Jake, wiens stem op meerdere momenten erg veel wegheeft van Bruce Dickinson (zanger van Iron Maiden). Nummers als Digital World, Hunger en 1.000.000 Lightyears komen in een zeer rap tempo voorbij. Het meezinggehalte ligt bij de nummers van Amaranthe erg hoog en het publiek kent ze dan ook vrijwel allemaal. Zowel nummers van het laatste album Massive Addictive, als van de twee eerdere albums The Nexus en Amaranthe komen voorbij.

De band is overduidelijk op elkaar ingespeeld en vooral zangeres Elize zorgt voor de nodige interactie tussen de bandleden. Ook hoeft ze maar in haar handen te klappen en de vierhonderd aanwezige fans weten wat hun te doen staat. Meerdere malen bedankt de band de aanwezige fans voor hun komst. Het eerste, en tot dusver enigste, concert van de Europese tour is uitverkocht en dat betekent volgens Jake dat het na vanavond alleen maar slechter kan worden! Wanneer het einde van de avond langzaam aan in zicht komt, is het tijd voor een korte pauze voor de band. Dit wordt opgevuld met zeker geen onaardige drumsolo van Morten Løwe Sørensen. Bij de eerste tonen van Amaranthine komt Eline terug het podium op voor het, prachtige gezongen, ingetogen eerste couplet van dit nummer. Direct hierna nemen de overige bandleden weer plaats op het podium.

Pas tijdens het toegift is het tijd voor The Nexus en Drop Dead Cynical, de twee bekendste nummers Amaranthe. Jake hoeft dan ook alleen ‘Drop Dead’ te roepen voor het voltallige publiek ‘Cynical’ terug schreeuwt. Na een toegift van vier nummers is het optreden officieel afgelopen en bedankt de band de aanwezige fans voor alle support. Elize geeft vrijwel de volledige eerste rijen persoonlijk een hand en daarna verdwijnt ook zij van het podium.

Het publiek kan terugkijken op een energiek, strak concert van een band in topvorm. Iedereen kan met een tevreden gevoel naar huis. De Amaranthe Massive Addictive Europe 2015 tour duurt nog tot halverwege april. Onder andere Spanje, Engeland en Duitsland worden nog meerdere malen bezocht. Vanaf halverwege mei is het voor Amaranthe weer tijd om terug te keren naar Noord-Amerika.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ