Evil Invaders aan het woord!

Facebookrssmail

Nadat de heren van Evil Invaders indruk hadden gemaakt met hun album ‘Pulses Of Pleasure’ en met hun vele spetterende en energieke optredens zoals tijdens Into the Grave en Summerbreeze hebben ze inmiddels een grote fanbase opgebouwd. Mede hierom was het de hoogste tijd om eens met de heren te praten over de komende tour en de release van hun nieuwe EP ‘In for the Kill’ die op 30 september wordt verwacht.

Heren hoe hebben jullie je optreden ervaren op Into the grave?

Ondanks de technische problemen aan het begin met gitaar en de monitors is alles goed gekomen en we waren verbaasd hoeveel volk er al stond voor ons. Dat hadden we zo vroeg na een dag zoals gisteren niet verwacht. Wij waren heel blij om te merken hoe enthousiast men reageerde op ons en ook erg dankbaar daarvoor.

Jullie brengen binnenkort een nieuwe EP getiteld ‘In for the Kill’ uit. Waarom is er gekozen voor een EP en niet voor een volledig album?

Daar hebben we voor gekozen om de fans te laten horen hoe we ons muzikaal ontwikkelen in de nieuwe line-up en omdat we op tour gaan in september en oktober met de bands Skullfist, Suicidal Angels, Crisix en Mortillery leek het ons goed om met deze EP ook de fans alvast wat nieuwe muziek te laten horen. Zodat ze een beeld kunnen krijgen welke richting we opgaan met onze muziek.

Zijn de nummers geschreven terwijl jullie op tour waren?

Het was heel erg hectisch en de tour was al gepland voor september en oktober, maar we wilden ook nieuwe nummers schrijven en uitbrengen rond die tijd in vorm van album of EP. Toen we op tour waren in Zuid Amerika met Pasen hadden we ons label benaderd en onze plannen voorgelegd, we kregen te horen dat we een paar maanden ervoor de nummers aan moesten leveren, dus hadden we nog maar een paar weken. De nummers waren nog lang niet af en dus na thuiskomst meteen aan de slag gegaan in de studio ondanks de jetlag en nog ook een optreden tussendoor gedaan. Uiteindelijk hebben we keihard door moeten werken om deze EP af te krijgen, maar dat is gelukt en zijn we erg blij met resultaat.

Hoe verloopt het proces van creatie van nummers wie doet wat?

Iedereen brengt hun ideeën aan en we werken er gezamenlijk aan. Joe (zanger) schrijft wel de teksten. Maar de muziek doen we samen. We komen allemaal met riffs aanzetten en sturen die naar elkaar. Dan verandert iemand er weer wat aan om het beter te maken en zo komt onze muziek dan tot stand. Soms gebeurt het ook dat er iemand met een volledig nummer komt en gaan we daar ook mee aan de slag. Het wisselt erg, maar alle muziek die we uiteindelijk uitbrengen voelen we ons zeer content mee allemaal.

Kunnen jullie leven van de muziek of hebben jullie een baan naast het leven als muzikant?

Helaas kunnen we nog niet leven van onze muziek en proberen we wel een part time baan ernaast te hebben, maar dat is lastig wanneer je ook steeds op tour gaat. Een vaste baan is onmogelijk nu, want je kan dan niet om de maand op tournee. We proberen het wel bijvoorbeeld Joe (zanger) bouwt gitaren en Joeri (basist) werkt part time in de adminstratie als boekhouder en de rest van de band probeert inkomsten te genereren door hier en daar wat bij te klussen. De band heeft echter hoogste priotiteit, want daarmee volgen we onze passie en dat is belangrijkste.

Jullie zitten nu bij Napalm Records. Hoe zijn jullie daar terecht gekomen, aangezien ze niet veel speed/trash bands hebben?

Zij kwamen eigenlijk naar ons toe. Nadat de EP uitgekomen was namen zij contact met ons op. We hadden ook van veel underground labels aanbiedingen gehad, maar toen we Napalm zagen, zagen wij veel meer mogelijkheden. Die kans wilden we wel nemen. Bij onze show in Oostenrijk hebben we hun A&R-manager gesproken en hij was heel enthousiast over de band. Dat gaf echt de doorslag voor ons om bij hen te tekenen. Natuurlijk hebben we het contract goed bestudeerd en konden we er nog wat aan veranderen zodat het meer was zoals wij dat wilden. Ik denk wel dat we een goede partner hebben gevonden. Dat ze niet veel thrash of speed metal hebben kan juist gunstig zijn voor ons, omdat we dan opvallen en ze doen veel aan promotie, dus ik denk dat het wel een goed label voor ons is.

Hoe bevalt het bij jullie label en kunnen jullie echt je eigen ding doen qua muziek en dergelijke?

Jazeker kunnen we dat, dat was ook een van de dingen die we bewust wilden en ook een van onze voorwaardes. We wilden onze eigen identiteit behouden en ons eigen ding kunnen blijven doen met onze muziek en nummers maken waar wij ons happy bij voelen. Ook de artwork en de merchandise is echt zoals wij het willen dat bepalen we allemaal zelf ook die dus van de shirts. Een label moet dat niet beïnvloeden, maar steunen zodat de band groter kan worden op haar eigen manier.

Jullie bandmerchandise straalt jaren 80 uit wie maakt de graphics voor jullie en ook belangrijk waarom deze insteek?

Concept voor onze merchandise en artwork bepalen we zelf. Onze Artwork wordt gemaakt en uitgewerkt door Mario López uit Guatemala. Toen we onze eerste EP hadden opgenomen zaten we nog op Empire records en daar toonden ze ons divers artwork van verschillende artiesten en toen we zijn werk zagen waren we meteen verkocht en vonden het erg cool. Daarna meteen contact gezocht, omdat zijn werk echt hetgeen was wat we moesten hebben. Hij heeft ook ons logo daarna gemaakt. We komen wel met ideeën en hij brengt het tot leven.

Welke ontwikkeling hebben jullie als band ondergaan sinds de in 2015 uitgebrachte plaat ‘Pulses of Pleasure’

Vergeleken met de nummers die op ons album staan is er nu, vergeleken met de nummers op deze EP, zeker een extra dimensie bijgekomen. Bijvoorbeeld Joe heeft andere dingen geprobeerd met zijn stem door veel te oefenen met verschillende hoogtes in zijn stem en met hulp van een vocal coach. Het niveau is nu nog hoger qua songs schrijven dan toendertijd met het album door de ervaringen die we hebben opgedaan.

Welke bands hebben jullie geïnspireerd om muziek te gaan maken?

Voor ons als band geldt natuurlijk “the sky is the limit”, maar Judas Priest is een van de gaafste bands van vroeger en Exodus, qua energie op het podium, is ook een voorbeeld voor ons voor onze podium presentatie en qua show en aankleding is ook Iron maiden zeker een inspiratie bron voor ons. Onze grote invloeden zijn toch wel de bands die in de 80’s actief waren met die energie en vibe die ze toen hadden. Onze invloeden zijn heel breed en eigenlijk gewoon de bands die echt goed zijn ook live presteren, die hebben ons beïnvloed om eerlijk te zijn.

Hadden jullie van tevoren een idee of gedachten voor de EP of zijn jullie gewoon in de studio gegaan om te kijken wat eruit kwam?

We hebben niet echt een budget om een hele maand in de studio te zijn. We maken zelf een pre productie met interface op de computer en als die een beetje staan zoals we willen dan gaan we de studio in om het verder uit te werken. Werken in de studio is ons goed bevallen, want toen we ons vorige album vergeleken met onze eerste EP ‘Evil Invaders’ kwamen we toch wel tot de conclusie dat de EP teveel een demo was. Dus wilden we het met deze EP ook professioneler aanpakken en deze in een studio opnemen.

Sinds jullie eerste EP heeft de band zich verder ontwikkeld, wat vinden jullie van die ontwikkeling?

Toen we begonnen met de band wilden we gewoon rocken en veel spelen en bier drinken en dat leek ons gewoon cool. Nu is alles wel meer gestructureerd natuurlijk, maar de fun en het genieten van wat we doen zit er zeker nog altijd in. We hebben nu door veel te spelen meer ervaring en we leren ook van de andere bands waarmee we op toernee zijn geweest.

Wat is of zijn jullie hoogtepunt(en) de afgelopen tijd?

Absoluut de release party’s van ons album waren heel erg cool. We hadden gewoon uitverkochte shows en de mensen stonden zelfs buiten, omdat de zalen al vol zaten en ze niet naar binnen konden. Dat men zo enthousiast zou zijn dat hadden we echt niet verwacht en heeft grote indruk op ons gemaakt. het feit dat de mensen onze muziek goed en cool vinden. Wij waren de headliners en ze kwamen echt voor ons en dat besef was echt iets waar ik het nog steeds warm van krijg. Nu we in Rusland een headliner tour gaan doen zijn we erg benieuwd of we hetzelfde gaan ervaren als toen met de release shows. We gaan zelfs in Letland spelen en dat hadden we van tevoren echt niet kunnen bedenken.

Wilden jullie altijd al thrash / speed metal spelen of kunnen we nog andere richtingen verwachten?

We spelen naar onze mening een goede mix van verschillende stijlen met onze muziek, en je kan ons album en EP niet pure thrash / speed of heavy metal noemen. Het is een mengeling van alle stijlen en met onze nieuwe nummers zit er zelfs een death metal touch in verwerkt. Qua merchandising lijkt het misschien meer op thrash achtige bands, maar ik sluit niet uit dat, dat ook kan veranderen in de toekomst. We moeten ons er goed bij voelen en het cool vinden en doen wat we willen dat is het belangrijkste voor ons.

Wat halen jullie uit het maken van jullie muziek en het spelen tijdens optreden?

Heel veel energie om nog meer te kunnen geven tijdens shows door de reactie en enthousiasme van het publiek wordt dat alleen maar meer. Tevens ook een super goed gevoel erna, wanneer er zoveel mensen naar ons zijn komen kijken en ook voldoening voor al het harde werk wat wij doen en hebben gedaan voor de band, dan is het zo mooi om de mensen te zien genieten van onze show. Dat is eigenlijk gewoon goud waard en ook een bevestiging dat we op goede weg. Of er nu veel volk staat of weinig we geven ons altijd voor de volle 100%, want iedereen die er staat heeft betaald en moet waarde krijgen voor hun geld. Onze shows moeten gewoon in geheugen blijven steken van de bezoekers dan heb je het goed gedaan.

Wat kunnen metalheads die jullie nog niet kennen verwachten tijdens en Evil Invaders optreden?

Vooral onze energie die we uitdragen en uitstralen tijdens ons optreden, we willen ervoor zorgen dat het publiek een enthousiast gevoel overhoud aan onze show. De adrenaline moet door het lijf van de bezoeker pompen en dat deze zo opgefokt raakt en lekker uit zijn dak gaat. Dat is hetgeen wat we graag willen bereiken met onze muziek en de manier hoe we die live uitdragen tijdens onze shows. Niks liever dat er pits onstaan en de mensen gewoon in een wall of death meedoen dat is echt genieten voor ons. Op podium moet alles er uit bij ons en na de show zijn we helemaal leeg en dat willen we ook bij onze fans bewerkstelligen dat ze helemaal op zijn en genoten hebben.

Wat zou jullie ideale podium en aankleding zijn voor een echte Evil Invaders show?

Als we zover gaan reizen weten we niet wat we precies allemaal mee kunnen nemen, maar wat kan zullen we zekers niet laten. We zijn wel bezig met een nieuwe live set up voor onze shows in de nabije toekomst, maar dat zal niet eerder gereed zijn als het volgende album uit gaat komen denken we.

Begrijp ik het goed dat jullie nu bezig zijn met het maken van een album?

We zijn inderdaad volle bak bezig met het schrijven van nummers voor een volledig album. Nu zijn we al onze ideeën op aan het schrijven en dergelijke en als alles volgens planning gaat zullen we in januari 2017 de studio in gaan om de nummers op te gaan nemen en te fine tunen. De intentie is er om deze voor de zomer uit te brengen, maar het ligt er natuurlijk aan of alles goed gaat en wat er mogelijk is. Het zou echter ideaal zijn, omdat we dan meteen op festivals ons nieuwe album kunnen presenteren en promoten.

Hoe zien jullie de toekomst voor de band en wat kunnen we nog meer van jullie verwachten?

Naast de nieuwe EP en het album volgend jaar zomer gaan we ook veel tours doen zoals eerder genoemd, dus zal er veel gelegenheid zijn om ons live te zien op diverse data in nederland zoals 1 Oktober tijdens Epic Metal Fest en ook dezelfde dag nog in Leeuwarden in de Neushoorn. Ook komt er een video clip aan voor een nummer die op de nieuwe EP staat. Dat is ook een voordeel nu we bij groot label zitten en je een breder publiek aanspreekt waardoor je meer mogelijkheden hebt om je te ontwikkelen als band. Door die exposure hebben we zekers meer fans gekregen en dat doet ons veel plezier natuurlijk.

Bedankt voor jullie tijd en moeite voor dit interview heb je nog een boodschap naar jullie huidige en toekomstige fans?

Dat is altijd moeilijk, maar we willen iedereen graag heel erg bedanken voor hun support en hun enthousiasme bij onze shows en dat ze onze muziek waarderen. Check onze nieuwe EP ‘In for the Kill’, want die gaan jullie zeker vet vinden en de videoclip die erbij gaat horen. Hopen jullie de komende tour te zien en samen een gave show ervan te maken. We gaan nog veel mooie muziek maken voor jullie, dus blijf ons in de gaten houden en tot ziens!!

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ