The Gentle storm – The Diary (2cd)

Facebookrssmail

the gentle stormDe dubbel-cd ‘The Diary’ is als project opgestart door Anneke van Giersbergen (Agua de Annique, The Gathering ) en Arjen Lucassen (o.a. Ayreon, Vengeance) en is gebaseerd op de Gouden Eeuw. Het verhaal achter dit album gaat over een zeiler die in de 17e eeuw een reis maakt van twee jaar. Zijn vrouw blijft in Nederland achter en hun enige vorm van communicatie was het schrijven van brieven. Deze brieven vormen de basis van het album. Arjen componeerde de muziek en liet zich hierbij leiden door het geweldig mooie instrument van Anneke: haar stem.

‘The Gentle version’ (cd1) heeft akoestische en folk elementen. ‘The Storm version’ (cd 2) heeft metal invloeden.

The Gentle Version:
‘Endless sea’ heeft een pakkend intro met voornamelijk percussie, die vrij staccato is opgenomen. De zang van Anneke komt er met haar bekende heldere geschoolde stem bij. Het nummer heeft mooie toevoegingen in de muziek van o.a. viool (Ben Mathot). Het nummer heeft een mooi einde, waarin de percussie extra mooi uitkomt.

Het intro van ‘Shores Of India’ is rustig en ja, de invloeden uit India zijn al snel duidelijk aanwezig. In de minimalistische stukken komt de stem van Anneke erg mooi uit. De Indiase klanken keren regelmatig terug, zonder dat deze te overvloedig aanwezig zijn.

Er klinken mooie storm geluiden in het intro van ‘Epilogue: The Final Entry’ met weer die duidelijke percussie, aangevuld door het luiden van een kerkklok. De lage tonen van de strijkers klinken er zwaarmoedig bij. Dit versterkt de emotie, samen met de tekst “Your memory lives on” Het nummer is erg kort, maar dat past in het geheel.

De muziek zit erg goed in elkaar en is ingewikkelder dan je zo zou denken; Laagje over laagje. De verschillende, niet allerdaagse, instrumenten bij elkaar vormen een mooie combinatie en bij dit alles is de melodielijn pakkend.
De stem van Anneke klinkt perfect, zowel in de iets krachtiger delen als in de minimalistische delen.

Storm version:
‘Endless Sea‘ heeft een mooi theatraal intro en ook nu is de muziek staccato gespeeld. Het Epic Rock Choir, dat bij de opnames aanwezig was, combineert er geweldig bij. De viool klinkt er mooi licht door heen en ook hier is de stem van Anneke weer helder. Opvallend is de combi tussen het Nederlands van het koor en het Engels van Anneke. Na een vrij theatraal stuk is een gitaar-rif mooi verweven in het geheel.

De heerlijke combinatie van de Indiase sound in ‘Shores Of India’ met de pit van korte, lichte metal invloeden is goed verweven in elkaar. De track heeft zeer goed drumwerk, zowel op de high hats als op de drums. Is de ‘Gentle version’ om rustig van te genieten, bij deze versie is stil zitten zo goed als onmogelijk. Aan het einde van het nummer zingt het koor nog even mee en de staccato zang combineert mooi met de muziek.

Ook in de ‘Storm version’ klinken de storm geluiden in ‘Epilogue: The Final Entry’, en ook de kerkklokken luiden. In deze versie zit een licht bombastisch einde. Al met al zijn de metal invloeden goed te horen, maar zijn niet overdadig aanwezig, zodat ook de ‘Storm version’ prima toegankelijk is.

Dubbel cd’s moet je eigenlijkgewoon allebei achter elkaar draaien. ‘The diary’ is echte reen uitzondering. Draai de ene keer de ‘Gentle version’, en een andere keer de ‘Storm version’, welke je op dat moment het liefst wil luisteren. Eerlijk toegegeven dat de ‘Storm version’ vaker gedraaid zal worden. Vooral ‘Heart of Amsterdam’ en ‘Cape Of Stoms’ zijn op de ‘Storm version’ beter. (8/10) (InsideOut Music)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ