Apocalyptica kiest voor vaste zanger op Shadowmaker

Facebookrssmail

apocalypticaDe Finse metalband Apocalyptica werkt op hun achtste album Shadowmaker voor het eerst met een vaste zanger. Het is de Amerikaan Franky Perez die voorheen onder meer bij Slash zong en als solo artiest actief is. Tot op heden koos Apocalyptica altijd voor diverse gastmuzikanten op een album maar daar wilde de band vanaf. Ook de mix tussen instrumentale en vocale stukken ontbreekt. “De instrumentale en vocale Apocalyptica zijn twee verschillende werelden. De band klinkt als een eenheid op Shadowmaker.”

Apocalyptica bestaat uit klassiek geschoolde muzikanten en trok voor het eerst de aandacht met Plays Metallica By Four Cellos uit 1996, een instrumentaal album met Metallica-covers. Later speelde de band ook werk van Pantera en Sepultura en vanaf Cult (2000) voornamelijk eigen composities. In 2013 bracht Apocalyptica Wagner Reloaded uit, een live album geïnspireerd door de muziek van Richard Wagner. De vaste kern van Apocalyptica bestaat uit drie cellisten en een drummer. In het verleden waren er vele gastvocalisten te horen op een Apocalyptica-album maar op Shadowmaker koos de band met Franky Perez voor een vaste zanger.

Solide eenheid

Die keuze pakt erg goed uit, vindt cellist Eicca Toppinen: “Dit album val niet uiteen in vocale en instrumentale songs, de band klinkt van begin tot einde als een krachtig geheel. Diezelfde magie hebben we nu op het podium. Franky voelt als een volwaardig onderdeel van de Apocalyptica-sound.” Cellist Perttu Kivilaakso vult aan: “We houden van alle gastmuzikanten waar we mee gewerkt hebben. Maar op deze manier voelt de band pas echt als een solide eenheid. Met Franky erbij konden we voor het eerst als een volledige band oefenen. Daardoor zijn alle details op het album goed uitgewerkt.”

Muzikale ontwikkeling

Dat Apocalyptica op Shadowmaker anders klinkt dan op het vorige studio album 7th Symphony (2010) is niet meer dan logisch, vindt Kivilaakso: “Wij hebben in onze carrière een grote muzikale ontwikkeling doorgemaakt omdat we onszelf altijd willen blijven uitdagen. Met elk project gaan we weer iets verder en vinden we nieuwe manieren om dingen te doen. Deze keer wilden we ons puur concentreren op onszelf en geen orkesten of gasten die de aandacht afleiden.”

Vrijheid

De band voelde zich volledig vrij tijdens het maken van Shadowmaker, zegt de cellist: “Ons platencontract was afgelopen dus we hoefden aan niemand verantwoording af te leggen of onze demo’s aan A&R-mensen te laten horen. We konden doen wat we wilden en met dat gevoel hebben we dit album gemaakt.”

Apocalyptica live:

22 oktober – De Oosterpoort, Groningen
23 oktober – Melkweg, Amsterdam

(c) FaceCulture

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ