Combichrist (P60, Amstelveen, 23-05-2015)

Facebookrssmail

controlledcollapse1Combichrist doet Nederland ieder jaar wel aan. Dit keer was de Amerikaanse aggrotech band met de oorspronkelijk uit Noorwegen afkomstige frontman Andy LaPlegua in de P60 in Amstelveen te bewonderen. Er was een dubbel voorprogramma, Controlled Collapse uit Polen en het Nederlandse Consumer Junk. Het Poolse Electro-Industrial project van frontman Wojciech Król trapte na een uitgelopen soundcheck een kwartiertje later dan gepland af. De zaal was goed gevuld maar was verre van uitverkocht. Het grootste deel van het publiek was duidelijk voor één band gekomen en reageerde gematigd enthousiast op de voorprogramma’s. Dat merkte Consumer Junk ook, al hadden ze wel voor wat eigen aanhang gezorgd. Consumer Junk maakte toch wel indruk door het gebruik van een theremin en visuals op een groot scherm bij hun optreden.

Combichrist

combichrist1Na een Amerikaanse tournee als voorprogramma van Coal Chamber is Combichrist weer in Europa neergestreken voor een aantal festival optredens. De eerste daarvan is op 2e Pinksterdag op het Wave Gotik Treffen in Leipzig. Voorafgaand heeft de band twee warming-up optredens staan. De eerste daarvan was in de P60 in Amstelveen. Combichrist begon verrassend met “The Evil In Me”. Het rustigste nummer van de laatste cd ‘We Love You’ die begin vorig jaar uitkwam. Niet echt wat we van Combichrist gewend zijn. Normaal gaat de band van meet af aan meteen compleet los. Maar geen zorgen, het was slechts een inleiding voor bijna vijf kwartier extreem beuk geweld. Bij het tweede nummer ‘What the Fuck Is Wrong With You?’ ging het er dan ook wel ouderwets aan toe. Drummer Joe Letz plaatste zijn floor tom maar weer eens in de omhoog gestoken handen op de eerste rij en drumde er vanaf het podium flink op los. Het was de enige keer dat we hem echt bezig konden zien want door het vele backlight en de rook werd een gordijn opgetrokken waardoor de achterste helft van het podium met drummer en toetsenist amper te zien waren.

combichrist6Vooraan het podium stonden naast Andy LaPlegua gitarist Eric 13 en bassist Brent Ashley. De laatste is de vervanger van Abbey Nex die de laatste jaren deze plek in nam. Combichrist speelde een goede mix van een aantal nummers van de laatste cd en de favoriete oude songs zoals ‘Throat Full of Glass’, ‘Never Surrender’, ‘Shut Up And Swallow’, ‘Electrohead’ en ‘Get Your Body Beat’. Wojciech Król van Controlled Collapse verscheen ook nog even op het podium om een nummer mee te brullen.

combichrist2Met ‘Blut Royal’ en ‘Love Is A Razorblade’ werd de set afgesloten. Het duurde even voordat de band terugkeerde op het podium. Maar toen ze eenmaal weer terug op de bühne waren gingen ze er nog eenmaal vol tegenaan. De zaal werd nogmaals flink op zijn kop gezet met ‘Fuck That Shit’ voordat werd afgesloten met ‘Sent To Destroy’ waar achteraan nog het laatste gedeelte van ‘We Were Made to Love You’ werd gespeeld. De tape met ‘Retreat Hell Part 2’ sloot het concert af.

Drummer Joe Letz sloopte, voor zover het te volgen was, op deze avond beduidend minder van zijn drumstel dan we de afgelopen jaren bij Combichrist hebben gezien. Het geeft aan dat ondanks dat het een erg energiek optreden was misschien toch een klein beetje de handrem er op werd gehouden. Zover je dat natuurlijk kan beweren wanneer een band en het publiek van begin tot eind flink uit zijn dak gaat. Combichrist weet een zaal altijd flink op zijn kop te zetten en dat bleek in Amstelveen ook weer.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ