Pere Ubu (Paradiso – Amsterdam, 28-01-2015)

Facebookrssmail

Pere Ubu Paradiso 28_01_14 by Susana Martins1Pere Ubu werd in 1975 opgericht en 1978 verscheen het debuutalbum en klassieker ‘The Modern Dance’. Tot en met 1982 volgden nog eens vier albums, waarna de groep tijdelijk uit elkaar ging en David Thomas vooral solo verder ging onder zijn naam. Na een personeelswisseling, pakten ze de draad in 1988 weer op. Dit resulteerde sindsdien in maar liefst 11 albums. De band weet een confronterende sound van postpunk, new wave, avant-garde en industrial te realiseren. Vooral in de underground scene heeft Pere Ubu een aanzienlijke en loyale fanbase opgebouwd. Pere Ubu wordt bovendien gezien als de verbindende factor tussen bands als Joy Division, Public Image Limited (PIL), The Gun Club en Talking Heads.

De Amerikaanse band Pere Ubu staat bekend om zijn experimentele, bluesy-achtige en garagerock georiënteerde muziek. De eigenzinnige groep rond frontman David Thomas gaat op tour naar aanleiding van het nieuwe album ‘Carnaval Of Souls’ en vanavond deden ze Paradiso aan.

Pere Ubu Paradiso 28_01_14 by Susana Martins2Alleen al het ‘voorprogramma’ doet vermoeden dat het een bijzonder optreden wordt. De eerste drie kwartier staat de band ook op het podium om hun eigen voorprogramma te verzorgen. The Pere Ubu Moon Unit speelt een compilatie van de vorige ‘Visions Of The Moon’ tour en geeft meteen een kijkje in de muzikale keuken van de toekomst. De setting geeft al meteen een goed beeld wat er te wachten staat op deze avond. Een synthesizer, een klassieke hobo bespeler, een gitarist en zanger David Thomas, zittend op een stoel en rode wijn drinkend. Daarachter een drummer die minimaal 30 jaar jonger is dan de rest, en een dj die gebruik maakt van twee iPads. Van de zes muzikanten is ook het gemis van een basspeler opvallend.

Pere Ubu Paradiso 28_01_14 by Susana Martins3Hoewel de band voor velen een grote onbekende is wordt al snel duidelijk waarom dat is. De experimentele sound van Pere Ubu was in de jaren 70 en 80 al vooruitstrevend maar ook in 2015 is deze muziek moeilijk te beschrijven. Het nummer ‘Bus Station’ wordt al vrij snel gespeeld in de set en is misschien wel het meeste te begrijpen. Het nummer heeft een duidelijke lijn en wordt door het publiek goed opgepakt. De vloer is goed gevuld vanavond en men kijkt vol verbazing toe hoe Thomas aan het einde van het nummer zijn sok uit doet en deze als een beha door de lucht zwaait als Tom Jones in zijn jonge dagen. Bij ‘Nevada’ is goed te zien hoe belangrijk de drummer is in het muziekgezelschap. Hij moet blijven schakelen tussen de functie van aangever van het ritme om daarna achter het tempo aan te drummen.

Pere Ubu Paradiso 28_01_14 by Susana Martins4Hoewel de muziek een heel specifiek publiek aantrekt is het overduidelijk dat we vanavond te maken hebben met een mooi gezelschap artiesten. Ook de dj met de twee tablets en een soort elektronische stemvork geeft elk nummer een bijzonder geluid. Publieksfavoriet ‘Winter In The Firelands’ wordt natuurlijk bewaard tot het einde en ook de “encore” is wederom anders dan anders. Na de ballad ‘Caroleen’ is het laatste nummer geweid aan het verkopen van merchandise. Met de afsluiter ‘Buy More Merchandise Now’ is de strekking duidelijk. In de jaren zeventig al vooruitstrevend, in 2015 nog steeds up to date. Wanneer je Pere Ubu niet kent, maar toch van experimentele muziek houdt zoals The Doors, Pink Floyd en Primus, is het de moeite waard deze band te gaan ontdekken. Mocht je de band al kennen….ze zijn in topvorm.

Pere Ubu staat vanavond in het Paard Van Troje, Den Haag.

Foto’s (c) Susana Martins

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ