Phil Campbell & The Bastard Sons sterk in Patronaat

Facebookrssmail

Het verhaal van Motörhead kennen we allemaal en we hoeven al helemaal niet uit te leggen waarom de band na het overlijden van frontman Lemmy (Ian) Kilmister eind 2015 niet meer bestaat. Phil Campbell, de gitarist van Motörhead speelt van 1984 tot 2015 bij de legendarische band uit Engeland. Phil kan niet veel anders dan muziek maken en formeert naar aanleiding van een optreden op het verjaardagsfeest van zoon Todd samen met zijn andere zoons Dane en Tyle een nieuwe band. Phil en zijn zonen hoeven vervolgens niet lang te zoeken naar een bandnaam en met de toevoeging van zanger Neil Starr is de band die vervolgens als Phil Campbell & The Bastard Sons door het leven gaat compleet.

In het najaar van 2016 kregen we vervolgens met de naamloze EP een voorproefje van wat Phil Campbell And The Bastard Sons te bieden heeft en onlangs is het debuutalbum ‘The Age Of Absurdity’ verschenen. Ter promotie van dit nieuwe album toert de band momenteel door Europa waarbij ook Nederland met maar liefst drie shows niet werd overgeslagen. De eerste van de drie vindt plaats in de kleine zaal van het Patronaat in Haarlem en Rockmuzine was daarbij.

 

Omdat er vanavond geen voorprogramma is gaat de band al om kwart over acht van start en is de zaal nog maar gedeeltelijk gevuld op deze zeer koude dinsdagavond in Haarlem. Zo zijn er slechts zo’n honderd bezoekers aanwezig als de band aftrapt met “Big Mouth” afkomstig van de uit 2016 stammende EP. De band gaat vervolgens door met een nieuwe song in de vorm van “Freakshow” waarop we vervolgens getrakteerd worden op een tweetal Motörhead covers, dit tot groot genoegen van het publiek. Natuurlijk moet ook het nieuwe album gepromoot worden waarvan we onder meer de nummers “Welcome to Hell”, “Get On Your Knees“ en “Ringleader” te horen krijgen.

“Dark Days“ wordt vervolgens opgedragen aan de inmiddels overleden bandleden van Motörhead en wordt de avond door zanger Neil Starr omgedoopt tot “Fuck You Tuesday” waarbij het publiek gevraagd wordt zijn middelvinger op te steken. De band heeft er vanavond duidelijk zin in ondanks de lage opkomst.

Natuurlijk vormen de nieuwe song een schril contrast met klassiekers als “Born to Raise Hell” of “R.A.M.O.N.E.S.” maar de frisse mengelmoes van hardrock, rock-‘n’-roll en een vleugje southern rock klink live zeker niet onaardig. Als we daarbij nog eens het onmiskenbare Motörhead-geluid dat de heer Campbell zo nu en dan produceert bij optellen kunnen we spreken van een meer dan geslaagd optreden. De Hawkwind cover “Silver Machine” vormt vervolgens even een kippenvel momentje waarop de band verder gaat met “Ace of Spades” en wordt de reguliere set afgesloten met het nieuwe “High Rule”.

De band heeft echter pas een uur opgetreden dus het duurt niet lang of Phil en zijn basterdzonen verschijnen terug op het podium. Zo krijgen we nog onder meer de Motörhead covers “Just ‘Cos You’ve Got The Power “ en “Going to Brazil” te horen maar de echte verrassing is de David Bowie cover “Heroes” die bijna perfect wordt uitgevoerd en waarbij een hoofdrol is weggelegd voor zanger Neil. Vervolgens is na het afsluitende “Rock ‘n’ Roll” de koek alweer op en kunnen we concluderen dat we hier vandaag een zeer vermakelijk en luchtig optreden hebben gezien waarbij het spelplezier van optreden van de bandleden was af te lezen. We zullen de band de komende jaren dan ongetwijfeld nog regelmatig tegenkomen al zal de band nooit tot dezelfde hoogte kunnen stijgen als Motörhead maar dat mag de pret zeker niet drukken want natuurlijk gunnen we Phil en zijn zonen het allerbeste.

Foto’s (c) Kick Verhaegen

Setlist
01. Big Mouth
02. Freakshow
03. Rock Out (Motörhead cover)
04. Cradle To The Grave (Motörhead cover)
05. Welcome to Hell
06. Take Aim
07. Born to Raise Hell (Motörhead cover)
08. Get On Your Knees
09. R.A.M.O.N.E.S. (Motörhead cover)
10. Ringleader
11. Dark Days
12. Silver Machine (Hawkwind cover)
13. Ace of Spades (Motörhead cover)
14. High Rule

Encore:
15. Just ‘Cos You’ve Got The Power (Motörhead cover)
16. Going to Brazil (Motörhead cover)
17. Heroes (David Bowie cover)
18. Rock ‘n’ Roll (Motörhead cover)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ