Funeral Throne – Threshold

Facebookrssmail

Funeral ThronesFuneral Throne brengt na het debuut album uit 2008 “Nihil Sine Diabolvs” hun tweede full-length genaamd “Threshold”. Nu is het niet zo dat het materiaal vers van de pers verschijnt, daar in juni 2014 hetzelfde product verscheen op cassette gelimiteerd tot een oplage van 100 stuks.

Het album is opgepikt door een andere maatschappij en ziet nu dus ook het levenslicht op cd en in een latere fase op het zwarte goud, vinyl. De band is opgericht in 2005 en vindt haar oorsprong in het Engelse Wolverhampton. Deze regio, the Midlands, staat bekend als voorloper in de industriële revolutie mede door de steenkolen en ijzererts rijke grond en zoals bij alle voorlopers is het verval ook als eerste merkbaar in deze regio. Dit verval zorgt voor haat van de bandleden tegen de eigen woonomgeving en vormen een voedingsbodem voor de agressie in de teksten en muziek naast de traditionele duivelse teksten. Muzikaal is Black Metal hier het recept, een genre dat wel de oorsprong in Engeland kent (Venom) maar tegenwoordig niet vaak vanaf het eiland overwaait. De stijl valt dan ook het best te vergelijken met genre genoten uit Zweden zoals, om voorbeeld te noemen, Lord Belial.

Zwartgallige vocalen

Het album opent met een duister klinkend intro waarmee de spanning goed wordt opgebouwd en gaat over in de eerste track ‘Through Transforming Fire’. Een song met verschillende tempowisselingen waarbij helaas de uptempo stukken wat rommelig klinken, de tragere tussenstukken brengen spanning en zijn vermakelijk waarbij vooral de duo zang partijen opvallend zijn. ‘Victory’ en ‘Hypnotic Coils’ zijn traditionele melodieuze Black Metal songs, snel, bruut en lekkere trage stukken waaruit het muzikale vermogen van de heren goed naar voren komt. ‘Vessel’ en ‘Novus Ortus’ zijn songs die duidelijk geïnspireerd zijn op muziek van streekgenoten uit een lang vervlogen periode, de doomachtige stukken verwijzen naar Black Sabbath en Witchfinder General, dit gecombineerd met de zwartgallige vocalen maken de songs tot mijn favoriet. het album besluit met een tweeluik ‘Gateway To Lucifer’ en ‘Gateway To The Eye’ een Blackened Death song en waardige afsluiter van het geheel.

Muzikaal goed verzorgd gitaarwerk, brute vocalen gecombineerd met duistere achtergrond vocalen en aantrekkelijke tempowisselingen maken dit album goed luisterbaar en boeiend van begin tot het einde. Wie iets origineels verwacht komt hier bedrogen uit, wie houdt van melodieuze Black Metal vindt in dit album een welkome uitbreiding van de platen collectie. (7/10)(Blut & Eisen Productions)

Het album  is vanaf 15 september te koop.
1. Resurrection
2. Through Transforming Fire
3. Victory
4. Hypnotic Coils
5. Vessel
6. Novus Ortus
7. I) Gateway To Lucifer; II) Gateway To The Eye

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ