De Effenaar in hogere sferen met the White Hills

Facebookrssmail

De Effenaar in Eindhoven organiseert jaarlijks een Space Lab, een weekend waarin de Effenaar bol staat van de psychedelica, Kraut- en Spacerock. De mensen achter Space Lab hebben de line-up van de show op 3 september in de kleine zaal verzorgd en dan weet je wat je kunt verwachten.

White hillsDe White Hills uit New York zijn muzikaal niet voor één gat te vangen, hun muziek staat bol van de psychedelica en space rock, maar je hoort ook elementen van stoner, punk, metal en krautrock. De band staat erom bekend dat iedere plaat weer heel anders klinkt dan wat de band eerder heeft gemaakt. White Hills is in 2007 opgericht door zanger/gitarist Dave W. en bassiste Ego Sensation. Zij vormen de constante factor van de band die live wordt aangevuld met een drummer. The White Hills zijn geen onbekenden in de Effenaar, dit voorjaar speelden ze in het voorprogramma van Mudhoney. The White Hills maakten toen zoveel indruk dat ze nu opnieuw op het podium van de Effenaar staan, maar nu als headliner. De tour van the White Hills staat in het teken van hun nieuwe album ‘Walks for Motorists’. Op ‘Walks for Motorists’ is er minder ruimte ingeruimd voor het psychedelische gitaarwerk van Dave D., de nummers drijven nog meer op de hypnotiserende ritmes aangevoerd door de ronkende bas van Ego Sensation.

La Jungle

Het voorprogramma vanavond wordt verzorgd door het uit Mons in België afkomstige La Jungle. Op hun Bandcamp pagina noemt de band zichzelf: “La Jungle, duo with six strings and four barrels in deep trance. Large primitive pulsions and sweaty dancing around a huge fire in the middle of the jungle”.

De kleine zaal van de Effenaar is nog half leeg als de twee heren van La Jungle het podium betreden. Vanaf de eerste staccato gitaarriff is het duidelijk waar het La Jungle om te doen is: Dansen zullen we. Jammer genoeg is het daarvoor nog een beetje te vroeg, het publiek in de Effenaar hangt nog rond de bar en het maximale wat de band weet te bereiken is dat een groot deel van het publiek instemmend meeschudt met de muziek.

La Jungle begint relatief rustig met strakke drums, repetitieve gitaarriffs en bezwerende vocalen, een soort “organische dance”. Later wordt het rauwer en stort La Jungle snoeiharde opwindende gitaarnoise over het publiek. Vooral de drummer maakt indruk: razendsnel en retestrak stuwt hij de muziek van La Jungle op tot grote hoogte. Naar het einde van de show gaat het tempo weer wat omlaag en wordt de muziek weer meer hypnotiserend.

La Jungle heeft grote indruk gemaakt, de muziek van de band is opzwepend, rauw en vooral dansbaar.

White Hills

Voor The White Hills is een show meer dan alleen maar muziek maken, het oog wil ook wat. Ego Sensation komt op in knalrode hotpants, een rood jasje met een doorzichtige bas, Dave W. draagt een strakke glitterbroek en hun gitaarversterkers zijn ingepakt in zwarte glitterstof. Op het scherm achter de band worden vervreemdende psychedelische beelden geprojecteerd. Ondertussen vergeet de band niet een geweldige set neer te zetten.

Opener ‘Radiate’ begint dramatisch met alleen gitaar en zang, the White Hills bouwen het nummer langzaam op en als ook de drummer invalt ontploft het werkelijk in snoeiharde psychedelische rock. In ‘Lead the Way’ voeren hypnotiserende ritmes de boventoon, afgemaakt met psychedelische gitaarriffs. Op plaat hoor je in de nummers van ‘Walks for Motorists’ al sterke invloed van Killing Joke, dat is live zeker niet minder. Het sterkst is dat hoorbaar op het dreigende en duistere ‘No Will’ en ‘Automated City’. ‘Under Skin or By Name’ is een echt old school White Hills nummer, weidse psychedelische gitaren, hypnotiserende ritmes, tempowisselingen, een tien minute lange space jam. Het hoogtepunt van de show is ‘Wanderlust’, met een loodzware bas, spaarzame gitaarriffs, dramatische zang en een waanzinnige psychedelische gitaarsolo. Een echt liedje, maar toch onmiskenbaar White Hills. De show sluit af met het dramatische ‘I Write a Thousand Letters’ van ‘Frying on this Rock’ uit 2012 met een hoofdrol voor de drumriffs van “Quiet Thunder”.

White Hills is live één van de spannendste rockbands van nu. Glamorous, spacy, bezwerend, knetterhard en sexy, de White Hills zijn het allemaal. De band is niet bang haar eigen nummers opnieuw te interpreteren, zo wordt ‘Radiate’ veel dramatischer opgebouwd dan het origineel. Ook La Jungle maakt indruk met haar “organische dance”. Zulke talentvolle bands verdienen een groter publiek dan de kleine zaal van de Effenaar.

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ