Ghost World – Spin

Facebookrssmail

Op 31 augustus bracht de Finse Indieband Ghost World hun tweede album uit. Al eerder verscheen in 2014 via Svart Records hun titelloze debuut alleen op vinyl. De band zegt dat Dinosaur jr. hun grootste inspiratiebron zijn voor dit album.

Het album opent interessant met een stukje close harmonie in de track ‘Bend Towards The Sun’, waarna een mooi samenspel van akoestische – en elektrische gitaar zich inzet. Gek genoeg vind ik de stem van de zangeres veel weg hebben van zangeressen als Gwen Stefani en Jewel. Alleen dan onder een Indiepop sound.

Weet de band daarmee muzikaal te boeien?
Ja en Nee.
Ja, omdat het album op zich lekker weg luistert.
En nee, omdat de stem van de zangeres je op een gegeven moment gaat vervelen. Ze heeft een typisch stemgeluid waar je van moet houden.

Toch ligt de muziek lekker in het gehoor, want op tracks als ‘Nice Sunglasses’, Green Sixsteen’, en ‘Vegetable State’, kennen een fijn gitaar-, Bass-, en drumspel. Vooral de track ‘Green Sixsteen’ zal het zeker goed doen als radiosingle, ook op een landelijke zender zoals 3FM en in een programma als VPRO’s 3Voor12. ‘Vegetable State’ kent een licht stevige elektrische gitaarsolo en een fijne, vrouwelijke achtergrondzang tezamen met de leadvocalen. Op de track ‘Pale And Blue’ wordt een mooie keyboardsound aan het einde toegebracht.

Maar dan komt de track ‘Gutter of Heartz’ voorbij. Een track die mijn tenen nogal doen krommen. Deze mid-tempo track met een lange, zeurderige gitaarriff en vocale uithalen die erg suffig en zeurderig klinken. Zo jammer voor dit verder redelijke album.

Gelukkig maken de daaropvolgende tracks ‘Coming Over’ en ‘Nite Gawn’ weer een hoop goed. ‘Coming Over’ begint met een rustige, psychedelische gitaarriff en gelukkig zet de zangeres weer een gewone kopstem op zonder uithalen. Ook de koortjes halverwege vallen prima in harmonie samen met haar leadvocal. ‘Nite Gawn’ is een prima mid-tempo track die je als luisteraar rustig naar de afsluiter begeleidt, het zeven minuten durende ‘Leave No Trace’. Een prima psychedelische track, waar binnen muziek en vocalen mooi in elkaar overgaan.

Toegegeven, Indierock is een genre waar je wel van houd of niet. En de zangeres heeft een typisch stemgeluid waar je helemaal bij weg droomt of eerder op de zenuwen werkt. Toch is dit een prima album in muzikaal opzicht. Het gitaarspel ligt lekker in het gehoor en de sound heeft een sterke underground feel.
Prima soundtrack voor deze nazomer.
(70,5/100) (Svart Records)

 

TRACKLIST SPIN

  1. Bend Towards The Sun
  2. Nice Sunglasses
  3. Green Sixteen
  4. Pale And Blue
  5. Vegetable State
  6. Gutter of Heartz’
  7. Coming Over
  8. Nite Gawn
  9. Leave No Trace

 

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ