Black-Bone bouwt een feestje in de Effenaar

Facebookrssmail

Black-Bone presenteerde vrijdagavond haar tweede album ‘A Blessing in Disguise’. De band vierde dit feest in de Effenaar samen met Black Bottle Riot en een volle zaal fans en vrienden. Black-Bone weet hoe je een feestje bouwt, wnt al bij binnenkomst in de kleine zaal van de Effenaar werd het publiek welkom geheten door dames in een Black-Bone shirt met een dienblad met kaasprikkertjes.

Het nieuwe album van Black-Bone toont een sterke ontwikkeling ten opzichte van hun eerste album ‘Back to Mayhem’. Nummers als ‘Nothing But History’ en ‘Loaded – Weighted’ zijn hardrock klassiekers in wording. Nog harder en strakker dan eerst, maar nu ook met inhoud. Nummers als ‘Wasted Years’, ‘Suicide’ en ‘Wrong’ laten een andere kant van de band zien. De jonge honden zijn hongerige wolven geworden.

Het trio van Black-Bone bestaat uit de stille kracht achter de drumkit Jules Eck, bassist Sven Hompes, het geheime wapen achter de microfoon en de extraverte zanger/gitarist Steef van den Bogaard, de onbetwiste frontman van de band.

Met dit nieuwe album en een internationaal platencontract bij Steamhammer/SPV op zak ligt Europa open voor de ‘No Bullshit Rock ’n Roll’ rockers uit Nuenen. Maar het is eerst tijd om hun nieuwe album te vieren in thuishaven Eindhoven Rock City.

Black Bottle Riot

Een mooie historische reünie vrijdagavond op het podium in de Effenaar: Black-Bone en Black Bottle Riot  zijn allebei in 2008 opgericht en zijn samen groot geworden. Vandaar dat Black Bottle Riot vrijdagg het voorprogramma verzorgde tijdens het feestje van hun vrienden van Black-Bone. Mooi detail: de oorspronkelijke drummer van Black Bottle Riot, Tim van Delft (tegenwoordig drummer van De Staat), neemt de plaats achter de drums in.

Black Bottle Riot had er duidelijk zin in. Met de  furieuze riffs van ‘Bright Light City’ van hun eerste album liet de band zien er een vet rock feest van te willen maken. Ze deden dit met een afwisselende set met de nadruk op hun nieuwe album ‘III Indigo Blues’. Het meest opvallende moment van de show was, toen Simon solo de Merle Haggard cover ‘Ramblin’ Fever’ speelde.

Black Bottle Riot staat op het punt haar nieuw album te presenteren, op 19 september in Nijmegen. Rockmuzine zal daar ook aanwezig zijn, daarom hier slechts een korte impressie van hun show in de Effenaar.

Black-Bone

Toen het podium werd omgebouwd voor Black-Bone werd de ambitie van de band geaccentueerd door het feit dat Black-Bone een hele lichtshow mee naar de Effenaar heeft gesjouwd. Wat gebleven is zijn de kistjes met bandlogo die voor op het podium werden geplaatst om de rock poses van Steef en Sven nog meer drama te geven.

De kleine zaal was inmiddels gezellig vol en toen de zaallichten uitgingen voelde je de spanning in de zaal toenemen. De opkomst van de mannen in het duister werd met gejuich begroet en toen Jules de eerste klappen van ‘Enemy’ gaf ging het los! De band klonk moddervet, opgestuwd door het furieuze drumwerk van Jules en de pompende bassen van Sven. Steef trok als vanouds de meeste aandacht naar zich toe door zijn expressieve stijl van zingen én natuurlijk zijn rock poses op de kratjes voor op het podium.

‘Believe’ toont aan dat Black-Bone gegroeid is, de dynamiek in de nummers is toegenomen, vaak nog harder, maar de band durft ook gas terug te nemen waardoor de spanning in de muziek toeneemt. Ook de samenzang tussen Steef en Sven is sterk gegroeid en vormt een extra wapen in het arsenaal van de band.

Een eerste hoogtepunt van de show was het duistere ‘Suicide (Ain’t no Way Out). Het nummer opent met een hele dikke riff en wordt aangevuurd door de grommende bas van Sven. Vooral het doeltreffende refrein “All I know is: Suicide ain’t no way out!” blijft in je kop hangen. Bij ‘Wasted Years’ ging het tempo een streepje terug, waardoor de dramatische lading van het nummer alleen maar toenam.

black bone (4)Met ‘Hard Times’ hoorden we het eerste nummer van Black-Bone’s eerste album ‘Back to Mayhem’. De ervaring met het nieuwe album werkt door in de oudere nummers, ‘Hard Times’ lijkt een nieuwe lading te krijgen, vol zelfvertrouwen speelden de mannen het nummer harder en vetter dan ooit.

Geen release party zonder mensen in het zonnetje te zetten. Steef nam daar dan ook ruim de tijd voor. Het werd emotioneel toen hij zijn broer Paul, de stagemanager van de band naar voren riep en hem zijn allerbeste maat noemt. Daarna klonk het aloude “Speuluh!” uit het publiek en ging de show verder met een instrumentale jam.

Het prachtige ‘Wrong’ is misschien wel het meest ambitieuze nummer van Black-Bone tot nu toe. Met de slepende ritmes, bijna melodieuze gitaren maar vooral de prachtige samenzang van Steef en Sven klonk het bijna als Alice in Chains. En dan die gitaarsolo! In het rock-anthem ‘Loaded – Weighted’ mocht Jules de spotlights pakken met een knallende drumsolo. Samen met  ‘Never Too Loud’ toont dit nummer de kracht van Black-Bone in het schrijven van catchy rocknummers.

Het publiek wordt gaandeweg de show steeds enthousiaster. Tijdens de huidige single ‘Nothing But History’ ontstond er zelfs een behoorlijke moshpit voor het podium. Het ‘No bullshit rock ’n roll’ feest van Black-Bone werd in stijl afgesloten met hun meest bekende nummer ‘Hammer Down’ waarbij de band en het publiek nog één keer helemaal losgingen.

Black-Bone weet hoe een feestje te bouwen. Vol enthousiasme presenteerden ze in een volle Effenaar hun nieuwe album. Een album waarmee de band een forse stap vooruit gezet heeft. De recht vooruit rock van ‘Back To Mayhem’ is ingeruild voor een dynamischer soort van rock ’n roll. Wat gebleven is is de tomeloze energie van de band. Black-Bone is klaar om Europa te veroveren.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ