Night Demon, Old’s Cool Heavy Metal in Leiden

Facebookrssmail

Als je de bandnaam, het artwork en de songtitels van dit trio uit Ventura, Californië bekijkt zou je als willekeurige metalhead wel eens op een verkeerd been gezet kunnen worden. Alles ziet er duister en nogal occult uit, maar schijn bedriegt. Geen death metal, geen black metal maar degelijke heavy metal op de jaren tachtig leest van de N.W.O.B.H.M. geschoeid. Liefhebbers van traditionele heavy metal hebben deze hardwerkende, nog relatief jonge (2011), band al enkele jaren geleden in hun hart gesloten.

Het Duitse Universe, voorprogramma van vanavond, is in datzelfde “old school” heavy metal circuit ook niet geheel onbekend. In het verleden maakte ex-leden van o.a. Darxon en U.D.O. deel uit van deze formatie maar Universe is voornamelijk ontstaan uit de asresten van de band Axe Victims. Een band die in 1985 haar enige plaat ‘Another Victim’ uitbracht via het Belgische Mausoleum Records.

De kleine zaal van de Gebr. De Nobel was nog niet voor de helft gevuld wanneer Universe de avond aftrapte. Ondanks dat het publiek een redelijk grote afstand hield van het podium, werkte de band opgewekt en enthousiast hun set af. Van de drie langspelers die Universe heeft uitgebracht lag de nadruk in de setlist voornamelijk op het laatste, in 2015 verschenen album ‘Mission Rock’, des te leuker was het om te zien dat enkele fanatici de nummers afkomstig van het debuut uit 1992 woord voor woord mee stonden te blèren. Ook de rest van het publiek kwam tijdens de meezinger ‘Big Screen Hero’ en de daarop volgende drie laatste nummers wat meer in beweging bij de traditionele hardrock/heavy metal klanken van Universe.

Perfect was het optreden echter niet, hier en daar werd nogal eens een valse noot gespeeld of werd er wat verkeerd getimed hier en daar, maar eerlijk gezegd is dat niet zo belangrijk, de band kreeg het publiek in ieder geval warm voor de volgende band. Zanger Chris Richter vertelde mij ongevraagd na afloop dat ze veel te weinig live spelen en dit soort shows wel veel vaker zouden willen doen. Ze waren erg content met deze show in Gebr. De Nobel en hadden er enorm veel zin in de show de volgende avond in de Tilburgse Little Devil. Het plezier en succes is ze in ieder geval gegund na dertig jaar.

Bij het aanvangen van Night Demon is de zaal ongeveer driekwart gevuld, je zou zeggen dat het beter had gekund, maar gezien het feit dat de vakantie periode in Nederland zojuist is begonnen en dat het een doordeweekse woensdagavond is, zeker niet slecht. Zeker niet gezien de shirts en de outfits van het publiek, veel bezoekers zijn hier echt om specifiek Night Demon te zien. En Night Demon stelt hun fans, fans in wording en toevallige bezoekers niet teleur.

KIK_4134Het hele oeuvre van de band passeert de revue. Alle nummers van de EP ‘Night Demon’ (2012) en de CD ‘Curse of the Damned’ (2015) worden met verve gespeeld. Het is te merken dat dat Night Demon al heel lang op tournee is, de muzikanten zijn uiterst goed op elkaar ingespeeld en de podium act van de heren, met name van zanger/bassist Jarvis Leatherby nodigen uit om te participeren. Waar Maiden tegenwoordig drie(!) gitaristen nodig heeft om hun N.W.O.B.H.M. gestalte te geven, heeft Night Demon er slechts één nodig, wederom een verdienste van frontman Jarvis, die zijn bas dusdanig bespeelt dat het gemis van een tweede (of derde) gitarist niet eens ter sprake komt. Hij bespeelde het ding zelfs zo hard dat hij halverwege de set tijdens ‘Livin’ Dangerous’ een snaar brak, en dat drummer Dustin Squires dat gat even moest dicht timmeren. Doordat de sfeer er lekker inzat werd het eigenlijk niet eens als hinderlijk gezien door het publiek.

Vlak voor het afsluitende ‘Night Demon’ speelde de band een tweetal covers ‘Axe Crazy’ van Jaguar, wat redelijk in de lijn der verwachting ligt gezien de muzikale stijl van Night Demon en… ‘Radar Love’ van onze “eigen” Golden Earring, een nummer dat Night Demon niet voor het eerst live speelt maar dat wel een extra lading krijgt vanavond omdat The Hague Heavy Metal Alliance’, naast natuurlijk Gebr. de Nobel, samen met Slowrunner Records mede organisator van deze avond is. Na een extra toegift, waar Night Demon niet onderuit kwam richting het enthousiaste publiek, ging menig bezoeker huiswaarts met het gevoel dat hun favoriete band in de lokale kroeg had staan spelen, die intieme sfeer paste bij deze avond.

De volgende show van Night Demon in Nederland is op het roemruchte Very ‘Eavy Festival 2017 in Stadskanaal…be there!


Foto’s (C) Kick Verhaegen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ