Ray Benz – About Time

Facebookrssmail

De band Ray Benz is opgericht in 2008 en was van plan om destijds een demo op te nemen. De toenmalige zanger besloot echter te emigreren waardoor het plan in de koelkast terecht kwam. In 2010 kwam singer/songwriter Menoedj Girbaran bij de band en had eigen geschreven muziek liggen waar de mannen, samen met de al bestaande nummers mee aan de slag zijn gegaan. Ze spelen een mix van rock, soul en funk. De titel van het album ‘About time’ is een toepasselijke titel, want na al die jaren is het de hoogste tijd om hun debuut album uit te brengen.

ray benz

Hoewel Henry Wolters het orgel vrij zacht bespeelt, vallen de mooie orgel klanken in ‘Shapeless Heart’ meteen op. Menoedj heeft een redelijk duidelijke, maar Amerikaanse uitspraak die prima past binnen de muziek. Hij heeft een prettige stem. De aangename retro-sound in de muziek is duidelijk te horen. Verrassingen in het ritme van ‘What’s Going On?’ geven deze track wat extra’s. Eigenlijk is dit een luister-tekst over een beladen onderwerp; de bootvluchtelingen. Dat is al snel duidelijk door de zin:

“People are drifting on the ocean”

Doordat deze track vrij vrolijk klinkt mist de tekst eigenlijk de impact die zij verdient. Zonde, want de opbrengst van deze track komt helemaal ten goede aan de bootvluchtelingen.

“Toeptoeptoep” als achtergrondzang bij de vrolijke start van ‘Crazy’. Doordat er ook geklapt wordt, klinkt het extra vrolijk, maar te retro. Vooral het “toeptoeptoep” in de achtergrond zang is overbodig, en zelfs irritant. Jammer, want de melodielijn en de leadzang is oké.‘Rock & Roll Will Kill’ heeft een pakkend ritme. De bas door Martin Hummelink is in het begin al goed te horen maar als de muziek wat zachter is komt de bas-groove extra mooi naar voren. Vooral door de percussie (ook door Martin) heeft ‘Stupid’ een boeiend intro. Natuurlijk was het gitaarspel van Leon Venderbosch al eerder opgevallen en ook hier is dit weer dik in orde.

De tien tracks duren bij elkaar ruim veertig minuten en dat is in dit geval precies goed. Hoewel de dames kwalitatief goed zingen is de achtergrond zang het grootste struikelblok. Vooral de fantasietaal is onnodig en te retro. Het doet zelfs afbreuk aan sommige tracks. Basliefhebbers komen niks te kort en drummer Rob Tenten zorgt voor pakkende ritmes. Het Hammond orgel is een extra plus punt. About Time is een prima debuut maar heeft me net niet genoeg kunnen pakken . Toch heb ik zeker met plezier geluisterd en zullen de tracks vooral live goed uit de verf komen.

Ray Benz wil komend jaar veel optreden en hopen op grotere landelijke festivals te staan. Hun toegankelijke tracks nodigen uit om er een flink feestje van te maken. (7/10) (Eigen beheer)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ