Electric Wizard – Wizard Bloody Wizard

Facebookrssmail

Ongeveer eens in de drie jaar brengt Electric Wizard een nieuw album uit en sinds hun laatste werk ‘Time to Die’ uit 2014 was het weer tijd voor iets nieuws. Een band als Electric Wizard heeft eigenlijk geen introductie meer nodig, we weten wel wat we kunnen verwachten en dat is uiterst duistere doom/stoner. Alleen de titel van dit album geeft gemengde gevoelens ‘Wizard Bloody Wizard’, een beetje Black Sabbath-achtig en waar zou het op duiden? Een gebrek aan inspiratie of een ode aan deze cult band, een sprong terug in de tijd? Er is maar een manier om hier achter te komen en dat is aandachtig luisteren…

Bij de eerste track ‘See you in Hell’ krijg je inderdaad een soort van flasback, een Black Sabbath gevoel erbij. Het klinkt primitief en rauw alsof dit nummer rechtstreeks uit de jaren 70 afkomstig is. De toon is dus gezet, geen doom maar een sound à la Zeppelin, Black Sabbath. Je duikt ook onmiddellijk in het duister, luisterend naar de lyrics, weet je het al, het komt niet meer goed met de wereld maar gelukkig heb je nog je beste vriend Lucifer met wie je tot het einde der tijden in de hel zal verblijven. Het tweede nummer ‘Necromania’ is het meest originele song van dit album, de melodie is afwisselend, de bas wel duidelijk minder prominent, een relatief snel nummer voor wat we gewend zijn van de Wizard, waarbij de obscure sfeer ergens een beetje wegvalt. Met ‘Hear the sirens’ voel je weer de dreunende aanwezigheid van de bas wat kan zorgen voor een stevig headbang moment van bijna 9 minuten. Al is er weinig variatie in melodie en ritme, het voelt alsof de bas je hartritme overneemt en dat voelt best lekker aan! ‘The Reaper’ is een kort intermezzo met een psychedelisch karakter. Een lekker zwevend nummer dat zeker meer uitgediept had kunnen zijn en wat langer had mogen duren. ‘Mounrning of the Magicians’ is een stevige afsluiter, meeslepend en met wat meer gevarieerde gitaar riffs al blijft de baslijn een beetje van hetzelfde. De lyrics sluiten aan op de opener ‘ Goodbye, Farewell, I see you in Hell’.

Is ‘Wizard Bloody Wizard’ wel de moeite waard? Zeker wel, het is zoals verwacht kan worden, lekker zwaar en donker maar niet vernieuwend of spectaculair. Dit album tipt niet aan bij bijvoorbeeld ‘Dopethrone’ wat ook niet kan omdat het van een andere kaliber is. Zoals zanger Jus Oborn zelf zegt, dit is heavy super fucking heavy Blues.

(72/100, Spinefarm Records)

Tracklist:
1.See You in Hell (6:38)
2.Necromania (6:14)
3.Hear the Sirens Scream (8:44)
4.The Reaper (3:14)
5.Wicked Caresses (6:43)
6.Mourning of the Magicians (11:18)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ