Eerste editie Epic Metal Fest een geslaagd feestje

Facebookrssmail

Epica had voor het eerst een eigen eendaags festival georganiseerd, de dag nadat Peter Pan Speedrock voor het zoveelste jaar achtereen Speedfest organiseerde. Het Epic Metal Fest vond dus ook plaats in het Klokgebouw te Eindhoven, met maar liefst twee podia, de Storm (hoofdpodium) en Universe stage. In de hal waar ook de merchandise stond, stond ook een vitrine met Barbie-lookalikes van onder anderen Simone Simons en Christina Scabbia (Lacuna Coil), aangekleed met de stof die ook gebruikt is voor de kleding van de zangeressen. Kleding die gemaakt is door Ingeborg Steenhorst.

De melodische death metal band Scar Symmetrie uit Zweden mocht de primeur van eerst spelende band op het festival zijn. In 2014 kwamen zij met de eerste in een reeks van drie albums, genaamd ‘The Singularity – Phase I Neohumanity’. ‘Phase II’ en ‘III’ laten nog even op zich wachten.

Scar Symmetry 2015 Scar Symmetry 2015-2

Delain was naast Epica de andere female fronted metal band, en ook afkomstig uit Nederland. Zangeres Charlotte Wessels zong als vanouds, haar band had plezier in spelen, het samenspel tussen de bandleden was mooi om te zien. De permanente aanwinst van basgitarist Merel Bechtold zal niemand ontgaan zijn. De relatief korte set werd afgesloten met het lied ‘We are the Others’.

Fear Factory liet een rete-strakke show horen: de band klonk live zelfs nog beter dan op de studio-albums die ze gemaakt hebben. Zanger Burton C Bell is het enige bandlid dat vanaf het ontstaan van de band in 1989 deel uitmaakt van Fear Factory. Zij speelden twee covers, eentje van de niet meer actieve band Head of David (‘Dog Day Sunrise’) en ‘Your Mistake’ van Agnostic Front. Ook de bekende nummers ‘Replica’ en ‘Demanufacture’ ontbraken gelukkig niet.

Fear Factory 2015 Fear Factory 2015-2

Ook het Portugese Moonspell liet een strakke show zien, het laatste optreden van hun tour Road to Extinction. Zanger Fernando Ribeiro werd soms bijna overstemd door de schare fans die vooraan helemaal uit hun dak gaan. Het gastoptreden van Anneke van Giersbergen (The Gentle Storm) bij het lied ‘Luna’ was voor iedereen een mooie verrassing.
Moonspell met Anneke 2015 Moonspell 2015Eluveitie is een heidense folkmetalband uit Zwitserland die aanstekelijke Keltische volksmuziek maakt in combinatie met melodische deathmetal. Draailier, doedelzak en een viool ontbraken niet. Een wat aparte eend in de bijt, maar de band misstond zeer zeker niet.
Eluveitie 2015 Eluveitie 2015-2

De Braziliaanse death metalband Sepultura gaf de energie, die Eluveitie voor hen goed opgebouwd had, door. Zanger en percussionist Derrick Leon Green zit sinds 1997 bij de band, als opvolger van Max Cavalera, een van de oprichters van Sepultura. Hoogstwaarschijnlijk eind 2016 zal een nieuw album het levenslicht gaan zien. Zij sloten hun set af met publieksfavoriet ‘Roots Bloody Roots’.
Sepultura 2015 Sepultura 2015-2
De afsluitende band van dit mooie festival was natuurlijk Epica zelf, die deze mooie mix aan bands bij elkaar heeft gebracht en er een festival van gemaakt heeft. Na de intro (‘Originem’) en het bijpassende vuurwerk begon de band vol enthousiasme met ‘The Second Stone’. Gitarist Mark Jansen refereerde nog even aan de gruwelijkheden in Parijs van een week daarvoor en was blij dat het publiek toch gekomen is. Traditiegetrouw werd bombastisch afgesloten met het nummer ‘Consign the Oblivion’, waardoor het Epic Metal Fest geslaagd werd afgesloten.

Foto’s (c) Albert Jolen, RockMuZine.nl

epica 2015 Epica 2015-2 Epica 2015-3

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ