Fates Warning trakteert Gebr. de Nobel op een fantastisch portie progmetal

Facebookrssmail

Fates WarningFates Warning is een Amerikaanse band opgericht in 1983 door onder andere gitarist Jim Matheos. Hij is hedendaags het enige overgebleven originele bandlid. De band is belangrijk geweest voor het ontstaan van het progmetal genre. Samen met onder andere Queensryche en Dream Theater. Waar zeker laatstgenoemde echt doorbraak heeft gemaakt is Fates Warning altijd een beetje het kleine broertje gebleven. Op deze donderdagavond brengt de band een bezoek aan de Leidse muziektempel Gebr. de Nobel. Vorig jaar hebben ze het album ‘Theories of Flight’ uitgebracht en ter promotie doen ze een klein tourtje langs onder andere Wacken Open Air en Leiden.

Voor het de beurt is aan Fates Warning is er nog een opwarmertje in de vorm van het totaal onbekende Psycho Village uit Wenen, Oostenrijk. De band speelt een vorm van rock met wat grunge invloeden en klinkt behoorlijk Amerikaans. Nummers als ‘Perfect’, ‘It’s okay’ en ‘Can’t see you’ worden ondersteund met videoclips op een groot scherm aan ons voorgeschoteld. De band is een vreemde eend in de bijt en dat merk je aan de matige response van het publiek.

Na een ombouw van ongeveer 25 minuten is het dan om 21.10 eindelijk de beurt aan de veteranen van Fates Warning. Na de intro betreden gitarist Jim Matheos, meesterdrumer Bobby Jarzombek, zanger Ray Alder, bassist Joey Vera en sessiegitarist Mike Abdow met groot applaus het podium en beginnen meteen sterk met ‘On the rooftop’ van het laatste album. Verder komen onder andere ‘Seven Stars’, het mooie ‘Life in Still Water’ en het hoogtepunt: het 10 minuten durende ‘The Light and Shade of Things’ voorbij. Na 80 minuten zit de reguliere set er op en komt de band na een korte break nog terug voor publieksfavoriet ‘Through different eyes’ en afsluiter ‘Monument’ Wederom geen muziek uit de periode van zanger John Arch.

Fates Warning trakteerde ons op een fantastisch portie progmetal. De band verdient meer aandacht dan de ongeveer 150 bezoekers.

Foto (c) Johan Sonneveld

 

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ